Klik venligst
SPORT 2024-03-25 KL. 11:00

Banrekord på helgens trail-lopp

Av Peter Jakobsson

Under lördagen 23 mars fylldes Bjäre med terränglöpare. Det var runt 1500 startande i HOKA Torekov-Båstad, vilket var rekordmånga. Nästan alla kom i mål och vinnarna satte nya banrekord i vårsolen.

Banrekord på helgens trail-lopp
Erika Åkesson, Johanna Gelfgren och Ida Robsahm under Hoka Torekov-Båstad 2024. Foto: Viktor Winterglöd

Löpare från hela Sverige samt några från grannländerna hade samlats på Bjäre för att deltaga i trail-loppet HOKA Torekov-Båstad. Deltagarantalet hade fyllts till maxgränsen på 1500 personer och många av dem var elitlöpare.

– Vi hade nog det starkaste startfältet någonsin i ett svenskt traillopp, säger Elisabeth Hansson i tävlingsledningen.

Deltagarna startade i olika omgångar från Torekov och satte av mot Båstad via terrängen längs kusten. Vårsolen lyste och gav löparna goda förutsättningar utmed banan. De flesta njöt av löpturen och hade fullföljande som mål. De segertippade löparna drog på med ett högt tempo.

Vinnare i damklassen blev norskan Ida Robsahm som upprepa sin seger från ifjol. Till en början hade hon dock sällskap av flera löpare. Halvvägs in i loppet, vid Hovs Hallar, var hela fem tjejer tillsammans i täten.

– Jag ramlade en gång, vände mig om och såg en hel rad med tjejer, det är ovanligt och häftigt. Det var ett mycket hårdare lopp än i fjol för mig och det var inte utan att jag funderade på om jag hade öppnat för hårt. Men jag kom in i loppet, det kändes bättre och bättre efterhand. I backen upp mot Knösen kändes det lätt, då ökade jag lite för att se om jag kunde få en lucka och det fick jag. Sedan var det bara att försöka hålla farten in i mål. Jag vågade inte se mig om på slutet, var rädd att jag hade någon precis bakom mig, säger Ida.

Ida Robsahm vinner Hoka Torekov-Båstad 2024. Foto: Viktor Winterglöd

På herrsidan var det Linus Hultegård som efter drygt halva loppet trampade gasen i botten och gjort det som visade sig bli vinnarrycket.

– Jag kände mig stark på förhand, ville gå ut och köra mitt race. Jag fick ut det jag hade i kroppen, det var väldigt kul idag.

Vid Hovs Hallar gick Linus upp i ledningen och kämpade på för att hålla lucka till de andra.

– Det var läskigt sista 3 km på flacken, jag kände mig extremt jagad. Det var först de sista 500 meterna som jag kände att nu har jag det, säger Linus som i mål var 54 sekunder före tvåan Oscar Claesson.

Linus Hultegård, vinnare av Hoka Torekov-Båstad 2024. Foto: Viktor Winterglöd

Linus Hultegård sprang i mål på tiden 1:15:08 och Ida Robsahm fick tiden 1:27:45.

Linus Hultegård och Ida Robsahm, vinnare av Hoka Torekov-Båstad 2024. Foto: Viktor Winterglöd

Totalt var det 1402 löpare som fullföljde loppet.