SPORT 2023-03-04 KL. 07:00

Anton Bengtssons bokslut efter svängig Röglesäsong

Av Roger Bengtsson

Rögles lagkapten blickar in mot grundseriens avslutning och tror Rögle kan överraska i ett slutspel. Samtidigt konstaterar Anton Bengtsson att säsongen sannolikt varit hans lärorikaste under karriären och utfäster dessutom ett löfte till de grön-vita fansen.

Anton Bengtssons bokslut efter svängig Röglesäsong
Förra säsongens framgångar slet hårt på Anton Bengtsson. Inför nästa säsong kommer han inte göra om misstagen. Foto: Bildbyrån

– Jag spelar garanterat i Rögle nästa säsong, det kan jag lova.

När Rögles lagkapten Anton Bengtsson, 29, satte punkt för säsongen 2021/22 hade kalendern hunnit ända fram till andra halvan av maj. VM-spelet med Tre Kronor var precis avslutat, i benen hade Bengtsson cirka 100 ishockeymatcher sen säsongsstarten. Rögle sommarträning inför innevarande säsong var bara två veckor bort.
– Där och då fick jag litesmåpanik, det ska jag er-känna. Jag var fruktansvärt sliten mitt i alltihop, även om jag gjort karriärens bästa säsong med serieseger i SHL, finalvinst i CHL och VM-spel med landslaget. När jag insåg att nästa säsong i princip skulle börja direkt gick luften lite ur mig, konstaterar Anton Bengtsson.

Misstaget ska inte göras om, bekräftar han.
– Nä, jag har en dialog med Chris och Cam Abbott om att sköta delar av sommarträningen 2023 på egen hand för att kunna balansera nödvändig vila med uppbygg-nadsträning inför nästa säs-ong. Jag påverkades mer änjag ville inse av att inte få ord-entligt med vila och återhämt-ning i somras. Min prestation under hösten påverkades definitivt av det. Först efter årsskiftet började jag känna att jag är på den nivå jag vill och kan vara. En nyttig lärdom, menar lagkapten Bengtsson.

Även för Rögle var hösten instabil och en bra bit ifrån den nivå som förväntades av laget.
– Stundtals var det jobbigt, erkänner Anton. Laget presterade inte som vi visste att vi kunde, för egen del gick det tungt och jag bidrog inte på det sätt jag ville, men med lite perspektiv tycker jag alla inblandade hanterade den tuffa tiden på ett väldigt bra sätt. Vi försökte vara konstruktiva, titta på saker vi själva kunde påverka och förändra. Paniken smög sig aldrig in i bygget, det var avgörande. Ingen började springa rundor och försöka hitta snabba lösningar. Vi skruvade på en del detaljer men fortsatte arbeta hårt och målmedvetet och tro på det vi gjorde, förklarar Anton Bengtsson, som under sin tidiga hockeykarriär upplevt både högt och lågt med sin tidigare klubb HV 71 från Jönköping.
– För det första är kravbilden en helt annan i HV än i Rögle, berättar Bengtsson. Med 5 SM-guld ligger förväntningarna på en väldigt hög nivå, förklarar han. När det går emot försöker man kanske lösa saker snabbt, här och nu, utan att tänka så långt framåt. I Rögle är förväntningarna höga men samtidigt rimliga. Alla hoppas på SM-guld, jag med, men alla inser samtidigt hur svårt det är och att det vore orimligt att kräva guld varje år. Rögle har sin historia vilket gör förväntningarna höga men realistiska och långsiktiga.


- Jag spelar i Rögle nästa säsong, det lovar jag. Anton Bengtsson tänker stanna i klubben oavsett vad som händer efter säsongen, berättar han för Bjäre NU. Foto: Bildbyrån


I skrivande stund vet varken eller Anton Bengtsson eller någon annan hur Rögles säsong ser ut efter att grundserien är färdigspelad den 9 mars. Det mesta talar för så kallat ”play in-spel” men det kan eventuellt också bli en SM-kvartsfinalplats direkt.
– Resan in mot grundserieavslutningen i SHL blir som ett slutspel för oss, menar Anton Bengtsson. Det finns inte mycket plats för misstag. Det finns definitivt inget utrymme för att rada upp förluster på varandra och det märks redan i omklädningsrummet. Fokuset är ett annat. Man ser på rätt många av våra spelare hur dom tänder till på en extra nivå. Jag måste få vara så tråkig att vi tar varje match för sig, för det är enda sättet att hålla fokus på rätt ställe. Men jag tror att Rögle kan få ett och annat slutspelstips att gå åt pipan. Alla tippar Skellefteå och Växjö.
– Vi får väl se, ler Rögles lagkapten.

Under vårt samtal kan inte Anton Bengtsson nog bedyra hur mycket han funnit sig tillrätta i Rögle och Ängelholm och hur mycket han trivs med precis allt i sitt liv som ishockeyproffs.
– Min personliga utveckling precis som min hockeykarriär har gått spikrakt uppåt sedan jag flyttade från Jönköping för snart fyra år sedan. Jag har fortfarande ett stort hjärta för HV och Jönköping, jag har mycket vänner och stora delar av min familj kvar i bygden där, men Rögle och Ängelholm är nummer ett för mig nu.
– Om din agent ringer om någon vecka och berättar att ett lag i Schweiz vill betala dig väldigt mycket för att spela där till hösten, frågar jag.
– Nej, kommer inte på fråga, svarar Anton Bengtsson plockhandske-snabbt och blir gravallvarlig. Jag spelar i Rögle nästa säs-ong, det lovar jag.
– Då skriver jag det.
– Gör det.