I dessa speciella tider avhålls människor från att samlas i grupp. På Scala Biografen har det varit få besökare senaste tiden. Då fick husnallen Nalle en idé att anordna en visning för gosedjur som är helt immuna mot coronavirus.

Först var det utannonserat att filmen Trollkarlen från Oz skulle visas men då några av de yngre var rädda för häxan så önskade de att få se Jönsonligan får guldfeber istället. Biografägare Hannes Gerhard hörsammade publikens önskan och laddade den svenska kultrullen från 1984 i biomaskinerna.

Några av gosedjuren hade kommit i väldigt god tid till visningen. För att få en bra plats var ett antal gosedjur där två dagar innan visningen.
– Jag ville verkligen ha en plats på första raden, berättar katten Gustaf som hade bullat upp med tre chokladrullar och en guldnougat som skulle njutas under filmen.


Katten Gustaf var godissugen.

Biografen som har 80 sittplatser fylldes nu av runt 300 gosedjur i olika åldrar som gärna satt flera på varje stol.
– Vi har ingen ålder! Vi blir aldrig gamla! Det som är så bra med oss gosedjur är att vi alltid har samma ålder, alltid har lika mycket kärlek att ge och kan inte bli sjuka. Där är vi överlägsna er människor, berättar Lillapan som gav trygghet till sin ägare Cecilia Kraitz redan på 1970-talet.

Lillapan hade med sig den långtida följeslagaren Aeon och inför visningen blev de kompis med hunden Roffe som de gärna delade stol med. Roffe kommer från Hemmeslöv och har tio års erfarenhet av att vara gosis.
– Alla här är så schyssta. Det är inte ofta vi får tillfälle att träffas och göra något kul tillsammans. Det är väldigt roligt att träffa andra gosedjur. Vi har skvallrat om allt möjligt innan filmen visades, berättar Roffe.


Lillapan, Aeon och Roffe trivdes bra ihop.

Filmvisningen flöt på bra men bionallen Nalle tyckte att vissa prasslade lite mycket med godispapper. I övrigt är han nöjd med sin filmvisning för Båstads trygghetsskapande mjukisdjur.
– Tillsammans har vi som är i salongen gett mer än 1000 år av trygghet till barn. Vi är värda att få roa oss lite tillsammans nu när det är som det är med er människor, säger Nalle som till filmvisningen lyckades få sällskap av Apan i sin stol längst bak i salongen.


Bionallen och Apan.

Vissa hade svårt att sitta still på sina stolar. Hamstrarna Zick och Zack hoppade upp och satte sig på ryggstödet.
– Men hallå! Vi är ju så små! Vi ville också se hela duken, förklarade Zick.


Zick och Zack hoppade runt lite under filmen.

Efter filmvisningen var många uppspelta. Några hade sett filmen förut men för många var det premiär.
– Det var kul att se en film som inte är animerad, berättar katten Gustaf som fick ont i magen av allt godis han åt under filmen.

Hannes och bionallen var nöjda med sitt arrangemang och fick städa i många timmar efter alla gästerna.
– Det var det värt. Vi gör om detta om intresse finns, avslutar Hannes.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON