Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2022-03-17 KL. 08:16

Två delar After Shave bjuder på galenskap

Av Rickard Gustafsson

After Shave-duon Per Fritzell och Jan Rippe är ute på en landsomfattande turné med sin hyllade show ”Gott & Blandat”. Bland fyllda konserthallar, teatrar och slottsgårdar blir det också turnéstopp på Strandhotellet.
– Mysiga Mellbystrand kommer vi gärna tillbaka till. Det kommer bli så intimt att vi nästan sitter i knät på publiken, säger Jan Rippe till LT.

Två delar After Shave bjuder på galenskap
Roger på Macken och husvagnsägaren Milton är två av alla folkkära figurer som dyker upp i Jan Rippes och Per Fritzells show "Gott & Blandat". Foto: Carl Adam Stråberg

Galenskaparna och After Shave har i fyra decennier präglat synen på svensk humor. Vem minns inte exempelvis tv-serierna Macken, En himla massa program och Tornado? Därutöver har man gjort drösvis med revyer och musikaler både på hemmateatern Lorensbergsteatern och på turné.

Hela gänget har inte stått på samma scen sedan 2018 men det hindrar inte Per Fritzell och Jan Rippe att ge sig ut på turné med sin show ackompanjerade av Den Ofattbara Orkestern som varit ett ständigt inslag hos humorgruppen sedan 1982.

Gång på gång har turnén blivit uppskjuten på grund av coronarestriktioner men från början var den faktiskt tänkt som Fritzells soloprojekt – ”Fredagsmys, eller ska vi ha chips”.

En föreställning blev det för Fritzell – i Ystad 2020 – innan det blev uppskjutet. Rippe såg föreställningen och tyckte den var jättebra.
– Då frågade han mig ”ska du inte vara med?”, säger Jan Rippe.
– Så vi satte ihop en föreställning för oss två och testade lite på en restaurang för 50 personer och det var så fruktansvärt kul, fortsätter Per Fritzell.
– Efter det började vi planera att bygga ut den till en riktig show, säger Jan Rippe.


Showturnén "Gott & Blandat" har flera gånger blivit uppskjuten på grund av coronarestriktioner. Men nu hoppas Jan Rippe och Per Fritzell att det är fritt fram för turnén som pågår fram till februari 2023. Foto: Carl Adam Stråberg


Efter ytterligare restauranggig inför 50 personer, bland annat i Mellbystrand, hade de i höstas premiär på Lorensbergsteatern av ”Gott & Blandat”. Trots att covid-19 satt käppar i hjulen och försenat turnéplanerna är de tokladdade att resa Sverige runt.
– Det är roligare än någonsin att stå på scen och vi har så otroligt kul tillsammans. Jag och Rippe träffades för 47 år sen på Chalmers. Första dan satt vi längst bak på en matematiklektion och vi har jobbat ihop oavbrutet sedan 1982 och har så himla kul tillsammans, säger Per Fritzell.

Samarbetet är ömsesidigt och Jan Rippe närmast sprudlar.
– Alltså, jag är så otroligt trygg i hans sällskap och vi tycker båda om det roliga och inte det tråkiga. Vi har så sjukt kul i hop, säger Rippe och skrattar.

Nyligen uppträdde duon för fullsatta hus i Karlstad och den 30 april gästar de Halmstads teater. Senare i sommar, i slutet av juni, har de sprängt in tre datum för att återigen spexa och sjunga på Strandhotellet i Mellbystrand.
– Ett väldigt bra ställe! Mysiga lokaler, mysig by och folk hade kul. Jag är ju själv hallänning (Kungsbacka) så det är som hemmaplan för mig, säger Per Fritzell.

Så vad bjuder den nya showen på? Kort sammanfattat kan man säga att det handlar om de båda artisternas liv, tillsammans, sedan de två nybakade studenterna träffades i föreläsningssalen 1975. De utlovar både nytt, gammalt och halvokänt material men framför allt lovar de att släppa loss sina gamla folkkära figurer på nytt.
– Roger på Macken dyker så klart upp och husvagnsägaren och truckdrivern. Ja, det blir en massa figurer man känner igen, säger Per Fritzell.


Publiken på Strandhotellet kommer få stifta bekantskap med Hembygdsmannen Assarsson och dryckesexperten Kenneth Ålborg, som kanske bjussar på sitt favoritrecept för varm besk? Foto: Jan Ellsinger


Att det inte finns ett bäst-före-datum för god humor är tydligt. Humorduon har märkt att deras figurer går hem bland yngre människor som inte ens var födda när figurerna gjorde entré.
– Vi har delvis fått ny publik genom Youtube-generationen. Vi är hedrade och glada att det även går hem i de yngre generationerna, säger Jan Rippe.
– Ja, det är helt fantastiskt när man ser 6-7-åringar som kan ”Man ska ha husvagn” utantill. Vi känner oss verkligen välkomna överallt, säger Per Fritzell.