Av Diana Larsson
Alla kan paddla! Det står klart sedan Ängelholms Rodd och Kanotklubb erbjuder para-kanot. En handfull personer har tagit chansen och nu önskar klubben nå ut till fler.
– Det här är en unik möjlighet och vi hoppas det ska ge ringar på vattnet, säger Karin Dahlquist, ledare.
– Stor och klumpig, liten och tunn, ingen rörelse i benen... Man behöver inte vara en perfekt atlet för att paddla kajak, säger Karin Dahlquist och hennes pappa Peter tillägger med glimten i ögat:
– Det här är en väldigt tillåtande sport där till och med 73-åringar kan vara med.
Det dröjde inte länge innan vattenvana Ida Andersson Wulf hittade både balans och teknik. Foto: Diana Larsson
Ängelholms Rodd och Kanotklubb vill göra det möjligt för fler att paddla. Inspirerade av andra klubbar och med gott stöd från Svenska Kanotförbundet, SISU-Skåne, RG Aktiv Rehab och Ängelholms kommun så gjorde de slag i saken. Under årets första månader har deras söndagsträningar på Vattnets hus öppnats upp för para-kanoting.
– Här kan de som provar känna sig trygga i bassängens varma vatten.
Peter Dahlquists och dottern Karin Dahlquists hjärtan klappar extra ömt för allas möjlighet till att prova paddla kajak. Foto: Diana Larsson
Peter Dahlquist beskriver hur de som provat först känner en rädsla, men väl i kajaken så är det med stora leenden de inser att det faktiskt går.
– När vi ser deras glädje och leenden så fylls vi av entusiasm och glädje, tillägger Karin.
Vem kan då ägna sig åt rodd?
– Tar man sig fram i en manuell rullstol så kan man paddla. Vi har fått stöd av förbundet i att lära oss hur vi hjälper personer som till exempel saknar rörlighet i benen, förklarar Peter.
Karin betonar att utan föreningens sammanhållning, ansvarstagande ungdomsgrupp och aktiva föräldrar skulle satsningen inte vara möjlig.
De första paddeltagen var tveksamma, men med stöd av Karin Dahlquist kom Ida Andersson Wulf snart underfund med hur det ska gå till. Foto: Diana Larsson
På träningen dyker Ida Andersson Wulf och Cajsa Hökerberg upp. De är båda parasimmare och ser paddlingen som ett roligt komplement. De är överens om att roddklubbens satsning på parakanoting är välkommen:
– Det är väldigt bra att vi med olika funktionsnedsättningar kan träffa andra och prova nya saker.
För Idas del är det premiär i en kajak. Tidigare har hon testat öppen kanot, men detta är något helt annat.
– Jag hoppas överleva och är beredd på många kallsupar.
Ungdomsgruppens Clara Bergholtz har tillsammans med sin mamma burit fram kajaken till bassängen. Karin hoppar i och stöttar kajaken samtidigt som hon förklarar för Ida hur hon ska ta sig ner i sittbrunnen. Utan rörlighet i benen är det först tveksamhet som råder innan hon hittar balansen. Efter några längder med Karin som stöttepelare så slappnar hon av och visar snabbt talang när hon paddlar fram och tillbaka och svänger runt utan större problem.
Karin Dahlquist ger Ida Andersson Wulf och Cajsa Hökerberg en första förklaring om hur paddlingen kommer att gå till. Foto: Diana Larsson
Cajsa Hökerberg får även hon hjälp att ta sig ner i kajaken, hon har provat tidigare och tycker det är kul med en ny sport som utmanar andra muskler än simningen. Kanske kan paddlingen hjälpa henne att ta in den sekund som fattas för att kvala in till hennes första SM i S14 ryggsim på 50 meter?
– Jag har provat kanot i skolan, men det här är en helt annan upplevelse.
Väl på plats i kajaken är det lite obehagligt innan balansen hittas. Ida Andersson Wulf lyssnar och tar till sig av Karin Dahlquist instruktioner. Foto: Diana Larsson
För Ängelholms Rodd och Kanotklubb står det klart att detta är något de vill fortsätta att erbjuda. Nu hoppas de att fler tar chansen att prova. Under vintersäsongen är de på Vattnets hus och under sommarhalvåret utgår de från deras anläggning på Reningsverksvägen 2 vars funktionsanpassning kommer att optimeras ytterligare för att möta den nya målgruppen.
En som gillar att paddla kajak är Cajsa Hökerberg som även tidigare provat på sporten. Foto: Diana Larsson