Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2017-03-09 KL. 23:00

Barn är helt enkelt det bästa som finns

Barn är helt enkelt det bästa som finns

Redan 1964 började hon och familjen att njuta av Båstad sommartid och sedan 1979 är det här som Elisabeth Ebefors lever och arbetar. Hennes liv har kommit att kretsa kring barnen. De egna, de hon träffat genom arbetet och numera de tre barnbarnen.

Vi träffar Bettan, som de allra flesta känner henne som, en eftermiddag i mars. Efter att ha repat sig från en segdragen influensa är hon nu på benen igen vi börjar såklart med den obligatoriska frågan hur hon egentligen hamnade här i Båstad.

– Jag är född i Jönköping och flyttade som tioåring till Höör, där vi kom att bo under vinterhalvåret för att på sommaren bo här i Båstad. Vi bodde då på Furuhem, nuvarande Hjorten, hela familjen och sedan kom jag och min man att återvända hit när med vår första son 1979 när vi köpte det huset som vi fortfarande bor kvar i här i Hemmeslöv.

Har du alltid arbetat med barn?
– Det skulle man nog kunna säga. Innan jag började jobba på Skogsbyn i Förslöv arbetade jag inom äldrevården en tid men därefter har det varit med barn. Det började på Skogsbyn som var den första förskolan i kommunen och därefter flyttade jag till Båstad och Hembergs Villa, där Vitsippan ligger idag, när den förskolan byggdes 1980.

Hur många barn har du varit med och fostrat genom åren?
– Jag började faktiskt räkna på det när vi bokade in den här intervjun, det är ganska många när man börjar räkna. De barn jag arbetat med inom förskola och förskoleklass måste vara runt 800 barn och sedan kommer de jag hade på engelska lekskolan och sedan var jag simlärare under en hel del somrar och då var det ofta andra barn så det kan nog vara ett tusental. Nu har jag varit på Strandängsskolan sedan 1996 när verksamheten med förskoleklasser påbörjades, så det är 21 år nu i år.

Engelska lekskolan låter spännande, vad var det?
– Det var ett projekt som låg under ABF där jag var med på en lekskola som bedrevs några dagar i veckan på engelska. Ett fantastiskt roligt projekt som skilde sig en del från det vanliga arbetet med tanke på språket. Det var en väldigt rolig period.

Sedan var du alltså simlärare också?
– Jag jobbade ett antal somrar på Buhres simskola, på Malenbadet. Det var Birger och Kerstin Buhre som drev den sommartid och det var allt från plask och lek till regelrätt simskola. Många av barnen var sommargäster som lärde sig simma hos oss på somrarna.

Du har upplevt barns utveckling i drygt 35 år, har mycket förändrats?
– Mycket av det som är basic, som att klä på sig själv och ta hand om sig själv, är barnen mindre bra på idag och jag tror det beror på tempot. Föräldrarna hjälper hellre sitt barn med jackan för att det ska gå snabbt än att han eller hon får tid på sig att lära sig själv. Samtidigt kan barnen idag så mycket mer inom andra områden, inte minst det tekniska där det idag händer att jag får gå och fråga barnen om hjälp med en iPad, de kan det bättre än många vuxna idag och är uppväxta med tekniken på ett helt annat sätt.

På tal om iPad, vad tycker du om tekniken i skolan?
– För mig som lärare är iPad ett väldigt bra komplement för att snabbt få fram information, visa bilder eller för att förklara saker för barnen. Det ena utesluter inte det andra, vi kan behålla pedagogiken men komplettera med tekniken.

Hur är det att idag träffa barnen till de barn du hade på 80-talet?
– Det är väldigt speciellt att träffa en ny generation av barn där jag ser väldigt många likheter med mamman eller pappan men samtidigt så många olikheter. Man ser likheter i sättet hur en människa är på och de känns igen från föräldrar till barn.

Vad är det som är så speciellt med att arbeta med barn?
– Barn är helt enkelt det bästa som finns. Sedan jag själv var ett barn har jag velat bli lärare och det har medfört att jag alltid kommit att arbeta med barn på olika sätt, genom jobbet, simskolan, au-pair, Bjäreuvarnas gymnastik och så vidare.

Vad gör du på fritiden?
– Jag läser mycket, är allätare inom böcker men älskar Dalai Lama och hans andlighet. Sedan är jag mycket ute i trädgården och naturen, promenerar och simmar mycket. För några år sedan ärvde vi en hund från vår yngsta son så vi har idag en ståtlig Leonberger som även han älskar att promenera.

Sedan umgås jag såklart med mina underbara barnbarn, tre stycken som inom kort blir fyra, det är verkligen som man säger att barnbarnen är grädden på moset. Det bästa som finns.

Detta är Bettan!


Namn: Elisabeth "Bettan" Ebefors
Ålder: 62 år
Bor: Hemmeslöv
Yrke: Lärare i förskoleklass
Fritidsintresse: Läser böcker, simmar och tycker om att vara ute i naturen.
Roligt att veta: Har arbetat och lärt känna över tusen barn genom sitt yrkesval.

I år har hon jobbat med förskoleklasser på Strandängskolan i 21 år.

TEXT & FOTO: Joakim Ormsmarck