Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2020-06-26 KL. 10:32

Dan och Paul Johanson

Dan och Paul Johanson

Pappa Börje och hans bror startade en tapetserarverkstad som 1953 bestämde sig för att börja sy braskuddar. Idag omsätter Markarydsföretaget Johanson Design närmare 200 miljoner kronor, sysselsätter 60 anställda, har representanter jorden runt och levererar kontorsmöbler till bl a JP Morgan, Google, Spotify och Koenigsegg.

Att bröderna Dan och Paul Johanson inte är ett dugg andfådda när de parkerar sina cyklar utanför Båstads Warmbadhus inför vår intervju har två förklaringar. Dels har bägge två sina sommarhus strax ovanför Circle K-macken och följaktligen nedförslut hela vägen. Dels är båda brorsorna spänstfenomen av rang. Dan har genomfört sju marathon, Paul föredrar halva distansen men ställer sig den 29 augusti återigen upp på startlinjen inför Torekov Swim Run.
– Vi har alltid sprungit mycket, konstaterar de när vi tagit plats vid ett av borden inne på restaurang Papas, varifrån man ju råkar ha utsikt över en av Sveriges vackraste löparstråk och med lite god vilja även över hamnen där bröderna har varsin båt förtöjd.
– Bland det första vi gör när vi kommer hit till Båstad är att ta en sväng ner till hamnen och sätta oss en stund i båten och andas in havet. Är det fint väder sticker vi ut till Hallands Väderö.

Just de stolar och bord vi sitter och pratar vid kommer inte från Johanson Designs fabrik. Annars finns deras möbler lite här och var i huset. Bakgrunden är lite pikant.
– När Pepe´s för nästan tjugo år sedan hade satt upp ett stort partytält på baksidan av huset och förvandlat det till nattklubben Papagayo hade de lånat möblerna av oss. När vi skulle få tillbaka dem efter säsongen bestod de i stort sett av en skräphög. Det hade gått rätt vilt till i nattklubben, man hade dansat på borden och tjejerna hade stått på stolarna i stilettklackade skor och hoppat. Först blev vi naturligtvis förbannade, men Fegge & co skötte det snyggt så vi har varit goda vänner sedan dess.

Då, i millenniets inledning, hade Dan (som på pappret är vd, men han och lillbrorsan jobbar tight och titellöst tillsammans) och Paul varit verksamma som möbelfabrikörer i knappt tio år. Visserligen hade de vuxit upp med familjeföretaget, hängt där med farsan på kvällarna efter plugget, hjälpt till med allt från att klippa gräset till att packa stolsunderreden, att de skulle ta över driften var dock inte alls säkert.
– Men så blev pappa abrupt sjuk så vi var tvungna att hoppa in.

Dan var 25, hade pluggat på Högskolan i Halmstad och mer eller mindre bestämt sig för att lämna Markaryd för gott. Paul var 20 och hade några veckor kvar av sin militärtjänst.
– Efter att ha diskuterat fram och tillbaka, bl a hade vi tankar på att börja trejda möbler från Italien, bestämde vi oss för att det skulle vara roligt och spännande att se hur vi skulle kunna utveckla verksamheten. Det var liksom inget känt varumärke vi tog över.

Det har nu gått trettio år sedan Dan och Paul axlade sin pappas mantlar. Sedan dess har bolaget vuxit från sex anställda, varav ett par hemsömmerskor, med ett sortiment som främst riktade in sig på hemmiljö, till att idag vara ett internationellt bolag med representation i flera europeiska länder, Asien, Mexico och Nordamerika. 50 procent av produktionen går på export. Offentlig miljö som kontor, hotell, restauranger och rederier.
– När vi var på familjekryssning med Royal Caribbean häromåret satt vi i vår egna barstolar, skrattar Dan.

På hemmaplan samarbetar Johanson Design med många universitet och skolor samt företag som Backahill, SAAB och Koenigsegg.
– Vi hade inrett hela deras monter till bilutställningen i Geneve i våras, fast den blev covid-19-inställd. Men vi specialinreder deras huvudkontor i Ängelholm och alla deras återförsäljare runt om i världen.

Från hemmen i Markaryd tar det 50 minuter med bil till Båstad. Föräldrarna hade sommarställe mitt i byn. Storebror hängde dock mest i Mellbystrand eftersom han var vindsurfare. Hade sommarstuga där men allt eftersom barnen blev äldre och de själva insåg att de allt oftare åkte ner till Båstad så bestämde sig både store- och lillebror att skaffa eget här. Dessutom har bägges barn sommarjobb och kompisar i Båstad. Allt sammantaget gjorde beslutet enkelt.
– Det är en lika stor glädje varje gång att komma hit. Vi tröttnar aldrig. När vi inte är här är det helheten vi längtar till. Spela padel. Springa utefter Strandpromenaden. Äppelodlingarna är en underskattad skönhet. Kattvik. I sommar ser vi med spänning fram emot vad krögarna kommer att hitta på för lösningar.

TEXT: CLAES KANOLD
FOTO: PETER JAKOBSSON