Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2017-03-01 KL. 19:51

Ante släpper taget efter drygt trettio år

Ante släpper taget efter drygt trettio år

I drygt trettio år har han stått bakom disken i butiken. Vem Anders Andersson i Båstad är kanske inte så många kan svara på men Ante på Audio Video känner alla och han känner dem. Men nu är det dags för ett nytt kapitel, när butiken läggs ut till försäljning, och vi blev såklart nyfikna på vad som händer nu.

– Det är trettio år sedan jag köpte butiken och jag känner att det är lagom att lämna över till någon annan att ta den vidare. Företaget läggs ut till försäljning nu i dagarna och sedan får vi se hur lång tid det tar att hitta en köpare helt enkelt. Det är ingen brådska och jag vill att det ska bli bra för både kunder och personal. Det låter inte så dramatiskt när vi sitter hemma i Antes smakfulla lägenhet, med utsikt över Laholmsbukten, och pratar. Men visst måste det väl vara ett stort beslut att sälja sitt livsverk och helt plötsligt ha det helt öppet hur framtiden ser ut?

Hur kom det sig att det blev Audio Video?
– Jag började jobba i butiken redan 1983, när jag kom tillbaka till Båstad efter att ha varit borta härifrån i ungefär tio år. Butiken låg då på andra sidan gatan där vi delade det utrymme som idag är möbelbutik med Magasinet, Halls Sport, John Levys mattbutik med flera. Efter tre år köpte jag och två kollegor butiken och drev den tillsammans i tre år innan jag köpte ut de andra och flyttade butiken till den lokal vi haft sedan dess.

Du var borta från byn i tio år, berätta.
– Jag är född och uppväxt här i Båstad och valde sedan att studera i Kristianstad och Hässleholm där jag har en elektronikutbildning från den tiden. När utbildningen var klar hamnade jag i Västberlin där jag arbetade i två år med att bygga upp reservkraft för sjukhus, som skulle gå in vid strömavbrott som inte var helt ovanligt på den tiden. När jag kom tillbaka igen till Sverige hamnade jag på Besam i Landskrona innan jag kom tillbaka till Bjäre. Sedan hann jag med att jobba på Systembolaget en runda innan det blev radio och tv.

Systembolaget, var det då intresset för vin kom?
– Det var det absolut, jag har faktiskt några flaskor kvar i vinkylen som jag köpte på den tiden. Vin är ett stort intresse och jag är med i flera vinklubbar och arrangerar gärna provningar och liknande tillsammans med goda vänner.

Trettio år, det måste ha hänt väldigt mycket?
– Det har det absolut inte minst i hur en butik fungerade då och hur det är nu. Från början hade vi en komplett serviceverkstad där vi kunde reparera och serva allt som såldes, idag görs allt sådant centralt så det vi gör i butiken är att vi säljer och installerar. Sedan har det såklart hänt väldigt mycket inom utbudet, vi har ju upplevt all teknisk utveckling från andra sidan disken skulle man kunna säga.

Vilka milstolpar har varit speciella känner du?
– Oj, det är ganska många. Vi har gått från Video2000, Betamax och VHS till DVD och nu en tid när alla köper eller streamar sina filmer på nätet. De första mobiltelefonerna som kom i mitten av åttiotalet, datorn när den kom, paraboler som var gigantiska. Som sagt det har hänt en hel del genom åren när det kommer till vår bransch.

Vad har varit roligast?
– Människorna, det kan låta som en klyscha, men det är den kontakten som varit det absolut roligaste. Det är väldigt kul att arbeta med kapitalvaror till konsument, man får en speciell relationen med kunden och oftast blir det långa och återkommande affärer. Vi har kunder vi arbetat med i alla dessa trettio år och det har gjort att jag lärt känna så många människor.

Vad har varit det bästa med att arbeta i Båstad?
– Dels är såklart Bjäreborna fantastiska människor men även det faktum att vi har så stora skillnader mellan sommar och vinter. Från en småstad med hög servicenivå till en intensiv känsla av storstad med hög puls på sommaren. Vi har en fantastik handel i Båstad som vi måste värna om och det är lätt att leva ”det goda livet” här!

Men hur känns det nu då, när den här tiden snart är över?
– För mig känns det helt rätt att göra detta nu, men jag kommer självklart att sakna alla människorna, både kunderna och personalen. Jag har haft förmånen att arbeta med fantastiska medarbetare i Mats, Johnta och Björn. Men alla dessa personer finns kvar i byn och det gör jag också så vi får helt enkelt ses vid andra tillfällen, after work är väldigt trevligt! Vad jag ska göra efter detta har jag medvetet lämnat öppet!

Har du någon anekdot att avsluta med från de här trettio åren?
– Det har hänt mycket men två som fastnat lite extra är dels den gången en kund råkade ta fel på koppling och gas och vi en förmiddag hade en halv bil i vårt fikarum, alla klarade sig och det blev inga personskador men det var en speciell upplevelse det vill jag lova.
Det andra tillfället var när Filmnet, som var den stora filmkanalen under sent åttiotal, hade en kampanj och vi hade en TV i skyltfönstret som rullade dygnet runt.
– En dag ringde grannarna mittemot och berättade att det hade varit en folksamling utanför butiken vid midnatt och vi började undersöka vad som hänt. Det vi missat var att Filmnet på nätterna gick över från komedier och action till mer vuxenbetonade filmer...
Haha!

Detta är Ante!


Anders Andersson, mer känd som Ante, är född för snart 65 år sedan i Båstad.
För den breda allmänheten är han känd som Ante på Audio Video efter att i mer än trettio år ha försett Båstadborna med radio- och tv-apparater samt allt det som hör därtill.
I dag ser han fram emot ett nytt kapitel i livet när han nu lägger ut sin butik till försäljning. Frågan vi alla ställer oss är vad han nu ska hitta på i framtiden!

TEXT & FOTO: Joakim Ormsmarck