Seglarveckan blir seglarmånad 2018

2508

Seglingsarrangemangen i Båstad har blivit fler för varje år. Det har seglats SM, EM och VM i Laholmsbukten. Seglarveckan har på senare tid blivit seglarveckor och nu till sommaren firar evenemanget tio år och jubilerar med en Seglarmånad.

Sommaren 2018 blir det fokus på juniorerna. Junior NM 30 juli till 5 augusti är ett årligt Mästerskap i optimistjolle, E-jolle, Laser och Zoom 8 som går runt bland våra nordiska länder. Näst på tur att arrangera är Sverige och Seglarförbundet har valt att lägga tävlingen i Båstad.
– Det är hedrande och krävande och vi välkomnar cirka 300 seglare plus deras tränare och familjer. Vi har tidigare arrangerat JSM som är dubbelt så stort vad gäller antalet seglare så förväntningarna är stora att vi åter ska leverera ett förstklassigt event. Med så många seglare behöver vi bra stöd från hamnen, kommunen och näringarna i Båstad. Ska vi fortsatt vara en seglingsdestination att räkna med så behöver vi hjälpas åt, säger Pekko Svensson från Sailing Båstad.

Veckan efter JNM fortsätter seglingen med Europamästerskap i Laser jolle 17-24 augusti. Deltagarna är mellan 17–20 år och det blir både flick- och pojkklass. De räknar då med cirka 200 seglare plus tränare och familjer. Europa har fortfarande semester så Båstad kommer att leva ytterligare en bra vecka.

Seglarvekan Båstad har också fått förfrågan att arrangera SM i C55 vilket de tackade ja till.
– Båtklassen har bra spridning bland annat här på Bjärehalvön och vi räknar med att ha deltagare från ÄSSS (Ängelholm), TBSK (Torekov), RSS (Ramsjöstrand), BBSS (Båstad) och Delfinen (Vejbystrand) samt från övriga Sverige. C55 används flitigt runt om i Sveriges klubbar för bland annat utbildning, berättar Pekko.

Nu jobbar de på högtryck med att lösa allt det praktiska runt evenemangen. Volontärer eftersöks till flera av eventen. Mer att läsa om volontärarbetet samt anmälning finns på seglarveckanbastad.se.

TEXT: Peter Jakobsson