Klik venligst
SPORT 2024-04-12 KL. 21:00

Bengtsson: "Rögle får bära favoritskapet i SM-finalen"

Av Roger Bengtsson

Bengtsson:

Redan den danske sagokungen H.C Andersen förstod den dramaturgiska finessen i att berätta om någon krokig, ful och utsatt rackare för att sen låta berättelsen spinna iväg över förvandlingen till en vacker svan som flyger iväg på skimrande vita vingar och lämnar allt smutsigt, mörkt och uselt kvar långt därnere inunder sig. Känslan av revansch, att se den ”goda” sidan segra och att aldrig tappa hoppet gör något med oss människor. Känslorna som frammanas når vårt innersta.

När sagan sen byts ut mot verkligheten och svanen istället är ett grönt och vitt hockeylag från nordvästra Skåne, så är det inte att undra på att varenda känslomässigt topplock i regionen ryker all världens väg.

Och inför sagans sista kapitel är följande nu ett faktum. Rögle BK är favorit till SM-guldet i ishockey.

Hur gärna jag än skulle vilja att ängelholmslaget får behålla sin sköna underdog-stämpel så vore det att förtränga verkligheten. Vad ska kunna stoppa ett lag som ”svept” både ettan och tvåan från grundserien? Radar man upp tio!! raka vinster i ett SM-slutspel så får man vackert acceptera att favoritskapet hamnar i ens knä. Samtidigt är jag övertygad om att den här upplagan av Rögle BK kan hantera den eventuella bördan det innebär. För nu måste grundspelets niondeplats en gång för alla vara bortsopad och glömd. Alla måste från och med nu förstå att när vi talar om Rögle så talar vi om en slumrande topprankad tungviktare som reste sig på åtta och som sen dess prickat in varenda välriktad uppercut mitt på hakspetsen.

Den mentala kraft som det här lagbygget uppvisat den senaste månaden går utanpå det mesta jag sett i idrottsväg. Två måls underläge? Inga problem, gott om tid, det här fixar vi!

Vad som än ställts upp mot detta Rögle på resan mot SM-final har inget varit så högt eller svårforcerat att man inte klivit över eller igenom hindret. Laget uppträder metodiskt, lugnt och med en pyramidal självkänsla.

Det fina med mentala formtoppar är att dom har väsentligt längre hållbarhet än den fysiska motsvarigheten. Oavsett vad Skellefteå eller Frölunda kan mönstra i en kommande finalserie kommer det inte att bryta Rögles genuina övertygelse om att man kan vinna ett SM-guld. Inte här och nu. Inte i den bubbla som spelarna, ledarna, klubben och inte minst alla supportrar just nu befinner sig i. Sen kan den här säsongen mycket väl ändå sluta med ett nytt SM-silver, men det kommer i så fall inte att bero på bristande tro, övertygelse eller mental kraft och beredskap.

Oavsett finalmotstånd och slutresultatet av denna säsong så är och förblir Rögles 2023/24 något av det galnaste som klubben presterat under sina 92 år. Jag tänker inte redogöra för alla turer av svaga prestationer, tränarbyten, tvivel, funna halmstrån, kvalhot, metamorfoser och hysteriskt himmelska matchbedrifter. Det Rögles presenterat för sina fans under de senaste åtta månaderna brukar normalt sett rymmas i en klubb under åtminstone fem år. Och just det är väl Rögles styrka och anledningen till att så många kommit att älska och engagera sig i klubben. Rögle BK är väldigt sällan lagom, förutsägbart eller ointressant.

Just därför vore det så jävla Rögle BK att klippa ett SM-guld just i år.

//Roger Bengtsson