Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2020-04-10 KL. 10:19

Odling har följt Josefin ända sedan barnsben

Odling har följt Josefin ända sedan barnsben

I förra numret av Röda råden träffade vi Simon och Jenny Welarius som bytt livet i Södertälje mot Ekhems Gård utanför Förslöv. I sitt arbete med gårdsbutiken har paret lärt känna Josefin Svensson som driver Josefins Bär så de skickar helt enkelt tråden vidare till henne med frågan: ”Hur kan dina bär vara så goda?”.

Vi träffar Josefin på gården i Öllöv. Här har släkten bott i generationer och familjen odlat grönsaker sedan mitten av åttiotalet. Idag bor hon med familjen, sambo och två barn, i Mäsinge men det är här på gården hon driver sin verksamhet, Josefins bär.
– Hur mina bär kan vara så goda, det var en bra fråga, skrattar Josefin. Men jag tror att närheten är en stor del i att de upplevs så goda. Våra kunder ligger inom någon mils avstånd och de bär vi plockar på morgonen säljs samma dag och äts inom ett dygn. Det gör stor skillnad om man jämför med bär som ska transporteras långt och som ska säljas via grossister och liknande.

Hur blev det bär för din del?
– Det var när jag pluggade på Alnarp som jag nog kände att jag ville göra något eget. Visst kunde jag jobba med mina föräldrar och med grönsakerna, det tycker jag är väldigt kul. Men samtidigt ville jag göra något som var mer mitt och då blev det bär och sedan har det rullat på, den första skörden var 2014 så det är sjätte året nu.

Vilka bär odlar du?
– Jordgubbar och hallon är det stora men sedan har jag en hel del blåbär, björnbär och en del annat också. Men jordgubbarna och hallonen är det som är grunden i allt.

Det som utmärker Josefins odlingar för den som inte är så insatt i detta med bärodling är förmodligen de långa vita tunnlarna där allt odlas. Lite frilandsodling finns visserligen också men Josefin betonar att det är i tunnlarna som det allra mest växer.
– Det har blivit så och såklart finns det många fördelar, framförallt är det risken för regn som kan skada både blommor och bär som vi nu helt undviker. Det leder till mindre risk för bland annat gråmögel och gör att vi kan säkra upp produktionen bättre.

Varje år planteras hela odlingen om på nytt, inget sparas från föregående säsong, vilket innebär att Josefin kan styra planeringen så att skörden kan flyta på under så lång tid som möjligt för att exempelvis jordgubbarna ska räcka så långt som möjligt i juli månad och hallonen augusti ut.

Hur mycket bär lämnar gården varje år?
– Målet är att ligga på runt 25 000 liter jordgubbar per säsong och ungefär 10 ton hallon. Sedan är det såklart en del av de andra bären också, inte minst till vår egen försäljning utanför ICA i Grevie.

Totalt är det ungefär 1,5 hektar som odlas med bär vilket ger 1750 meter tunnel så det är ett antal mil med plantor som ska skötas om. All bevattning sker med så kallad droppbevattning, vilket innebär att inget vattnas på plantorna utan direkt i jorden. Med undantag för hallonen som kan behöva duschas riktigt heta sommardagar.

Arbetar du bara med bär idag eller även med grönsakerna?
– Mestadels är det såklart bären men vi arbetar mycket tillsammans, mina föräldrar och min bror jobbar med grönsakerna och min sambo kör grävmaskin och annat på gården så vi hjälps åt helt enkelt.

Hur många är ni som arbetar i tunnlarna när det är skördetid?
– Jordgubbarna plockas så att de är klara innan 10.00 och då brukar vi vara fem plockare, hallonen är det åtta-nio personer som jobbar med när de ska plockas. De kräver lite mer arbete eftersom de är mer utspridda på buskarna.

Att Josefins bär blivit ett signum för lokalproducerade bär från Bjärehalvön är ingen överdrift och som Josefin själv konstaterar är det just närheten som är en stor del av hemligheten.


OM Josefin



Namn: Josefin Svensson
Ålder: 33 år
Bostadsort: Mäsinge
Yrke: Bärodlare
Mitt smultronställe på Bjäre: Nere vid mina blåbär i Öllöv, som vi kallar för Bräsket.

Josefin skickar Röda Tråden till Sanne Björn, som gjort en stor livsstilsförändring genom sin medverkan i årets Biggest Loser på TV4, med frågan ”Vad är nyckeln till att göra en sådan förändring i livet?”.

TEXT & FOTO: JOAKIM S ORMSMARCK