Sedan sommarlovet började har A-huset på Strandängsskolan varit utsatt för inbrott och omfattande skadegörelse vid flera tillfällen. Nu börjar det komma tips på eventuella gärningsmän.

Två nätter i rad var det stökigt utanför A-huset. Det finns ett antal bänkar där som ungdomsgäng brukar hänga vid. Tyvärr upptäckte lärare på morgonen att det var väldigt nedsmutsat och skräpigt på platsen samt att många fönster var sönder.
– De har kastat sten på fönstren två nätter i rad, totalt har jag räknat till 25 fönster som de haft sönder. Det är så tragiskt och kommer kosta mycket att laga alla, säger Mikael Schönemann som är extralärare på SFI.

Det var fönster både på källarplan, första planet och andra som hade slagits sönder. I byggnaden pågår SFI-utbildning även om den vanliga skolan har sommarlov.

Några nätter senare var det dags igen och denna gången hade det eldats i containrar, eldats på kortläsare och dessutom varit inbrott. Larmet gick men de han ändå stjäla 50 iPads ur låsta skåp i skolan.

Runt skolan finns övervakningskameror men just den som sitter vid A-huset är nedmonterad.
– Kameran togs bort vid A-husets renovering för något år sedan av hantverkarna och sattes inte upp av hantverkarna när renoveringen var klar, ärendet hanterades av dåvarande säkerhetsansvarige på kommunen. Det kommer att sättas upp en kamera på A-huset igen, berättar Anders Björk som är IT-chef på Båstads kommun.

Båstadhem hävdar att skadegörelsen på Båstads skolor är i stort den samma i år som tidigare år.
– För att minimera skadegörelsen kommer ronderingen riktas mot de platser där skadegörelsen uppstår, säger Dennis Karlsson på Båstadhem som sköter driften av skolan.

Händelserna är polisanmälda och många personer har reagerat stark på vad som händer. Tips på personer det kan handla om har inkommit.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson