Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2020-05-15 KL. 09:20

Maria valde sin stora kärlek och hamnade i lilla Förslöv

Maria valde sin stora kärlek och hamnade i lilla  Förslöv

I förra veckan träffade vi kickboxaren Sebastian Rodriguez. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till ägarna av Restaurang Spisen, Dan och Maria Lupan med frågan: ”Hur kan det komma sig att ni drivit Spisen under så många år?”.

Det är tomt på parkeringen utan för Restaurang Spisen i Förslöv, men dörren står öppen och Maria Lupan tar emot mig med ett stort leende. Med tanke på corona säger hon att vi får kramas nästa gång. Restaurangen har ännu inte öppnat och det är lugnt i lokalen. Vi slår oss ner vid ett av borden. Dan Lupan står i köket och har påbörjat dagens förberedelser.

I snart 30 år har makarna Lupan drivit Spisen men deras historia började långt innan i Rumänien. Maria och Dan träffades redan som barn på dagis och gick sedan i skolan ihop. De har varit mer eller mindre tillsammans hela livet. När Dan var 18 år flyttade han med sina föräldrar till Sverige och då bröts kontakten.
– Vi sågs och hördes inte på några år men sen började vi ta upp kontakten igen och så blev det så att jag flyttade hit och vi gifte oss -96, berättar Maria och fyller i sig själv med ett skratt, och vi är fortfarande kvar!

Dans föräldrar drev restaurang i Rumänien och under sina första år i Sverige. Därför föll det sig naturligt att när Dan skulle börja försörja sig själv att valet föll på restaurangbranschen. Han köpte Restaurang Spisen och när Maria blev Dans fru några år senare var det självklart att hon också skulle gå in i företaget.
– Jag arbetade även som servitris i Rumänien så det var självklart för mig att driva restaurangen ihop.

Genom åren har Dan och Maria lyckats bygga upp en mötesplats för människorna i Förslöv. Deras mat är omtyckt och de försöker anpassa sig efter vad förslövsborna vill ha, både i mat- väg och underhållning som trubadurkvällar och andra spelningar. Fram till 2003 erbjöd de både lunch och ála carte. De arbetade varje dag från morgon till kväll och som alla egna företagare lever man för sitt arbete men krafterna tog slut.
– När helgen kom, som är vår bästa tid på hela veckan, var vi helt slut efter att ha arbetat från tidig morgon till sen kväll. Vi bestämde oss för att inte erbjuda lunch längre och det har blivit bra. Nu satsar vi mer på vår ála carte.

Maria som ska fylla 50 i sommar ser positivt på alla dessa år och pratar varmt om Förslöv. Hon skiner upp när hon pratar om alla gånger som förslövsborna har ställt upp och skickat hälsningar i svåra perioder som de haft under sina år i byn. De har gått igenom både sjukdom och rån i hemmet.
–Dan fick cancer 2005, berättar Maria och för första gången under intervjun ser hon sammanbiten ut.

Han behandlades i Lund och Maria fick sin egen säng inne på hans rum. Varje dag efter stängning körde hon ner vid nio, tio på kvällen, sov hos honom och körde sen hem för att öppna restaurangen dagen efter. Allt för sin livs stora kärlek.
– Jag ville att Dan skulle vara med i företaget även om han var sjuk. Jag tog med mig räkningar och fakturor och så hjälpte han till med det. Det var tufft. Vi hade tankar om att sälja under denna oroliga och osäkra period, men Dan blev bra och vi har gått igenom detta tillsammans. Vi har blivit starkare.

När vardagen hade återställt sig någorlunda och allt började flyta på igen började tankar hos dem båda gro om att sälja. De ville utvecklas och kanske rentav lämna Förslöv. Spekulanter fanns men det blev aldrig något och makarna Lupan insåg att de trivs för bra. Nu har de varit kvar i ytterligare 15 år.

Men i rådande situation är ovissheten om framtiden stor. När coronapandemin slog till i mars och gjorde restaurangen helt tyst under två veckor blev de oroliga, men nu har det vänt lite grann. Maria hoppas på fortsatt stöd från förslövsborna så de kan se framemot att få fira 30-årsjubileum om tre år.

Det börjar bli dags att bryta upp från intervjun. Maria ska börja förbereda kvällens meny. På väg ut kan jag inte låta bli att tänka på hur stark hon är. Hon kom till Sverige från Rumänien på grund av kärleken, hon driver restaurang i en liten by och hon har gått igenom flera omvälvande perioder i livet som gjort att många andra hade gett upp. Ändå står hon de flesta kvällar i veckan och möter människor med sin vänliga ton och med ögon som ständigt ler.


OM MariaNamn: Maria Lupan
Ålder: 49 år
Bostadsort: Förslöv
Yrke: Driver Restaurang Spisen
Mitt smultronställe på Bjäre: Ranarps Strand.

Maria skickar vidare Röda Tråden till Monica Larsson, som är biodlare med frågan ”Hur är livet som biodlare och tror du att bina kommer att försvinna?”

TEXT & FOTO: JENICA PAULSSON