Tyvärr har det blivit en allt för vanlig syn med sönderslagna rutor på ICA Supermarket på Lyckantorget. Det är bara ett av de ställen som skadegörelsen har ökat markant. Många har åsikter om detta men det verkar inte finnas så stor handlingskraft för att göra något åt saken.

– Nu var det tredje gången i år som vi blivit drabbade av sönderslagna rutor. Det är stora och dyra rutor. Hittills har det kostat oss över hundra tusen kronor bara i självrisker för att få rutorna lagade, berättar Marcus Liffner som driver ICA Supermarket.

Det har inte varit inbrottsförsök i samband med fönsterkrossningen utan det är ren skadegörelse.
– Förutom att det blir dyrt för oss så tar det tid att hantera, fortsätter Marcus. När de kastat in stora stenar så kommer det glassplitter bland varor som måste slängas och delar av butiken spärras av under öppettid för att städas. Det tappar vi försäljning på och kunderna kanske inte kan köpa allt de tänkt sig.

Kameran på torget har varit ur bruk så några övervakningsfilmer finns inte.
– Oavsett vad statistiken säger så märker jag hur det har eskalerat med skadegörelsen det senaste året. Det verkar som ingen bryr sig om det och det är väldigt tråkigt. Jag hoppas att polis, kommun och vi företagare kan få igång ett samarbete för att försöka göra något åt det, säger Marcus Liffner som tröttnat rejält på att bli drabbad av skadegörelse.

Polisen i Båstad är medvetna om problemet.
– Ska du tämja skadegörelsen måste du postera en polispatrull på platsen och den resursen finns inte. Glöm det! Skadegörelse är den främsta indikationen på att det är ett ungdomsproblem i samhället. Och det är ett ungdomsproblem för det är nästan bara ungdomar som gör dessa saker. Detta måste stoppas med ett förebyggande arbete med fältassistenter och bättre kamerabevakning på skolgårdar och andra offentliga platser. Vi fick fast några som satte fyr på containrar i somras då en av våra civilpolisbilar tog dem på bar gärning, säger kommunpolis Axel Johansson.

Både vid Strandängsskolan där det i somras var stor skadegörelse och på Lyckantorget där det saboterats ska det finnas kameror men de har inte fungerat. Kommunen verkar inte ha koll på sina kameror.
– Det är oförsvarbart att de inte fungerar, konstaterar Bo Wendt (BP). Det var i samband med takomläggningen på A-huset som kameran togs ner och sen inte sattes tillbaka. Om de anställda på skolan uppmärksammar att kameran inte kommer tillbaka är det viktigt att de slår larm till chefer, kommunen och Båstadhem som har hand om skötseln av skolfastigheterna på uppdrag av Teknik och Serviceavdelningen.
– Vi är positiva till att sätta upp fler kameror men det är inte så lätt att göra då det är en process med juristerna på Länsstyrelsen, berättar Bo Wendt vidare. Hela Sverige borde bli mer positiva till kameror. Vi har inte ännu ansökt om att få sätta upp fler kameror men det är en god idé tycker jag.

Har polisen koll på vilka det är som är ute på nätterna och förstör?
– Vi har en god uppfattning om vad som sker och vilka det är, berättar Axel Johansson. Vi kan inte bara ta dem utan måste jobba så som lagstiftningen säger. Om vi inte tar dem på bar gärning finns det inga bevis.

Nu finns det privata initiativ för att finansiera lokalt bevakningsbolag som ska finnas på plats centralt i Båstad och kunna rycka ut på larm och även vara ute och patrullera på nätterna.
– Vi från polisen är positiva till denna typen av engagemang. Alla initiativ som kan hjälpa till att stävja brottsligheten på ett förebyggande sätt är bara bra, säger lokalpolis Axel Johansson.

Brottsligheten i kommunen är väldigt koncentrerad till Båstad tätort.
– I princip all brottslighet sker i Båstad tätort. Endast stölder av båtmotorer ligger högre i Torekov, avslutar Axel.

TEXT OCH FOTO: Peter Jakobsson