PERSONPORTRÄTT 2021-08-10 KL. 09:00

Han har undervisat eliten i Hollywood

Hans efternamn är Hanson, men få känner honom som något annat än Per Pro. Med sina sammanlagt 40 år som golfpro på Bjärehalvön har denne vänligt pedagogiske swinginstruktör nått en nästintill mytologisk status även utanför golfsportens snäva krets. Har man undervisat allt från bortskämda marockanska prinsessor till Hollywoodikoner och är kompis med Tiger Woods tränare är det inte att undra på.

Han har undervisat eliten i Hollywood

Klockan är strax efter nio på morgonen när vi intar sätet bredvid Per Pro i det färdmedel som råder på arbetsplatsen Äppelgårdens Golfklubb (eller Royal Apple Garden som Per med viss rätt brukar skoja till det när han registrerar sig på mässor och konferenser utomlands, ”Kungens farbror Carl Johan var faktiskt medlem här”). Då har Per redan varit tillstädes en god stund. Elegant ekiperad i vit skjorta, slips, mörka långbyxor, slipover, välputsade skor och keps har han flyttat upp de eldrivna golfbilar, som likt den vi just satt oss i, över natten stått för laddning på anläggningens driving range. Nu är de parkerade på inbjudande rad vid sidan av klubbhuset. Istället har Per invid en av utslagsplatserna ställt upp ett kamerastativ och en smärre datacentral, vilken visar sig vara Trackman, Pers digitala hjälpreda. Bjäre Nu:s utsände, som knappt hållit i en golfklubba, får under Pers tålmodiga ledning prova att slå några slag. Mirakulöst nog lyckas vi träffa bollen. Hela förloppet registreras och analyseras av den sofistikerade Mr Track Man och förklaras av Per Pro och mindre än en minut senare kan vi själva beskåda miraklet på vår mobiltelefonskärm. Det är bara att konstatera att det är långt kvar till singelhandikappnivå. Minst 10 000 timmar är vår handledares uppmuntrande tillrop.

Klara med golflektionen hoppar vi åter in i golfbilen för fortsatt sightseeing. Det dröjer bara några minuter innan vår värd stannar ekipaget för att plocka upp en boll som hamnat lite på sniskan. Ett tydligt bevis på Pers ordningssinne och minutiösa noggrannhet, som under förmiddagens gång skulle följas av fler. Äppelgården har ganska nyss fått ny ägare som bestämt sig för att satsa på att fräscha upp boendedelen, restaurangen, golfshoppen och så småningom även själva banan. Per Pro har förstås tankar om vad som bör åtgärdas. ”En golfbana ska vara mysig” säger han ”då trivs folk ”. Vi skulle behöva lite fler fonder utefter hålen, mer träd, kullar, blommor och buskar.”

Medan vi kryssar oss fram mellan vattenhinder, sandgropar och greener passar vi på att fråga Per Pro om begynnelsen till hans sagolika liv i golfens tjänst.
– Det var min pappa som tvingade ut mig på Hovås GK utanför Göteborg. Jag var tio år och tyckte inte alls om det utan ville hellre spela fotboll och tennis som alla mina kompisar. Så i början slog jag iväg bollarna i ren ilska. Till slut var det kul och när jag fyllt 14 hade jag bestämt mig för att bli pro!

Karriären fick en rivstart. Efter några år som tävlingsspelare fick den 19-årige Per Hanson jobb i teamet på Royal Wimbledon Golf Club, där den första i raden av celebriteter som skulle komma att kanta hans väg en dag tittade in i shoppen för att få sin klubba justerad.
– Han tyckte den blev så bra fixad att jag fick två biljetter till tennisturneringsfinalen mellan Rod Laver och Ken Rosewell.

Vem kunden var? Fred Perry, himself. Varje gång Per Pro ser ett klädesplagg eller en sko prydd med lagerkransen som utgör varumärkets emblem erinras han om denna minnesvärda episod. När nu Per fortsätter sitt inlevelsefulla berättande om till vilka platser hans unika golfkompetens har tagit honom och vilka människor han mött under resans gång är det omöjligt att inte ryckas med.

I England blev det två säsonger, varav en i fashionabla St George´s Hill, där The Beatles, Elton John, Tom Jones och Cliff Richard var bland dem som hade sina bostäder. Det ödmjuka namndroppandet blir ännu mäktigare när vi efter avslutad sightseeingrunda tittar in i den vrå av golfshoppen där Per har sitt kontor. Väggarna är prydda av foton av Per tillsammans med Bob Hope, Bing Crosby, John Wayne, Telly Savalas, Mickey Rooney, Alice Cooper och gode vännen, den våghalsige stuntmannen Evel Knievel. Allihop duktiga golfspelare. Alltihop minnen från Pers totalt elva år i Hollywood. Anekdoterna haglar. Våra ögon fastnar på ett av de svartvita fotografierna.
– Det är hos Kung Hassan II av Marocko. Där hamnade jag tack vare Lambert Topping som var min chef och pro på St George´s Hill. Lambert var väldigt god vän med Butch Harmon, ansedd som världens främste golftränare, och rekommenderade mig som assistent till den inhägnade lyxanläggning i Rabat där Butch var chef.

Per fick dock ”bara” träna hovfamiljens prinsessor. De gick ut på banorna utan att kunna spela, följda av ett entourage på 12 personer, varav en pro som bara fick pegga upp och en vars enda uppgift var att skriva scoren. Egentligen var det hela en parodi, men ingen vågade antyda något, för då vet man aldrig hur det hade slutat.

För Per slutade det åtminstone helt okay. Han fick jobb på Brookline, THE Country Club, i Boston, sedan Butch Harmon lagt ett gott ord för sin svenske assistent. Brookline är klassisk mark i ordets rätta bemärkelse, när klubben nästa år är värd för US Open är det för fjärde gången. Det var efter sejouren här som Per blev rekryterad till Hollywood, där han blev kvar till 1983. I normala fall återvänder Per till USA 2-3 gånger om året. För att delta i konferenser och mässor eller för att titta på någon av de stora tävlingarna. 1982 anlände Per Pro till Båstad (det blev en vinter till i Los Angeles innan han slog sig ner för gott här på Bjärehalvön).

Kan du se på en människa om det är en äkta golfare eller ej?
– Absolut. Med en gång. Hur de går och rör sig, när de närmare sig bagen, hur de tar upp klubban. Jag kan t o m sätta deras handikapp, inte alltid exakt men väldigt nära!

Förklara för en novis tjusningen med golf!
– Man kan börja spela vid 3 års ålder och hålla på tills man är närmare hundra. (Vilket Bjäre Nu:s utsände fick bevittna med egna ögon, på driving rangen stod en far med sin treårige son och tränade för glatta livet. Ute på banan mötte vi storebror, sex år, som var ute med morbror och morfar och spelade. Alla såg ut att stormtrivas tillsammans).

Vilket är det vanligaste felet en hobbyspelare gör?
– Jag brukar aldrig prata om felen utan om vad vi ska göra. Som det där med att man tittar upp, det har bara att göra med att man swingar till vänster. Swingar man rakt fram stannar huvudet kvar automatiskt.

– Upp med högerfoten, magen mot målet, klubban på hästsvansen. Det behövs ingen boll utan öva på rörelsen, precis som när man simmar torrsim. Använd samma swing med alla klubbor, ändra bara avståndet mellan fötterna. Slipsen ska alltid hänga rakt ner!

Varför låter det så enkelt och är så svårt?
– För att man är fixerad vid att klippa till bollen och glömmer själva rörelsen.

Vem är i ditt tycke den bäste spelaren någonsin?
– Tiger Woods, utan tvekan.
Hur har elitspelet förändrats de åren du varit aktiv?
– Det har blivit mer fysiskt, man slår längre och mycket bättre. Idag dräller det av duktiga spelare vilket gör det otroligt svårt att lyckas.

Du har spelat på en mängd olika banor; vilken har du trivts bäst på?
– Bel Air i Los Angeles, där är trevligt och mysigt.

Vilket är det vackraste hålet?
– Det finns så många. 18:e hålet här. Nummer 12 på Båstad Gamla. Det är svårt att plocka ut något speciellt.

Per Pro Hanson är ett osedvanligt gott exempel på en människa som lever som han lär. Spänstig och disciplinerad som få. Fortfarande nyfiken och hungrig på livet i allmänhet och golfen i synnerhet. Vid sidan om golfbanan håller han sig i trim en timme varje kväll på gymmet därhemma i huset. Vilket leder in oss till det som får inleda avslutningen på vårt samtal.
– Häromåret fick jag ett bevis på att jag inte är helt bortglömd i Hollywood. Det var Elaine LaLanne som ringde och ville att jag skulle medverka med en sida i hennes bok ”Pride and discipline”. Några av den andra medverkande är Clint Eastwood och Arnold Schwarzenegger!

95-åriga Elaine LaLanne bär epitet First Lady of Fitness. Hennes slogan ”If you wanna live Move! – give me 8 minutes a day and you´re on your way” är USA:s motsvarighet till vår Arne Tammers ”Ge mig en kvart om dagen” (för er som är tillräckligt gamla att minnas). Boken kommer faktiskt ut i nästa vecka, den 20 juli.

Vad hittar du på när du vill koppla av från golfen?
– Det gör jag aldrig! Jag har aldrig varit i hamnen, aldrig sett en tennismatch under alla år. Allt kretsar kring golfen.

Vad längtar du tillbaka till när du varit borta härifrån ett tag?
– Lugnet. Att slippa alla bilar och trafik. I USA är det alltid köer överallt när du lämnat de fina banorna.

Om du vill skryta om Bjärehalvön vad berättar du om då?
– Naturen, Hallandsåsens sluttning, närheten till havet, till fina städer som Helsingborg och Köpenhamn.

Text & foto: Claes Kanold