På Köpmansgatan vid Mariatorget har Sollidens Blommor funnits sedan 1939. Nuvarande ägare Anna Jakobsson har sökt efter någon som kan ta över men intresse för det har uteblivit. Efter jul stänger butiken för gott.

Anna Jakobsson har drivit butiken i sex år. Den föregående butiksinnehavaren hade döpt om butiken under några år men Anna bytte tillbaka till ursprungsnamnet Sollidens Blommor när hon tog över.

Livet med familj, barn och att själv driva liten butik kan vara tufft.
– Jag skulle behöva ge både familjen och butiken mer tid och den tiden finns inte, konstaterar Anna.

Under några månader försökte Anna sälja butiken men inga visade intresse så nu har hyreskontraktet sagts upp.
– Båstad har ändrat sig men det är till största delen på grund av ekonomiska och familjemässiga skäl som jag väljer att stänga. Jag vill kunna vara mer med mina barn.


Anna har drivit butiken i fem år.

Anna tycker inte direkt att folk handlar mindre nu.
– Blommor är fortfarande en del av folks inredning och den trenden håller i sig.

Till begravningar och bröllop köps det mycket blommor.
– Vi har många bröllop i Båstad på somrarna men efter augusti avtar det. Begravningar är det året om men där kan jag se att fler och fler väljer att skänka pengar istället för att lägga allt på blommorna.

En av anledningarna till att det är tufft att driva blomsterbutik är att det finns så många i Båstad.
– Det är helt klart för många, tre inne i Båstad och sen i Boarp och vid Entré Båstad. Det går inte i lilla Båstad.

Anna kommer ha öppet butiken fram till och med jul och stänger sedan till årsskiftet.
– Det är tråkigt att butiken kommer upphöra och att det är mitt beslut. Men jag måste gå vidare och vill någon annan driva det vidare så är de välkomna att kontakta mig. Sen vet jag inte om hyresvärden tänker sig något annat här nu. Men efter jul stänger jag om inget skulle hända, avslutar Anna.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON