Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-07-05 KL. 09:14

Anna brinner för att skapa meningsfullhet för de äldre

Anna brinner för att skapa meningsfullhet för de äldre

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Jimi Bergh på Markiscentrum. Då ingen hade möjlighet att ta mot Jimis stafettpinne i tid så valde vi på Bjäre NU att skicka vidare den. Vi har fått flera tips om Anna Carlsson, sjungande undersköterska på Skogsliden, så stafettpinnen landade hos henne med frågan:
”Vad är det för speciellt med att underhålla äldre?”


– Alla de här människorna har en historia. De har ju haft ett liv, och plötsligt flyttar de in där. Ofta har de tvingats lämna sitt hem för att de blivit gamla, sjuka och inte klarar sig hemma längre. Det är många saker som man kanske behövt försaka. Saker som man tyckt varit roligt. Och när jag få får lov att göra någonting för dem, för att försöka göra deras tillvaro så glad och trevlig det går, då känns det gott i hjärtat! Om jag får göra något som känns roligt och meningsfullt för dem, då är jag så glad och tacksam för det!

Men det är inte bara de äldre som får ta del av Annas musik. Varje år sjunger hon till exempel nationalsången på invigningen av Next Generation, före detta Kalle Anka Cup. Dessutom är det hon som får fart på små grodorna under Hemmeslövs midsommarfirande.

Musikintresset har alltid funnits där, precis som hennes makalösa gehör. Redan som liten lärde hon sig spela piano, och efter att ha lånat grannarnas piano till en början, fick hon ett eget av sin mormor och morfar när hon var i femårsåldern.
– När jag lärde mig spela så lyssnade jag på en melodi och sen så spelade jag den. Men sen ville mamma att jag skulle lära mig noter, för hon tänkte att jag kanske skulle glömma mitt gehör. Så jag gick och läste noter i ungefär fem års tid, men jag tyckte det var tråkigt. När jag lärt mig det jag skulle kunna så struntade jag ändå i noterna. Det var roligare att gå på gehör, berättar Anna som då dessutom inte behöver leta fram noter när hon vill lära sig någon ny melodi.

Efter nionde klass valde en skoltrött Anna att börja jobba istället för att söka till gymnasiet. Hon var först barnflicka, för att sedan få jobb på Eljo, och senare prova livet som sömmerska. När hon gifte sig och skaffade barn så följde sedan ett par år med föräldraledighet. Det var på mitten av 90-talet som tankar om utbildning kom krypande igen.
– Jag ville bli läkare! Man måste ju sikta högt, skrattar Anna och berättar att hon därför började läsa naturvetenskap på Osbecksgymnasiet i Laholm.
– Jag gick med ungdomarna. Det var roligt, men också jobbigt för de kom direkt från skolan och var jätteduktiga på matte, fysik och kemi, som var mina sämsta ämnen!

Till slut valde Anna att hoppa av utbildningen. Istället började hon arbeta inom hemtjänsten, och sedan som timvikarie inom äldrevården. En tjänst som fast undersköterska lockade, så Anna gick en utbildning i Båstad, och eftersom hon redan hade fått in en fot på kommunen fick hon anställning på Skogsliden direkt efter.

Från början var det en vanlig tjänst, men när tjejen som hade hand om aktiviteterna med de äldre gick på mammaledighet så erbjöds Anna tjänsten.
– ”Åh nej det klarar jag aldrig av”, sa jag, ”det går inte!” Jag tror jag fick frågan för att jag kunde spela piano. Musik kan alla ta till sig.
Trots tveksamheten tog sig Anna an utmaningen och musiken blev hennes väg in. Hon skaffade sig ett dragspel, packade med sig sitt keyboard, och blev den sjungande undersköterskan som hon idag är omtalad som. Och även om hon inte uppfyllt sin dröm om att bli läkare, så ser hon sitt jobb som en viktig del av vården.
– Man når en annan del av människan med musiken. Vården har sin givna plats, men det som jag gör med musiken, det är liksom det där lilla extra. En människa som inte kan prata eller röra sig kan ändå ta till sig musiken och känna igen en gammal melodi. Det blir något meningsfullt i vardagen!

Men det är inte enbart sång som fyller Annas arbetsdag. Vad dagarna bjuder på får ofta de boende på Skogsliden vara med och bestämma. Dessutom tycker de om att festa. Häromdagen bjöds det till exempel in till grillfest. Då stod Annas man vid grillen och Anna dukar fram buffé.
– Vi har ett SÅ bra kök, och ett fantastiskt samarbete! De lagar maten och så dukar jag fram och gör fint. Anhöriga är också med och man hjälps åt. Då är det förstås alltid sång och musik. Vinvisor och sånt där.

Även om Anna är van festfixare så planerar hon inte att ordna någon stor fest inför sin stundande sextioårsdag. Självaste födelsedagen tänker hon dessutom fira på jobbet.
– Jag har världens bästa jobb! Jag får lov att göra människor glada, kan man jobba med något bättre?

Och lite lyxig blir dagen ändå. Då hon fyller år på en torsdag.
– På torsdagar börjar jag jobba klockan fem för att fixa hotellfrukost till vår frukostmorgon. Bageriet kommer med färska bullar och jag serverar ägg och sill och sånt på långbord! Det enda jag inte kan åstadkomma är scrambled eggs och bacon för jag har inget kök, men vi har desto mer pålägg, säger Anna och ler.

OM Anna CarlssonNamn: Anna Carlsson
Ålder: 60 år till hösten
Bostadsort: Hemmeslöv
Yrke: Sjungande undersköterska
Mitt smultronställe på Bjäre: Hela Bjäre, det finns så många!

Anna skickar vidare Röda Tråden till Johanna Jönsson, med frågan: ” Var får du din energi ifrån?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS