Klik venligst
Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2020-03-20 KL. 11:27

Yvette bytte storstaden mot Himmelstorp

Yvette bytte storstaden mot Himmelstorp

I senaste numret träffade vi Daniel Bengtsson som gått från ett liv som IT-chef till egen firma i trädgårdsbranschen. Daniel skickade vidare Röda Tråden till Yvette Andersson som tillsammans med sin familj blev bjärebor för ett antal år sedan. Frågan han skickade med var: ”Hur hamnar en inredningsarkitekt från Stockholm här på Bjäre och vad är skillnaden från livet i storstaden?”.

– Min sambo Håkans mormor och morfar hyrde på 40-talet gården på andra sidan vägen och lärde känna bönderna häromkring. Sedan blev han som ägde denna gården gammal och frågade om de ville köpa gården mot att han själv fick bo kvar så länge han levde. Så blev det och sedan tog Håkans mamma och styvfar över och gjorde med tiden om det från sommarboende till permanent. Sedan 2015 fick Håkan och hans syskon frågan om någon ville ta över gården och då kände vi att det vore fantastiskt att få bo och leva här.

Yvette berättar att familjen vid den här tiden bodde i ett radhus i Stockholm som de renoverat upp och där de inte kände att det fanns mer att bygga på eller göra. Både hon och sambon gillar att fixa och snickra så 2016 gick flyttlasset till Himmelstorp med en tremånaders bebis.
– Jag började min mammatid här, utan körkort så min första tid knatade jag ner till Förslöv med vagnen på dagarna.

Men du är storstadsbo från början?
– Jag har bott i Stockholm i stora delar av mitt liv, dock inte mitt inne i stan, och även två år i Kanada och fem år i England. Men jag har alltid haft skogen som min trädgård och lekpark när jag var barn. Under mina tjugotvå första år var jag ute på Barnens Ö på somrarna och naturen och havet har alltid varit en del av mitt liv så för mig var det som att komma hem när vi flyttade hit.

Yvette arbetar sedan många år som inredningsarkitekt men yrkeslivet började med något helt annat. Genom kollot på Barnens Ö kom frågan en dag om hon kunde hoppa in som vikarie för en som blev sjuk och det ena ledde till det andra och Yvette utbildade sig till montessoriförskolelärare.
– Jag jobbade de första sex åren efter gymnasiet på en förskola och kände att det var jättekul men det var inte det jag ville göra resten av livet. Så jag sökte 2001 till en designskola i England som jag kom in på och läste där i två år innan jag kände att jag ville fortsätta att utvecklas och sökte in till arkitekturskolan i Cardiff, Wales, där jag kunde tillgodoräkna de två första åren och pluggade två år till och blev inredningsarkitekt.

Arbetet som inredningsarkitekt kan närmast beskrivas som att man ansvarar för allt det interiöra, allt det vi ser från färgsättning och ytskikt till blandare och tryckknappar. Och såklart möbler och detaljer.
– När jag var färdig 2005 började jag på ett arkitektkontor i Stockholm som hade siktat in sig på att arbeta med femstjärniga hotell ute i Europa. Det var väldigt kul för det är så blandat, från sviter och spa till lounge, restaurang och reception. Här arbetade jag i två år innan jag blev värvad till ett annat kontor som då skulle göra Berns i Stockholm, där blev jag sedan kvar i åtta år.

Efter flytten till Bjärehalvön fortsatte Yvette att arbeta för samma arkitektkontor, på distans, samtidigt som hon startade upp sin egen verksamhet. Men förra sommaren tog hon så steget och lämnade tjänsten och idag är hon sin egen.
– Det blev en hel del resor till Stockholm under de åren men min bas var alltid Himmelstorp. Nu är jag helt min egen men har fortfarande uppdrag från det gamla kontoret när de behöver extra rithjälp. Sedan har jag kvar en del kunder som inte ville släppa mig så de har jag fått ta över.

Vilken typ av kunder har du?
– Det är allt möjligt faktiskt, jag har ritat en hel del vård- och omsorgsboende där jag känner att jag fått en möjlighet att utmana det klassiska sättet att inreda och tagit in mer hotellkonceptet i att man har en eldstad, lounge och så vidare. Det har varit väldigt lyckat och uppskattat. Sedan arbetar jag även med hotell och privatpersoner som vill ta sin inredning lite längre. Just nu arbetar jag med en privatbostad, ett LSS-boende och ett vårdboende så det är väldigt varierat.

Hur är det att jobba hemifrån?
– Det passar mig väldigt bra. När jag känner att det börjar bli för tyst åker jag iväg och träffar kollegor eller säljare för att få lite influenser. Sedan när jag startar upp något nytt projekt och behöver inspiration brukar jag åka iväg till någon närliggande stad en runda.

Sedan flytten till Himmelstorp har familjen växt och idag bebos den gamla gården av Yvette, Håkan samt två barn på två och fyra år. Det märks att Yvette har hittat hem, planerna för huset är många och här tänker hon bo tills den dagen hon får bäras ut som hon själv säger.
– Visst kan jag ibland sakna att kunna smita inom och ta ett glas vin på vägen hem från jobbet och liknande och Stockholm kommer alltid att vara speciellt, men detta är hemma.OM Yvette AnderssonNamn: Yvette Andersson
Ålder: 44 år
Bostadsort: Himmelstorp
Yrke: Inredningsarkitekt
Mitt smultronställe på Bjäre: Ängelbäckstrand

Yvette skickar vidare Röda Tråden till Gerd Román Hall med frågan ”Du är producent för Musik Syd och är med och anordnar både Båstad kammarmusikfestival och Birgit Nilsson dagarnas festivalkonsert. Vad är det roligaste med att anordna dessa festivaler och hur uppkom ditt stora intresse för Birgit Nilsson?”

TEXT & FOTO: JOAKIM S ORMSMARCK