Klik venligst
SPORT 2024-03-31 KL. 07:00

Båstad fokuserar på en match i taget

Av Johan W Jönsson

Båstads GIF har gått bra i matcherna under försäsongen och såväl Västra Karups som Förslövs tränare tror att laget kan blanda sig i toppstriden. Tränare Markus Arvidsson vill dock inte prata tabellplacering.
– Det är i princip förbjudet att prata om något annat än nästa match i Båstads GIF. Det är där vårt fokus ska ligga, säger han.

Båstad fokuserar på en match i taget
Båstad vill spela en fartfylld och offensiv fotboll där laget kommer till många målchanser. Här i träningsamatch mot Snöstorp Nyhem (1-1). Foto: Peter Jakobsson

Båstad har haft gott om folk i träning och det har varit bra fart på passen under nya tränaren Markus Arvidssons ledning. Dessutom har laget gjort bra ifrån sig i match.

Utöver förlusten mot Lilla Tjärby och krysset mot Snöstorp Nyhem så har det blivit uteslutande segrar. Mest imponerande är uddamålsvinsten mot division 4-laget Eket.

– Det har varit en väldigt bra försäsong med god uppslutning och fina prestationer i matcherna. Vi har tagit steg framåt i det nya sätt som vi vill spela på. Jag är imponerad av killarna.

På vilket sätt?

– Vi har mött olika motstånd med olika svårighetsgrad. På det stora hela har det gått bra. I samtliga matcher har vi varit spelförande, förutom eventuellt i den första när vi mötte Lilla Tjärby.

Har något nyförvärv utmärkt sig?

– Både William Nilsson och Egon Sterner har sett väldigt bra ut. Anton Örth har också bidragit på ett väldigt fint sätt. Såväl på planen som vid sidan med väldigt fina ledaregenskaper.

Några nyckelspelare vill Arvidsson inte nämna. Men han lyfter fram vikten av mixen mellan erfarenhet och ungdomlig entusiasm. För att lyckas krävs det att kollektivet är starkt.

Båstad hade hoppats på en framskjuten placering i fjol men fick istället slåss i de nedre regionerna i tabellen. Till slut lyckades laget dock säkra kontraktet utan kval.

Hur högt kan ni sikta i serien i år?

– Vår målsättning är alltid att vinna nästa match. Vi tittar inte längre än så. Vi riktar in oss mot nästa tävlingsmatch och efter det tar vi det match för match. Det gäller att vara här och nu.

Magnus Kjellsson och Markus Arvidsson är tränare i Båstads GIF 2024. Foto: Peter Jakobsson

Kan ni sätta ett tydligare resultatmål i sommar när ni ser hur ni ligger till?

– Vi är resultatinriktade redan nu men vi kommer att resonera likadant hela säsongen. Fokus är på nästa prestation. Presterar vi bra är sannolikheten större att vi vinner matchen.

Arvidsson medger dock att ett samhälle som Båstad på sikt bör ha ett lag som spelar högre upp än i division 5. Hur lång tid det tar att komma högre står dock skrivet i stjärnorna.

Båstad inleder med hemmamatch mot Förslöv i premiären. Det blir alltså ett av flera derbyn direkt när seriespelet drar igång. Inspirerande, tycker tränare Arvidsson.

– Det är en jätterolig premiär att få möta Förslöv på hemmaplan. Det är en match vi ser mycket fram emot. En kul start på seriespelet. Vi slog dem under försäsongen, vilket var skönt.

Hur ser du på alla derbyn?

– Det blir speciellt men speciellt på ett roligt sätt. Derbymatcherna ger en extra nerv. Det handlar inte bara om poäng utan om att det är lite extra skönt att vinna mot lokalkonkurrenterna.

Markus och de andra i ledarstaben har haft fullt sjå med att implementera ett nytt spelsätt och att förbereda de egna spelarna inför säsongen. Därför har inte mycket fokus legat på övriga lag.

– Vi ska vara riktigt välförberedda till seriepemiären. Jag har inte lagt mycket tid eller energi på att titta på motståndarna i serien. Men det är klart att lagen som kommer från fyran bör bli bra.

Vad vet du om övriga lag på Bjäre?

– Det är bra lag som vi har som lokalkonkurrenter. De kommer säkert ta sina poäng samtliga. Men vi ska göra vårt yttersta för att det inte ska bli mot oss, säger Arvidsson.

Men du lämnar gärna över ett visst favoritskap på Västra Karup?

– Hehe! Det är klart att de kommer från division 4 och jag vet att de har ambitioner att gå tillbaka så snart som möjligt. Så de bör ju vara en av favoriterna, avslutar Markus Arvidsson.

Resultat försäsongen:

Båstads GIF-Lilla Tjärby IK (5) 1-3

Båstads GIF-Hovs GoIF (6) 6-0

Båstads GIF-Landvetter IS (U19) 5-3

Båstads GIF-Förslövs IF 3-1

Båstads GIF-Ekets GoIF (4) 2-1

Båstads GIF-Snöstorp Nyhem FF (5) 1-1

Att kollektivet är starkt blir viktigt för att lyckas, tror tränare Markus Arvidsson, som inte vill peka ut några nycelspelare. Foto: Peter Jakobsson