Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2020-04-17 KL. 09:48

”För mig var det en resa både fysiskt och psykiskt”

”För mig var det en resa både fysiskt och psykiskt”

I förra veckan träffade vi Josefin Svensson som berättade om sitt liv som bärodlare. Tråden gick vidare till Sanne Björn som gjort en stor livsstilsförändring genom sin medverkan i årets Biggest Loser på TV4. ”Vad är nyckeln till att göra en sådan förändring i livet?”.

Om inte ett virus spridit sig över världen hade vi nu kunnat ta del av årets säsong av Biggest Loser men istället får vi vänta till hösten innan vi får följa gänget på slottet under deras tio veckors kamp. Men Sanne verkar inte ta det så hårt, hennes resa pågår för fullt.
– Programmet spelades in i augusti och framåt. Sedan har vi alla varit hemma och jobbat vidare innan finalen. Egentligen skulle det varit premiär i tisdags men nu har allt flyttats till hösten.

Hur var det, att fortsätta själv?
– Att sedan få bo med tretton andra dygnet runt med allt fokus på träning och mat var en stor omställning, vi tränade sex timmar per dag. Det var tufft att bo med så många andra men det var jobbigare att komma hem till ensamheten och fortsätta arbetet. Det svåraste var att uppnå samma timmars träning som på slottet, och att kämpa dagligen med att inte falla tillbaka i kostvanorna man hade innan slottet. Alla frestelser som finns dagligen.

Vem är Sanne då för oss som inte känner dig?
– Jag bor i Grevie, är 31 år gammal. Har bott här i hela mitt liv förutom två år i Haparanda när jag pluggade till ljusdesigner. Jag har kämpat med vikten i princip i hela mitt liv, spelade fotboll när jag var yngre men problem med knäna fick mig att sluta i artonårsålden.

Haparanda? Hur hamnade du där?
– Jag var tjugo år gammal och kände att jag behövde komma hemifrån. Jag var intresserad av ljus och hur det påverkar oss och vår vardag och så fanns det en utbildning i Haparanda. Det var fantastiskt och en stor omställning, på vintern såg jag kanske aldrig solen eftersom vi var i skolan de få timmarna och på sommaren kunde man komma ut från krogen tre på natten och det var ljust som mitt på dagen.

Sanne berättar att hon under utbildningen fick praktik på ett företag i Ängelholm där hon arbetade med 3D-ritningar för effektbelysning. Efter tiden i Haparanda fick hon jobb men efter ett år tvingades företaget dra ner och hon stod utan arbete. Det var så hon hamnade inom äldreomsorgen.
– Idag arbetar jag på ett demensboende i Grevie och har blivit kvar inom vården. Det är ett tufft arbete men det har gett mig väldigt mycket. I framtiden vill jag arbeta med något kreativt och skapande och jag hoppas att jag nu ska ha orken och energin att göra även den förändringen.

Hur hamnade du i Biggest Loser?
– Det var femte gången jag sökte men jag är glad att jag inte kom med tidigare, jag var inte redo förrän nu. Jag har kämpat med min vikt i hela mitt liv och provat alla dieter som medierna lurar i oss ska funka. Min största utmaning var det psykiska, jag mådde verkligen inte bra och behövde träffa andra i samma situation. För mig var det en resa både fysiskt och psykiskt.

Hur mår du idag?
– Jag mår så mycket bättre. Den resa jag gjort har inneburit att jag fått bearbeta mycket saker och samtidigt träffa så fina människor. Alla är i samma situation och förstår varandras problem.
Är du mer den riktiga Sanne nu?
– Absolut. Jag har alltid varit en stark person som stått för mina åsikter men övervikten har fått mig att bli tillbakadragen och vilsen. Den har hindrat mig att vara den nyfikna tjejen, nu är det min tur att börja leva och kanske våra öppna upp mig träffa kärleken. Det är svårt att älska andra när man inte älskar sig själv, jag har aldrig tillåtit mig att bli kär tidigare.

Josefins fråga var vilken nyckeln är för att göra en sådan här förändring, finns det en sådan?
– I grunden handlar det om att hitta en balans som håller livet ut och att få det stöd man behöver, det är otroligt tufft att ta sig ur sådana negativa cirklar ensam. Jag är inte färdig riktigt ännu men nu ska jag fan göra något åt detta och förändra mitt liv så att det blir mitt liv.


OM SanneNamn: Sanne Björn
Ålder: 31 år
Bostadsort: Grevie
Yrke: Ljusdesigner men arbetar inom vården
Mitt smultronställe på Bjäre: Segelstorpsstrand och Ängelsbäcksstrand. Där kan man få andrum i vardagen.

Sanne skickar vidare Röda Tråden till Sebastian Marden Rodriguez som är aktiv inom kickboxning med frågan: ”Krävs det disciplin för att nå framgångar inom kickboxning?”

TEXT: JOAKIM S ORMSMARCK
FOTO: PRESSBILD