SPORT 2022-10-07 KL. 18:32

Boson ny tränare för Båstads herrar

Av Johan W Jönsson

Charlie Boson lämnar tränaruppdraget i moderklubben Genevad/Veinge IF för att bli ny tränare för Båstads GIF herrlag. ”Det känns kul med en ny utmaning ett pinhål upp. Samtidigt behöver killarna i GIF/VIF en ny röst och lite nya idéer”, säger Boson.

Boson ny tränare för Båstads herrar
Charlie Boson är klar som ny tränare i Båstads GIF. Därmed lämnar han tränaruppdraget i Genevad/Veinge efter tre säsonger. Foto: BGIF

Han har varit tränare i GIF/VIF i tre år och det var också det som var planen när han tog vid inför 2020 års säsong ihop med Alexander Nilsson.

– Mitt och ”Alles” projekt var att göra så många av de yngre spelarna så redo som möjligt för seniorspel och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Charlie.

Den senaste säsongen var Boson ensam ansvarig i ungdomliga GIF/VIF i division 6 sedan Nilsson lämnat för att bli ungdomstränare i Halmstads BK.

– Det har varit lärorikt och utvecklade att både träna ihop med Alle och som ensam ansvarig den senaste säsongen. Men nu känner jag mig färdig, säger Charlie.

Som spelare
lämnade han GIF/VIF tidigt för HBK där det blev spel upp till U19-laget. Sedan har han även spelat i division 3 med Snöstorp Nyhem och Laholm.

Charlie var även med på delar av GIF/VIF:s resa som bar ända upp till division 4. Oavsett om laget gått bra eller mindre bra så har Charlie ändå gjort sina mål längst fram.

– Den senaste säsongen har jag inte spelat alls på grund av en korsbandsskada. Men den är jag helt frisk från nu. Jag hoppas kunna spela så länge jag håller och duger, säger han.

Båstads GIF får alltså inte bara en tränare utan också en rutinerad spelare med näsa för mål. Charlie är 29 år gammal och har flera säsonger kvar i kroppen.

Båstad la ut en annons att de sökte tränare sedan mångårige tränaren Mats-Ola “Masse“ Borglund valt att gå vidare för att ta sig an nya utmaningar.

– Vad jag förstod så var intresset för att träna Båstad stort. Därför känns det smickrande och inspirerande att valet föll på mig, säger Charlie.


Charlie Boson är en målskytt av rang med har varit korsbandsskadad under den senaste säsongen. Foto: Johan W Jönsson/arkiv


Han kommer in med helt nya ögon då han inte känner någon i varken laget eller föreningen sedan tidigare.

– Det känns extra kittlande. Båstads GIF är en välskött och stor förening med fina faciliteter. Med de förutsättningarna ska de egentligen spela högre upp.

När ska ni upp i fyran?


– Det är inte satt någon tid men så fort som möjligt. Det blev en mittplacering i år men det fanns kapacitet för mer. På sikt är det stora målet division 3 där föreningen varit innan.

Hur vill du spela fotboll med Båstad?


– Egentligen likadant som i GIF/VIF men det blir ett snäpp upp nu. Anfallsinriktad fotboll med mycket bollinnehav där man på ett enkelt sätt kan straffa motståndarna.

Vad drömmer du om?

– Jag ser det här som ett jättebra kliv i min tränarkarriär. Jag ser ju att både jag och Båstad kan lyfta, säger Boson och berättar att kontraktet är skrivet på två år.

– Målet på sikt är helt klart att kunna ha fotbollen som heltidssyssla. Sedan vet man att det är få förunnat. Men man måste ju få drömma.

Till vardags arbetar Charlie som online coach och PT. Arbetet som personlig tränare tar han med sig i sin roll som fotbollstränare.

Båstads GIF:s sportchef
Anette Eriksson är nöjd med rekryteringen och berättar att Charlie Boson var huvudspåret för rekryteringsgruppen.

– Det känns jättebra att vi lyckats knyta till oss Charlie. Målsättningen var att hitta en tränare som inte hade en relation med någon spelare sedan tidigare, säger Anette.

– Han kommer in med helt nya ögon och har spelat på högre nivå själv. Han är i en bra ålder för att kunna relatera till vår unga trupp och han kommer in med mycket energi, fortsätter hon.

Assisterande tränaren Max Ekstrand Jarl är kvar i sin roll och kommer att bli viktig då Boson är tänkt att bli spelande tränare.


Charlie Boson har varit tränare i GIF/VIF i tre säsonger. Foto: Linda Jonsson/arkiv