Av Diana Larsson
Fredrik Cederlöw, 24, har blivit uttagen till det svenska landslaget. Laddar upp inför Yrkes-VM i Frankrike den 10-15 september.
Vad gör dig snäppet bättre än andra?
– Jag jobbar snabbt, men noggrant.
Hur kom du med i Yrkeslandslaget?
– Skolorna nominerar två elever till Yrkes-SM, vinnarna kommer sedan med i landslaget. Jag tävlade SM 2022.
Bor i Båstad, men skolad i Ljungbyhed?
– Ja. Jag har gått tre år på flygtekniskt gymnasium i Ljungbyhed och sedan två år med flygteknik på yrkeshögskolan. Jag är utbildad på stora plan med turbinmotorer. Just nu jobbar jag för Saab och mekar på Sk 60 i Ljungbyhed.
Hur förbereder du dig?
– Jag tränar och utbildar mig för att öka min kunskap. Det är mycket olika grejor som ska göras - det är väl därför man får vara 25 år när man tävlar i flygteknik. Normalt får man som äldst vara 22 år.
Vilka områden testas ni i?
– Komponentbyte, felsökning på elfel, laga plåt, kompositreperation och inspektion innan flygning – i år ska vi hitta planterade fel på en helikopter.
Vad är fascinationen med flygplan?
– Jag har alltid varit intresserad av flygplan. Hur kan en stor metallklump på 70 ton flyga i 800 km/h?
I Yrkes-VM tävlar Sveriges yrkesskickligaste ungdomar mot världseliten i en rad olika yrken. I år deltar 1400 tävlande från 72 länder.
– Jag tror att Sverige har goda medaljchanser under Yrkes-VM. Det är tydligt att våra tävlanden är riktigt taggade. Det finns en stark vilja att prestera väl, även om vi vet att det kommer bli ett tufft motstånd, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden, i ett pressmeddelande.
Mästerskapen är ett sätt att lyfta fram vikten av yrkesutbildning och yrkesskicklighet.
1995 började Sverige vara med i de internationella tävlingarna. Sedan dess har yrkeslandslaget tagit 83 medaljer i världs-och europamästerskap.