Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2017-04-08 KL. 13:14

Backen i Hasslöv tog Jonas till världstoppen

Backen i Hasslöv tog Jonas till världstoppen

Vad gör du om du bestämt dig för att bli elitskidåkare men bor i Danmark och saknar de naturliga förutsättningarna i backar och snö? Jonas Thor Olsen uppfann Thoraxtrainern som idag säljs över stora delar av världen, så hade han löst det problemet. Bevisligen gav det resultat för han nådde OS 2010 i Vancouver.

Vi träffas på Företagsbyn i Båstad, där Jonas senaste projekt håller till. Gänget bakom den nya Båstad Bike Week behövde kompetens inom cykling och fick höra talas om en dansk skidåkare som flyttat till Båstad för några år sedan och på den vägen är det.
– Cyklingen har alltid varit en del av mitt liv, inleder Jonas. Redan som nioåring blev jag medlem i den lokala klubben och sedan tränade jag cykling upp till tonåren. Skiftet kom egentligen när jag som sextonåring tävlade i danska mästerskapen och ställdes inför 130 cyklister i samma ålderskategori, då insåg jag hur lång resa det var till toppen. Då blev det skidåkningen som tog över.

Bytte sport över en natt?
– Nej inte riktigt men jag och min familj var i Norge på skidsemester och just då arrangerades danska mästerskapen där, eftersom vi inte har snö i Danmark. Jag hade åkt ganska mycket skidor genom åren och min pappa tyckte jag skulle anmäla mig och resultatet blev att jag blev sexa av sju startande. Visste trodde jag kanske att jag var bättre än så men framförallt insåg jag att här hade jag sex personer att slåss mot, i cyklingen 130 personer. Så då blev det skidåkningen jag satsade på.

Hur stor är skidåkningen i Danmark?
– Vi har ett ganska stort skidförbund med 30 000 medlemmar vilket är lika stort som friidrotten. Danmark är även den tredje största nationen på Vasaloppet. Samtidigt är det inget stort land när det kommer till elitnivån, där var det ganska ensamt, vilket säkert beror till viss del på att vi saknar snö på vintrarna.

Var det därför du uppfann en Thoraxtrainer?
– När jag studerade till ingenjör och skulle göra ett slutarbete blev det att jag utvecklade en Thoraxtrainer, namnet kom dels från mitt mellannamn Thor och dels såklart från att man tränar överkroppen, thorax. Idag säljs den över stora delar av världen, även om jag idag inte arbetar med den längre, och nyligen köpte Drivan in sex stycken. Att det blev en sådan jag utvecklade var en direkt följd av att jag själv saknade träningsmöjligheter.

Men visst var dina första besök i Båstad också för att träna?
– Haha, så är det faktiskt. När jag studerade i Köpenhamn så fick jag en kompis att skjutsa mig upp till Hasslöv där jag åkte rullskidor uppför hela åsen. Sedan körde hans snabbt ner mig igen i bilen så att pausen inte skulle bli för lång och så körde vi tio varv. Sedan åkte vi hem till Köpenhamn igen. Men då hann jag i alla fall se lite av Båstad och jag gillade det jag såg.




Träningsmaskin och backar i Hasslöv, men du måste väl ha tränat på snö också?
– Åren 2008 till 2014 bodde vi i Österrike där jag hade alla möjligheter att träna på snö. Sedan åkte jag under fem år med det finska landslaget, eftersom jag var enda dansk i världscupen, och det innebar att jag var en hel del i norra Finland också under den perioden.

Vilka var höjdpunkterna under din karriär?
– OS var självklart stort, även om jag åkte bättre i OS-kvalet än på spelen, åren innan och efter OS var de åren jag åkte absolut fortast och stabilast. Sedan vann jag Arctic Circle Race på Grönland 2008, vilket klassas som världens tuffaste skidtävling. Totalt kvalade jag in till VM 6 gånger och hade en fast plats i världscupen i 4 år, som bäst var jag topp 50 i världen.

Saknar du skidåkningen idag?
– Ja det gör jag, femton år av mitt liv har varit skidåkningen, men det jag nog saknar mest är träningen. Det är ett privilegium att få ägna hela dagar åt att göra det man tycker är allra roligast. Nu åker jag en del rullskidor istället och kombinerar det med cykling och annan träning.

Hur hamnade ni i Båstad?
– Jag och min fru bestämde att vi ville flytta tillbaka till Skandinavien när jag kände att min skidkarriär närmade sig slutet. Vi hade inga jobb som styrde var vi skulle bo så vi var helt öppna för olika alternativ. En dag i mars var vi i Ängelholm och körde runt och tittade på hus, så kom vi på idén att köra till Båstad och ta en kaffe och när vi kom hit var det fullt med folk på torget som satt i sol en och njöt. Allt kändes bra så det blev Båstad.

Är Båstad hemma nu?
– Jag trivs väldigt bra här, det är nog mycket det här att det är en turistort som påminner mycket om där vi bodde i Österrike. En plats folk åker långt för att få besöka och så bor vi här alltid, det är ganska fantastiskt. Vi gjorde en tvåårsplan först för att sedan utvärdera, under den perioden hyrde vi ett hus, och nu har vi köpt tomt och ska bygga hus så vi kommer att stanna ett bra tag känns det som.

Vad jobbar du med idag?
– Tillsammans med en kollega driver jag ett företag som har utvecklat en robot som kan tanka bilar automatiskt, utan att du som förare lämnar bilen. Vi har en färdig prototyp idag och arbetar nu med betallösningar och liknande. Vi har utvecklingsdelen i Holland så jag pendlar mycket till Amsterdam just nu.

Hur ser ditt liv ut om fem år?
– Om fem år bor jag och min familj fortfarande i Båstad, vårt företag har utvecklats och säljer robotar över hela världen samtidigt som Båstad Bike Week utvecklats till ett av de ledande cykeleventen i Skandinavien.

TEXT: Joakim Ormsmarck