Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2020-03-13 KL. 11:27

Daniel Bengtsson bytte karriär och lät drömmen som grodde växa

Daniel Bengtsson bytte karriär och lät drömmen som grodde växa

I senaste numret träffade vi Jerry Ahlqvist som bytt lackering av lyxbilar mot plåtslageri. Jerry skickade Röda Tråden vidare till Daniel Bengtsson som driver Bjäre Utemiljö med frågan: ”Hur skiljer du dig från andra i branschen och hur ser du på framtiden?”.

Vi träffas hemma på gården strax utanför Förslöv. Här bor familjen Bengtsson sedan snart tio år tillbaka och det är också här som Daniels företag, Bjäre Utemiljö har sin bas. Vi är såklart nyfikna på veckans fråga men först måste vi reda ut lite vem det är som sitter mittemot oss och hur han egentligen hamnade i trädgårdsbranschen?

Kommer du från Förslöv?
– Nej, jag är uppväxt på en gård utanför Ängelholm och flyttade hit hösten 2010 då vi köpte det här huset, som då var avstyckat från resten av gården. Det var egentligen helt vansinnigt, allt var väldigt nedgånget och vi bodde tidigare i ett nytt hus i Ängelholm som vi lämnade.

Både Daniel och Kristina är uppväxta på landet och saknade det. När de kom in här i hallen första gången kändes det bara rätt. Det var här de ville bo och på kvällen efter visningen ringde de upp mäklaren och berättade att de ville lägga att bud och på den vägen är det.
– Vi kände att detta var rätt och att det var här i ville leva. Eftersom huset var avstyckat hade vi inte ekonomibyggnaderna men så bestämde sig han som arrenderade dem för att släppa arrendet så vi ställde frågan till ägaren om vi kunde köpa loss dem och lite mark och det gick vägen så nu har vi hela den ursprungliga gården och lite mark till.

Mellan uppväxten i Ängelholm och gården i Förslöv har Daniel hunnit med såväl Karlskrona som Göteborg. Efter att ha studerat i Karlskrona och sedan arbetat fem år som systemtekniker på västkusten kände både Daniel och Kristina att de ville flytta söderut, Daniel fick arbete på i Ängelholm där han började som systemtekniker och slutade som IT-chef.
– Jag startade företaget för snart fyra år sedan och hade inte arbetat med trädgård innan. Jag började känna att jag gjort mitt inom IT och att jag inte riktigt brann för det längre. Jag ville göra något annat och egentligen var det inte meningen att byta bana helt utan jag började plugga till trädgårdsarkitekt på distans.

Som vi alla vet tar livet sina egna vändningar ibland och en dag när Daniel skulle lämna på förskolan nämnde han för en annan förälder att han pluggade och var trädgårdsintresserad. Eftersom personen i fråga var trädgårdsmästare med egen firma dröjde det inte länge innan Daniel fick frågan om han var intresserad av att jobba lite extra under sommaren, maj till september.
– Jag svarade att jag skulle kolla på jobbet om det gick att få tjänstledigt en dag i veckan vilket löste sig. Så jag hakade på och började jobba med dem samtidigt som jag pluggade och hade mitt vanliga jobb, så det var mycket där under en period. Men det var väldigt roligt och jag trivdes verkligen.

Tjänstledigheten utökades mer och mer men visst var det ett stort steg att ta, att lämna tryggheten som en fast tjänst med bra lön innebär.
– Men en dag kände jag att om det ska bli något ordentligt av detta så måste jag göra det på riktigt så jag sade upp mig och började helt i trädgårdsbranschen. Det beslutet har jag aldrig ångrat.

Vad gör då Bjäre Utemiljö?
– Nästan alla mina kunder är fasta kunder där jag sköter deras trädgårdar året om, jag gör det som behövs när det behövs skulle man kunna säga. Jag samarbetar fortfarande med den firman som jag började på från början så vi gör en hel del projekt tillsammans när en person inte räcker till.

Arbetar du med allt kring utemiljön?
– Mitt fokus är de gröna växterna, visst kan jag lägga en trädgårdsgång men samtidigt finns det andra som är mycket bättre på den delen. Min styrka och det jag tycker är roligast är det gröna. Det intresset har jag alltid haft och jag tror det kommer från min mormor och morfar. De bodde på en liten gård utanför Helsingborg, granne till ett trädgårdsmästeri, och de älskade att odla. Jag rotade i komposten hos trädgårdsmästeriet och på den vägen är det, skrattar Daniel.

För att återgå till Jerrys fråga, vad skiljer dig från de andra i branschen? Och vad tror du om framtiden?
– Jag tror att det är min kärlek till det gröna, jag brinner för växterna, jag fokuserar på det jag kan bäst helt enkelt. Vad gäller framtiden så vet jag inte riktigt, det är en stor frihet att vara själv men samtidigt har jag begränsningar i vilka jobb jag kan ta mig an. Så vi får se lite var det hamnar, jag håller alla möjligheter öppna.


OM Daniel BengtssonNamn: Daniel Bengtsson
Ålder: 43 år
Bostadsort: Förslöv
Yrke: Utbildad IT-tekniker men numera trädgårdsföretagare
Mitt smultronställe på Bjäre: Här hemma på gården

Daniel skickar vidare Röda Tråden till Yvette Andersson, inredningsarkitekt, med frågan: ”Hur hamnar en inredningsarkitekt från Stockholm här på Bjäre och vad är skillnaden från livet i storstaden?”.

TEXT & FOTO: JOAKIM S ORMSMARCK