Det var tänkt att bli säsongen där Rögle skulle ta ”nästa steg”. Men efter en tuff vinter är Rögle tillbaka i högst välkänd terräng. Kvalträsket mellan SHL och Hockeyallsvenskan har närmast karaktären av himmel eller helvete, där vinnaren får hela kungadömet medan förloraren får panta flaskor för sin överlevnad.

Rögles tränare Anders Eldebrink slår sig avspänt ner i en obekväm stol i Lindab Arenas innandömen. Om det ovissa kval som nu väntar klubben har fått honom stressad, så låter Röglechefen inte det synas utåt.
– Nä, om vi bara behåller vårt lugn, håller oss kyliga och sätter vår defensiv, så har vi inget att oroa oss för i det kommande SHL-kvalet, säger Eldebrink. Då är jag helt övertygad om att vi spelar i högsta ligan även till hösten.

Säsongens Rögleresa har annars varit allt annat än förutsägbar, inte minst på skadefronten.
– Under alla mina år som tränare har jag aldrig varit med om något liknande, berättar Anders Eldebrink. Det är helt osannolikt vilken stökig säsong det varit när det kommer till skadesituationen. För första gången har jag funnit mig själv göra avkall på en rad av mina principer som tränare. Jag driver normalt en linje med hård fysisk belastning och vill vänja mina lirare att träna och spela stenhårt. Men när vi fick många skador, började jag oroa mig för att belasta de som fortfarande var hela och friska, allt för hårt. Vissa träningar blev betydligt lugnare, konkurrensen i laget uteblev och vissa gånger undrade jag faktiskt om vi skulle få ihop fullt lag. Vi har åkt på så många käftsmällar att vi borde varit uträknade, men vi står upp än och kommer att greja det här, resonerar Eldebrink.
– Sett till vilka förutsättningar vi haft tycker jag att laget stundtals presterat riktigt bra. Vi har pressat många av topplagen, på bortaplan dessutom. Hade några puckar studsat vår väg hade vi haft de poäng som nu saknas till den tolfte plats som hade tryggat vidare SHLspel. Med ett mer normalt skadeläge hade vi garanterat haft 20 poäng mer i sluttabellen.
– Men det där lägger vi bakom oss nu, nu är det bara kvalspelet som gäller och det ska bli riktigt roligt, säger Anders Eldebrink.

Det är första gången som Rögletränaren tar sig an kvalspel i Sverige. Under åren i Schweiz blev det kval två gånger med Rapperswill och som spelare kvalade Eldebrink flera gånger med Södertälje.
– Det här med kval i Sverige är onekligen en ny grej för mig som tränare, men här i Ängelholm och Rögleland är det ju verkligen ingen nyhet. Och det kommer vi att ha nytta av de kommande veckorna. Kvalrutinen i klubben och bland en rad spelare och ledare blir en klar tillgång, både i våra förberedelser och under matchserien.

Anders Eldebrink lutar sig framåt och konstaterar sedan lugnt.
– Det här är sista gången vi kvalar, det kan jag garantera. Vi kommer aldrig att åka på en sån här skadesäsong igen och det långsiktiga bygge som Rögle är kommer borga för att klubben bara blir bättre och bättre. Vi har inte analyserat säsongen färdigt än, men mycket lutar åt att föreningen anställer en person för att bara sköta fysträningen för alla lag från juniorerna och uppåt. Det kommer att lyfta klubben och organisationen ytterligare ett snäpp samtidigt som skadorna förhoppningsvis kommer att minimeras.

Förutom lugnet, kylan och defensiven som vi redan nämnt pekar Eldebrink på en annan viktig detalj i det kommande kvalet. Målvaktsspelet.
– Vi har Sveriges bäste målvakt i Anders Lindbäck och det kommer betyda massor för oss. Sett över säsongen är det bara Malmös Oscar Alsenfelt som kan matcha Lindbäcks kvaliteter och det vet motståndarna, analyserar Eldebrink. Kan sen Rögles trogna publik verkligen sluta upp bakom oss så finns det inte en chans att vi förlorar i en matchserie över sju möten.
– Det är mitt ansvar att vi hamnat där vi nu är, med ett ovisst kvalspel framför oss. Mitt ansvar och ingen annans. Det är också mitt ansvar att se till att vi reder ut situationen, och det kommer vi att göra.

Anders Eldebrink reser sig ur stolen, rätar på ryggen med en sned min och konstaterar.
– Nån borde göra nåt åt dom här stolarna.

TEXT: Roger Bengtsson
FOTO: Lasse Mauritzson