PERSONPORTRÄTT 2020-08-07 KL. 13:02

Isaac Nilsson

Isaac Nilsson

Uppväxt i Båstad, pluggat i Philadelphia, jobbar sedan två år på Google i Dublin. Årets sommarvistelse i hemorten inleddes i mars och kommer att vara minst fram till årsskiftet, men snart ligger världen öppen igen för Isaac Nilsson.

En av världens mest anrika och prestigefyllda handelshögskolor heter Wharton och ligger i Philadelphia, USA. Alumni-listan imponerar – Elon Musk och Warren Buffett tillhör dem som gått här. Så om man alltid varit nyfiken på företagande och business och tänker syssla med entreprenörskap i framtiden finns det knappast några lämpligare föreläsningssalar att spendera fyra år i. Det gjorde Isaac mellan 2014 och 2018.
Mängder av häftiga upplevelser förstås. En som sticker ut:
– I forskningssyfte bad en av våra professorer oss elever att sätta upp en lapp på väggen i klassrummet. Det var lite som en ploj, men man fick skriva något man önskade. Vad som helst. Richard Branson var min barndomsidol så jag skrev att jag ville träffa honom. Av en slump var han på skolan ett par terminer senare. Då skrev jag till vår professor och påminde om den där lappen jag satt upp på väggen – ”går det att fixa”? Så då fick jag tio minuter med min idol. Superhäftigt.

Att Googles rekryteringsavdelning håller ögonen på Whartons studenter är inte så konstigt, speciellt inte med tanke på att företagets nuvarande VD Sundar Pichai också han fått sin utbildning här. Google har närmare 100 000 anställda, varav 7 000 sitter i Dublin, där huvudkontoret för Europa, Mellanöstern och Afrika ligger.

Isaacs arbetskamrater består av cirka 80 olika nationaliteter, snittåldern är 26 år och gissa vem som är just så gammal!
– Jag började på Google direkt efter Wharton och har nu varit där i exakt två år. Jag håller till på affärssidan. Min uppgift är att hjälpa ett antal svenska företag hitta nya marknader och få dem att växa. De är en mix av bolag från olika industrier. Sverige är ett bra land med både högt BNP och hög internetpenetration. Men vi är bara 10 miljoner människor och vill man växa utanför Skandinavien är mitt jobb att stötta våra annonsörer med det.

Just nu är Isaacs arbetssituation lite speciell. Google reagerade snabbt på pandemin och skickade redan i början av mars hem alla sina anställda. Isaac kommer att få jobba hemifrån åtminstone fram till årsskiftet.
Men i normala fall – beskriv känslan av att varje morgon kliva över tröskeln till världens kanske mest attraktiva arbetsgivare!
– Det finns ett par grejer som är jättehäftiga. Som anställd får man lov att gå med i olika grupper och engagera sig i sådant man tycker är viktigt – det är en stor frihet med ett stort ansvar. Andra grejen är vilken impact bolaget har när man ställer om eller har bestämt sig för någonting, jag tror vi har åtta plattformar med över en miljard aktiva användare.

Att sitta i föräldrahemmet i Båstad och jobba innebär ingen större skillnad jämfört med Dublin tycker Isaac.
– Det är skönt att få vara här. Har jag ledigt passar jag på att spela padel, hänga med vänner, laga mat hos någon polare, trilla ner i hamnen.

Om det någonstans i läsekretsen ringer en klocka vid omnämnandet av matlagning kan det bero på Isaacs deltagande i TV4:s ”Halv åtta hos mig” för en himla massa år sedan.
– Jag lagade jordärtkockssoppa till förrätt, Bjärekyckling till huvudrätt och Hallon & Blåbärspaj till dessert. Jag älskar matlagning, det har jag från mamma. Vem som vann? Ole K Bydal, mycket välförtjänt.

När Bjäre NU träffar Isaac Nilsson är han nyss hemkommen från Abisko, där han vandrat Kungsleden.
– Det påminde mycket om Sydpolen, där jag var på expedition med universitet. Vi tältade i helt orörd mark bland sälar och pingviner. Mäktigt.

Här anar vi någon form av ”bucketlist”?
– Jag vill besöka alla jordens länder. Jag tyckte jag kommit långt, men när jag kollade senast insåg jag att jag har en del kvar. Är uppe i 35 ännu så länge. Och så vill jag köra bil genom Afrika, från Kairo till Kapstaden.

När internationella vänner kommer på besök tar Isaac bilen och kör en runda på Bjäre, stannar vid Hovs hallar, går en bit på Skåneleden mot Torekov där det blir lunch.

Och vad längtar du mest till när du sitter på ditt roliga kontor i Dublin och tänker på Båstad?
– Löprundan! Jag brukar börja varje dag med att springa utefter havet och avsluta med att slänga mig i havet.

TEXT: CLAES KANOLD
FOTO: JOAKIM S ORMSMARCK