Många människor är stressade. Varken vi eller planeten mår bra av stress och stressen vi känner är både en konsekvens av vår livsstil och en orsak till den, skriver Catarina Rolfsdotter Jansson i sin senaste bok. I boken guidar hon läsaren till hur du kan ta hand om dig själv och planeten samtidigt.

Hon är miljöjournalist, författare och yogainstruktör, har ägnat sitt yrkesliv åt hur man bäst tar hand om sig själv och vår planet. Med ett tiotal boktitlar utgivna med det genomgående temat hållbarhet är hennes senaste, ”Handbok för en hållbar människa”, en bok som på ett inspirerande och lustfyllt sätt hur vi kan ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och hitta kraften att göra skillnad.

Något av det första Catarina framhåller är att var och en kan göra för ett första steg mot att bli en mer hållbar människa genom att medvetet lägga in tid för reflektion i sin vardag. Mindfulness är här för att stanna. Det kan vara en promenad i naturen eller aktiv meditation. Det viktiga är att koppla på sin inre röst och sluta jaga eller fly in i, eller från, vardagens bestyr och konsumtion. Hittar du ditt inre lugn kan du sedan fortsätta med din hållbara livssituation ur ett utifrånperspektiv.

Nästa viktiga punkt för en hållbar kropp är maten. Vad äter vi och hur tänker vi kring begreppet mat. Planera inköp och var noga med vad du stoppar i kundkorgen. Välj närodlat, ät mindre kött och minska matsvinnet. Se till att äta upp det du köper hem. Något som belyses i handboken är medvetenheten kring hur dagens människor stressar i vardagen och alltid äter likadan mat, året runt, utan att tänka på varifrån maten kommer. Ät efter säsong, ät som man gjorde för hundra år sedan, det är sund och hållbar inställning till mat och jord.

Att kombinera vardagsmotion med minskade koldioxidutsläpp går under rubriken mobilitet i handboken. Kan du ta dig fram utan bilen så gör det. Du gör skillnad för världen och givetvis dig själv. En stark kropp är en hållbar kropp. Catarina skriver att det är lika viktigt för hälsan att sitta mindre som att träna mer. Vi sitter ner överallt, hela tiden. Att köra ett stenhårt pass på gymmet ger dig inte den hållbara grunden som kroppen behöver för att upprätthålla hälsan, det är det vardagsmotionen som gör. Ta cykeln eller gå, det vinner DU på!

Infrastrukturer i hållbara samhällen satsar på cykelvägar och gröna rekreationsområden. Medveten stadsplanering och fokus på folkhälsa har i storstäderna visat vägen sedan en tid tillbaka. I Malmö finns till exempel 500 kilometer cykelvägar och de snöröjs före bilvägarna, upplyser Catarina oss. Hon säger vidare att det är en inställningsfråga och en fråga om klädval som gör att vi borde välja cykeln framför bilen.

Att uppleva saker i livet, små och stora äventyr, berikar oss. Hur lyckliga vi blir av våra strapatser har en lyckoforskare tittat närmre på. I handboken beskriver Catarina att tre saker är väsentliga att komma ihåg för vår egen och planetens skull. Att för det första avstå från saker oftare kan du och dina nära, kanske barnen, uppskatta äventyret mer när det väl sker. Detta går hand i hand med att sätta upp mål, då detta får oss att längta och själva längtan är mer än halva lyckan i sig. Något vi mer sällan upplever idag då vi har det så bra att vi kan tillfredsställa våra behov så snabbt idag. Det tredje är att faktiskt bry sig om andra. Boom. Genom att tänka på andra, kanske framtida generationer blir du också lyckligare. Att resa med klimathänsyn är ett resa med omsorg.

Idag har många lågstadiebarn varit i Thailand flera gånger men aldrig vandrat i svenska fjällen eller solat på en klippa i Bohusläns skärgård. Att semestra hemmavid kan vara minst lika tillfredsställande som upplevelse och mental återhämtning från vardagen. Vad som vidare framhålls är det absolut enklaste, att vistas i en grön miljö, att barnen kan få leka fritt med sin fantasi. För den vuxna människan är den gröna platsen också nödvändig ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är i naturen den äkta vilan finns. Andas, lyssna och känn efter.

I sina slutord skriver Catarina bland annat att vår tillvaro på jorden aldrig varit statisk, allting är i ständig förändring. Det som människan förstört under de senaste hundra åren måste nu rättas till. Framtiden kan vara ett samhälle där vi kan andas, njuta och reflektera mera.

Vi kan förändra oss.

TEXT: ANNA MATRE
FOTO: EMY JOHANSSON