Klik venligst
BJÄRE 2018-05-20 KL. 11:20

SFI med inriktning på att få nyanlända i jobb

SFI med inriktning på att få nyanlända i jobb

Båstads kommun tillsammans med näringslivet vill med den nya utbildningen hjälpa nyanlända att få in en fot i arbetslivet. Eleverna tycker initiativet är väldigt bra och ser nya möjligheter väckas till liv i det nya landet.

Arbetsmarknaden fullkomligt skriker efter kompetens inom olika områden i hela landet. Samtidigt finns många elever inom SFI (Svenska för invandrare) som vill jobba men som hindras av att språkinlärningen är svår och tar tid.

Genom extra resurser har vuxenutbildningen vid Akademi Båstad, nu möjlighet att erbjuda en specialiserad orienteringskurs med inriktning mot arbetslivet och yrkessvenska.
– Dessa eleverna går på vanlig SFI på förmiddagen och sen har vi en förlängd del på eftermiddagarna med yrkesorientering. Vi gör företagsbesök och det kan vara arbetslivsrepresentanter som kommer och föreläser om olika yrken, berättar Ewa Nilsson som är rektor på Akademi Båstad vuxenutbildning.



Det var varmt i solen på Willabs stora innergård.

Denna gången är företagsbesöket på Willab Garden i Östra Karup där Victoria Larsson visar runt halva gruppen i olika delar av produktion, lager och logistik. Dagen innan var den andra halvan av gruppen på samma besök. De håller nere antalet personer vid besöken så att alla ska få bästa möjlighet att ta till sig all information.
Det är nu den första gruppen som går på den utökade SFI-utbildningen och intresset från eleverna var strort.
– Kursen startade i mitten av april men har haft idén i över ett år. Vi hade bara 20 platser som fylldes fort. Vi hoppas på att vi kan genomföra detta med fler grupper framöver, berättar Ewa Nilsson.

Efter rundvandringen på Willab samlades gruppen för att få mer information och möjlighet att ställa frågor till företaget.
– Vill man jobba på lagret så är det en stor fördel om man har truckkort, det är även bra om man jobbar på andra avdelningar men då kanske inte ett måste, förklarar Victoria på frågan om vad som kan krävas för att få jobb och fortsätter: De flesta som jobbar i produktion och på lager har först jobbat som säsongsanställd och sedan blivit fast anställd.

Att kunna svenska krävs för alla typer av tjänster på Willab men i olika omfattning.
– På kontoret och i sälj måste man kunna svenska för att kunna kommunicera med varandra och våra kunder. På lagret eller i produktion måste man i alla fall kunna ta till sig säkerhetsinformationen och produktionsinstruktioner. Vi har många anställda som inte pratar perfekt svenska men lite kan de i alla fall, förklarar Victoria.



Victoria Larsson svarar på frågor och informerar.

Vad tyckte då SFI-eleverna om studiebesöket?
– Det var jättebra, säger Thanya Mai från Thailand, som varit i Sverige i 2 år, och de andra eleverna höll med.

Gruppen har varit på ett antal olika företag där det finns väldigt skilda typer av arbeten. Dagen innan var de på Skogsliden där några av kvinnorna i gruppen fick upp ögonen för att kunna få jobba i äldreomsorgen.
– Vi märker på eleverna att de växer av besöken. De blir mer motiverade till att lära sig språket fortare för att kunna söka jobb som de nu sett att det finns, säger Anneli Isaksson som är lärare på SFI och som följer med på studiebesöken.

Hittills har de varit på NP Nilsson, Hammerglass, Hotell Skansen, Hotell Riviera, Margretetorp Gästgifvaregård och Tvättservice. Inplanerat är även att besöka bland annat Bjärefågel och Norrvikens Trädgårdar.
– Vi är så glada och tacksamma för alla företag som tagit emot oss och berättat om deras verksamheter, säger Anneli Isaksson.

Förutom studiebesök på arbetsplatser innehåller kursen föreläsare från olika arbetsområden som besöker eleverna i stort sett varje vecka och som går igenom regler vid arbetsplatser, kulturkrockar, CV-skrivning, hur jobbintervju fungerar och mycket mer. Dessutom ges information kring vilka utbildningsmöjligheter som finns efter SFI. Syftet med kursen är att öka elevernas möjligheter att knyta kontakter och bredda kunskapen om arbetslivet i Sverige.

Kursen genomförs i samarbete med Hans Lanner och projektet GSM Game Set Matchning, som hjälper till att knyta kontakter med företagen på Bjäre.

Yrkesinriktad SFI passar många som inte har läshuvud.
– En del är inte lagda för att lära sig språket bara genom teori. Sen är det olika delar av språket som är viktiga för olika elever. Den som är målare sedan tidigare behöver först och främst lära sig den svenskan som gör att han kan fungera att jobba som målare här. Får han då in en fot på arbetsmarknaden och får kollegor med mer så kommer språket utvecklas med tiden, berättar Ewa Nilsson.

Denna gruppen slutar till sommaren och till hösten hoppas de att en ny kull ska kunna börja på denna yrkesinriktade SFI-kursen.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON