Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2020-02-28 KL. 10:14

Carina brinner för ljusen

Carina brinner  för ljusen

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Berit Hjalmarsson som arbetat inom barnomsorgen i drygt trettio år. Berit valde att skicka Röda Trådens stafettpinne vidare till Carina Nilsson på Ljuskällan på Bjäre med frågan: ”Var får du din energi och kreativitet ifrån?”.

– Det bara finns där och såklart vissa dagar har jag inte den inspirationen och andra bara flödar den ut. Jag vet inte var den kommer ifrån, den bara finns där.

Har du alltid varit en person som tycker om att pyssla?
– Alltid, jag tycker om allt man kan göra med händerna. Jag stickar, virkar, broderar men älskar också att bygga. Jag kanske inte vet exakt hur man ska göra men när jag bygger tillsammans med min man, eller hela familjen, och han ber mig att gipsa en vägg så gör jag det.

Vi har slagit oss ner i verkstaden som ligger intill familjens hem. Här på andra sidan gårdsplanen ligger Ljuskällan på Bjäre sedan tre år tillbaka men ljusstöpningen har funnits med i Carinas liv mycket längre än så. Det var egentligen en ren slump att det blev så att hon fastnade för detta gamla hantverk, allt började med en vän som ville hitta på något tillsammans.
– Det var för tolv-tretton år sedan, en kompis föreslog att jag skulle följa med och stöpa ljus med henne och för att vara helt ärlig tyckte jag inte det lät speciellt spännande alls. Men så tyckte min man att du kan väl hänga på för det är trots allt din bästa kompis. Tolv timmar senare kände jag att wow, detta är något jag vill fortsätta med!

Sagt och gjort. Förrådet intill de nuvarande lokalerna tömdes och Carinas man, som är plåtslagare med egen firma, byggde en egentillverkad gryta och experimenterandet kunde påbörjas. Många ljus blev det och presenterna till vänner och bekanta som fyllde år var givna.
– Eftersom jag tyckte det var så kul att stöpa ljus blev det såklart många ljus och när jag var inne på kanske fjärde eller femte omgången med ljus till våra vänner kände jag att nu får det kanske vara nog innan de tröttnar helt på mina ljus. Då ringde jag till Margretetorp som snart skulle ha julmarknad och frågade om de hade plats för en utställare till och det hade de.

Första julmarknaden blev en stor succé. Redan första dagen var alla ljus slut så det blev en lång kväll och natt för att tillverka nya att sälja under dag två. Carina hade hittat ett sätt att sälja sina ljus och nå ut till en stor målgrupp och fortfarande är just julmarknaderna tillsammans med den egna butiken de två kanaler som används för försäljningen.
– Genom åren fortsatte jag att åka på marknaderna och varje gång fick jag frågor från besökarna om det gick att stöpa på plats hos mig och om jag arrangerade kurser. Varje gång fick jag svara nej och förklara att jag verkligen inte hade plats. I min lilla lokal skulle det vara en omöjlighet.

Ibland kan olyckliga saker leda till något gott och i det här fallet kan man verkligen säga att så var fallet. Tillsammans med familjen hade Carina och hennes man byggt ett stort fint växthus hemma på gården men så kom stormen och hela huset raserades över en natt.
– Vi hade funderat på detta med en ny lokal för Ljuskällan på Bjäre. Vi hade tittat runt på att kanske köpa en lokal, bygga nytt eller helt enkelt flytta men så kom stormen. Jag var helt bedrövad men så en dag på jobbet ringde min man och sa att nu ska du inte vara ledsen längre för jag vet var vi ska bygga Ljuskällan på Bjäre

Tre år har gått sedan den nya verkstaden och butiken stod klar och precis som allt annat byggde familjen den själv tillsammans med svärföräldrarna. En del hjälp med grunden, avloppet och den nya parkeringen togs in utifrån men resten löste man själva.

Hur går en ljusstöpningskurs till?
– Jag har kurser från slutet av september till mitten av december, sedan tar de slut även om jag märker hus säsongen blir lite längre för varje år. Kursen är antingen mitt på dagen eller på kvällen och vi samlas här, jag bjuder på glögg och berättar om ljusstöpningen och sedan går vi en runda i butiken så att alla kan bestämma vad de skulle vilja tillverka. Sedan är det bara att sätta igång och jag är på plats och hjälper till.

I lokalen där vi sitter står flera fång med vackra blommor och Carina berättar att blommorna kommit att bli en del av verksamheten på senare år. Även det lite av en händelse.
– Jag arbetade på Skottorps Mejeri och hon som var VD där ägde och drev då även slottet intill. En dag frågade hon om jag kunde hjälpa henne med blommor till ett bröllop, jag var tveksam men hon övertalade mig och jag insåg att jag var ganska bra på det så jag fortsatte. När jag blev arbetslös hoppade jag på en floristutbildning och under praktiken hamnade jag på Klorofyllfabriken i Förslöv där jag sedan kom att bli kvar som timanställd.

Idag kombinerar Carina arbetet med Ljuskällan på Bjäre, kurserna och en hel del bröllop med timanställningen i blomsterbutiken och ett jobb som fastighetsmäklarassistent.

Det låter inte som att det blir så mycket fritid?
– Är jag ledig något så hamnar jag för det mesta här ute i verkstaden, skrattar Carina. Jag är inte så mycket för att titta på TV och sitta still så det är här jag hamnar. Här trivs jag som bäst.


OM Carina NilssonNamn: Carina Nilsson
Ålder: 50 år
Bostadsort: Rammsjö
Yrke: Ljusstöpare
Mitt smultronställe på Bjäre: Ingelstorps hamn

Carina skickar vidare Röda Tråden till Jerry Ahlqvist med frågan: ”Hur kan det komma sig att du slutade ett jobb på Koenigsegg för att bli vuxenlärling som plåtslagare?”

TEXT & FOTO: JOAKIM S ORMSMARCK