Klik venligst
SPORT 2023-11-21 KL. 08:54

Båstads innebandyherrar är på gång

Av Johan W Jönsson

Kommunens enda innebandylag på herrsidan – Båstads GIF började om i division 4 förra säsongen. Nu siktar laget högre än den mittplacering man nådde då och i skrivande stund är laget trea i tabellen.
– Vi är inte favoriter men vi är troligtvis seriens jämnaste lag och vi är på gång, säger tränaren Victor Lagerstedt.

Båstads innebandyherrar är på gång
Båstads innnebandyherrar har lyft i division 4. Laget är populärt och drar välfylld läktare på hemmamatcherna. Foto: BGIF

Trots att Båstad GIF börjat om i den lägsta serien efter uppehållet under coronapandemin, så är intresset för innebandyherrarna i klubben stort.

Läktaren i Strandängsskolans idrottshall är ofta välfylld när Giffen spelar hemmamatch. Mycket kan tillskrivas att laget satsar på eget och mycket ungt.

Tränare Victor Lagerstedt har varit involverad i innebandyn i Båstad i nästan 30 år. Frånsett en kortare sejour i Förslöv, när Båstad hade uppehåll, så har han varit aktiv GIF:are.

– Jag började träna herrarna förra säsongen och det gick som förväntat. Vi hade inga direkta resultatmål då vi startade om igen med juniorer och några äldre spelare.

Under den här säsongen har laget förstärkts av Magnus Nilsson från IBK Puma med ett förflutet i Munka Ljungby. Dessutom är före elitspelaren Emil Julkonen med när han kan.

– Emil har spelat i landslaget och i SSL under flera säsonger. Det är en bonus när han kan. Alla har köpt att han är med på sina premisser då han ger så mycket till alla andra när han är med.

Målsättningen inför den här säsongen var att hamna högre i tabellen än förra säsongens mittplacering. Möjligen kan det revideras något nu när Magnus och Emil kommit med.

– Vi har lite punkter som jag vill att vi ska förbättra. Med många ungdomar i laget behöver vi få erfarenhet för att hålla en ännu jämnare nivå. Det är egentligen huvudmålet med säsongen.

Båstad vann premiären. Sedan följde en tyngre period med tre raka förluster. När den här texten skrivs har laget dock tre raka segrar och har lyft till en tredjeplats i tabellen.

– Vi har hittat något nu. När Magnus och Emil kom in i laget vann vi direkt. Även om de inte gjorde en massa poäng så bidrog de med rutin. Efter det har vi fått flow och pondus i spelet.

Victor Lagerstedt är tränare för Båstads innebandyherrar. Foto: BGIF

– Ungdomarna tar för sig mer och mer. Det är många som har mycket innebandy i sig. För varje match samlar de på sig mer rutin och växer. De kommer bli farliga.

Serien är jämn. Det skiljer inte många poäng mellan lagen på övre halvan. Sofiero leder tabellen före Engelholm B. Där bakom skuggar Båstad, Åstorp/Kvidinge B, Bromölla och Emmaljunga.

– Den här lägsta serien har alltid varit svårspelad. Flera lag får in spelare med stor rutin i vissa matcher och det gör jättemycket från match till match, säger Victor.

– Vi är nog seriens jämnaste lag. Vi har något stabilt på gång och huvudmålet med herrlaget på sikt är att vi ska bli ett hållbart gäng över tid och inte bara för stunden.

Finns det någon favorit i serien?

– Engelholm och Åstorp/Kvidinge skulle jag säga. Engelholm har värvat bra och har kunnat plocka lite från sitt division 2-lag. Åstorp kommer uppifrån och är en stor innebandyförening.

Vad är Båstads styrka?

– Vi har en jämn och stabil trupp där alla känner alla och stämningen är väldigt god. De som kommer in utifrån brukar kunna sig som hemma nästan direkt.

Någon spelare som stuckit ut?

– Alla växer, främst de yngre spelarna. Jonathan Larsson har blommat ut rejält den här säsongen. Han spelar forward och har även varit kapten i de senaste matcher, säger Lagerstedt.

Fotnot: En av Båstads matcher har blivit avbruten och uppskjuten på grund av dubbelbokning i bortalagets hall. Båstad leder den matchen med 7-0 mot Willand. Den kommer troligtvis att spelas färdigt när lagen möts i Båstad i december.