Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2020-03-06 KL. 09:54

Jerry bytte bort lack mot plåt

Jerry bytte bort lack mot plåt

I förra numret av Röda Tråden träffade vi ljusentusiasten Carina Nilsson som driver Ljuskällan på Bjäre. Carina var nyfiken på Jerry Ahlqvist och skickade med frågan: ”Hur kan det komma sig att du slutade ett jobb på Koenigsegg för att bli vuxenlärling som plåtslagare?”.

– Jag jobbade som lackerare på Koenigsegg i sju och ett halvt år och innan dess hade jag jobbat med det i ett tiotal år. Där stod jag och lackade världens bästa lack på världens bästa bilar, vad skulle jag mer kunna göra? Vad är nästa steg? Vad vill jag? Det var en process på säkert ett och ett halvt år innan jag tog steget att byta bana.

Hur kom du fram till att det var plåtslagare du ville bli?
– I mitt funderande visste jag att jag tycker om att skapa så jag bestämde mig för att jag skulle in i byggbranschen. Många ifrågasatte hur jag kunde ge upp ett drömjobb, vilket det är för många, men jag kände att jag lever bara en gång och ska jag göra det någon gång så är det nu. En kompis till mig som jobbar här på A-Plåt tyckte jag skulle passa här så på den vägen är det och nu är jag här.

Men detta med plåten var helt nytt för dig?
– Absolut, jag började åka runt på Bjäre och titta på tak, hängrännor och så vidare. Hur är det egentligen allt fungerar kring plåten och hur gör man? Intresset växte, jag åkte hit och testade på och kände att detta var det jag ville satsa på och på den vägen är det. Nu har jag varit här i ett och ett halvt år.

Vad innebär det att vara vuxenlärling?
– Det innebär att man går in som en ren lärling, som man gjorde förr. Man börjar längst ner och sedan går man steg för steg med visst antal timmar. Sedan när jag gjort mina femtusen timmar får jag göra mitt gesällprov som ger mig mitt yrkesbevis, man skulle väl kunna säga att jag kommit halvvägs än så länge.
Att lämna ett välbetalt arbete för ett av världens mest exklusiva bilföretag för att ge sig upp på taknockarna på ett blåsigt Bjäre som lärling kan tyckas som ett stort steg och det håller Jerry med om. Han berättar att det han framförallt kan sakna från tiden på Koenigsegg är arbetskompisarna samtidigt som han menar att han och killarna på A-Plåt är ett team, här hjälps alla åt och man arbetar tillsammans på ett helt annat sätt.
– Under min tid på Koeingsegg växte företaget otroligt mycket och det skapades olika avdelningar, det var mycket folk som började och slutade så det blev aldrig att man lärde känna alla. Här är vi ett team som jobbar tillsammans och har väldigt roligt ihop.

Men hur hamnade du på Koenigsegg?
– Min kompis, ja faktiskt min mentor som lackerare, som jag arbetade med i Växjö flyttade ner och sedan fortsatte vi att umgås på helgerna. Han tyckte att jag borde flytta ner och börja jobba med honom och det var såklart lockande. Men jag hade två barn och den tredje på väg, det var inte bara att packa väskan och flytta. Vi hade hus i Vislanda och det ville vi inte bara ge upp, samtidigt var det lockande och jag kände att jag kanske trots allt skulle ta steget och testa något nytt.

Till en början veckopendlade Jerry till det nya jobbet men det var slitsamt. Att komma hem på fredagen och åka igen några dagar senare var tufft så han och hustrun Pernilla bestämde sig för att börja kika på boende för hela familjen i nordvästra Skåne.
– Vi kände att var det rätt tid att flytta, innan skolor och annat börjat för barnen. Vi åkte helt enkelt runt på Bjäre, vi hade ingen som helst koll på regionen egentligen. Vi såg var vi inte ville bo och var vi kunde tänka oss att bo och så hamnade vi här i Förslöv.

Efter att inledningsvis ha hyrt en lägenhet i byn bor familjen numera i ett charmigt tegelhus mitt i byn. Jerry har några minuters bilresa till jobbet och han ångrar inte att han valde att kasta sig ut i något nytt och okänt.
– Det är såklart en ganska stor uppoffring man gör, inte minst ekonomiskt, så det är inget beslut som fattas så snabbt. Men jag kände att det var helt rätt tillfälle för mig och jag trivs otroligt bra här, som lärling får jag lära mig nya saker hela tiden så det handlar bara om att suga åt sig all kunskap som finns innanför väggarna här!


OM Jerry AhlqvistNamn: Jerry Ahlqvist
Ålder: 40 år
Bostadsort: Förslöv
Yrke: Vuxenlärling som plåtslagare
Mitt smultronställe på Bjäre: Segeltorps strand

Jerry skickar vidare Röda Tråden till Daniel Bengtsson som driver Bjäre Utemiljö med frågan: ”Hur skiljer du dig från andra i branschen och hur ser du på framtiden?”.

TEXT & FOTO: JOAKIM S ORMSMARCK