SPORT 2022-10-16 KL. 08:00

Cam Abbott känner ingen press trots tuff säsongsstar

Av Roger Bengtsson

Cam Abbotts tränargärning i Rögle BK har lyft upp fansens kravribba högre än någonsin i klubbens 90-åriga historia. Ängelholmslaget har rullat genom, och mestadels över, övriga hockey-sverige och europa under de senaste säsongerna. Hur är det då att helt plötsligt få hantera en verklighet där spelet hackar, poängskörden är skral och fansen uttrycker både missnöje och nervositet? Sporten har satt sig ner med Cam Abbott för att prata om en tuff säsongsöppning, press och hårt arbete.

Cam Abbott känner ingen press trots tuff säsongsstar
Röglöes tränare Cam Abbott kan summera den sämsta säsongsstarten på fyra år, men han misströstar inte. Bild. Bildbyrån

Sämsta säsongsöppningen på fyra år. Spelmässiga bottennapp som får ärrade röglesupportrar att mardrömma om prestationer i det förgångna. Nervositeten och missnöjet bland vissa supportrar sprider sig. Vad är detta? Är detta Rögle? Förra årets seriesegrare och CHL-mästare?
– Visst har vi haft en tuff start poängmässigt men vi får inte glömma att vi stundtals spelat en gedigen hockey. Samtidigt har det funnits prestationer vi inte är nöjda med, menar Cam Abbott.

Det är klart vi är besvikna på hur vi inlett säsongen, men vi är inte på något sätt nedslagna, pressade eller uppgivna. Vi försöker fokusera på dom positiva bitarna. I matcherna mot bland annat Luleå och Färjestad borta har vi spelat på den nivå och med den kapacitet som det här laget besitter. Jag är helt ärlig när jag menar att vi haft en del studsar och andra saker vi inte kan påverka mot oss under inledningen. Fortsätter vi jobba hårt och fokuserat kommer det där att jämna ut sig, resonerar Abbott.

Rögles säsongsöppning är den poängmässigt sämsta sedan upptakten 2018. Cam Abbott ser väldigt få likheter mellan då och nu.
– För fyra år sen hade vi en helt annan grupp av spelare. Det var min första hela säsong i klubben, alla var mindre väl förberedda. Idag har vi en helt annan mognad, en helt annan spelstil. Där känner både jag, ledarstaben och spelarna en helt annan trygghet.

För fyra år sen höjde inte många på ögonbrynen när poängen uteblev i säsongsupptakten. Det är ju så det alltid hade varit i Rögle. Ta klivet upp, utkämpa 52 världskrig, med lite flyt hänga kvar annars kvala och kanske åka ur. Och så börjar allting om.


Trots fansens krav på resultat känner Cam Abbott att det är han själv som sätter mest press på att prestera. Bild: Bildbyrån


Cam Abbott och hans tvillingbror, sportchefen Chris, har för alltid ändrat på den självbilden i den grön-vita bandyklubben. När de kanadensiska tvillingarna började yra om SM-guld, Europa och titlar i ishallens korridorer log vissa överseende medan andra undrade vilka svampar de båda bröderna rökte. En SM-final och en CHL-titel senare ler alla , men nu av beundran, glädje och respekt.

Samtidigt är framgång ett tveeggat svärd. Plötsligt tränar du laget alla vill slå, kraven på resultat stegras. Pressen tilltar.
– Så där är det absolut, men jag känner ingen press utifrån, menar Cam Abbott. Pressen som finns hos mig är den jag lägger på mig själv. Runt den 24 juli varje år går jag in i vad som bäst skulle kunna kallas en ”hockeybubbla”. Där är jag just nu och det är inte särskilt mycket utanför den bubblan som påverkar mig rent hockeymässigt. Samtidigt har jag ett antal människor jag respekterar mycket, några som jag ser som mina mentorer. När dom säger något lyssnar jag alltid och försöker förstå och lära mig nya saker. Men press, nä det tycker jag inte, förklarar Abbott. Folk ska ha höga förväntningar, för det har jag och hela gruppen. Det ska vi ha, för annars kan vi göra något annat än att spela ishockey.
– Inför säsongen kändes det väldigt bra, berättar Cam. Varje säsong är inte den andra exakt lik. Nya spelare och förutsättningar gör att man får får skruva lite på vissa saker, men jag tycker att vi har kommit precis så förberedda till den här säsongen som vi skulle. Vi kom från en väldigt bra säsong med CHL-titel, serieseger och SM-semifinal. Men jag kan lova dig att vi aldrig lär det stiga oss åt huvudet. Varken då eller inför den här säsongen. Vi har definitivt inte lutat oss tillbaka eller blivit arroganta. Tittar jag tillbaka på försäsongen och säsongsöppningen så har vi verkligen inte tagit något för givet.

Mitt intryck av spelarna i truppen är att alla är medvetna om situationen vi befinner oss i. Det känns inte som om någon eller några drar åt ett annat håll än dit vi ska. Jag tycker dynamiken i gruppen är bra och det är med viss spänning jag ser fram emot vem eller vilka som ska ta ledarrollen och få gruppen att prestera, ler Cam Abbott.

Ett adelsmärke för Rögle under de tre säsonger som laget varit på absolut toppnivå är arbetsmoralen. Laget har alltid, även de dagar som spelet inte flutit till 100%, jobbat stenhårt. I varje byte. Finns den moralen i den här upplagan av Rögle?
– Vi kan jobba hårdare. I ett antal säsonger har vi under långa perioder presterat en näst intill maskinliknande ishockey. Den har byggt på otroligt hårt arbete i varje byte, i varje match, på varje träning, under varje gym- eller löppass. Arbetsmoralen finns där, men den behöver kalibreras för att nyttjas mer korrekt, konstaterar Cam Abbott.
– Vi får inte heller glömma att när poängen trillade in i början på förra säsongen så spelade vi stundtals långt ifrån bra. Men då hade vi det där lilla flytet. Jag tror vi avgjorde eller tog poäng i sju matcher i sista minuten genom att ta ut målvakten och chansa. Min erfarenhet av tunga perioder är att hårdare jobb och ärlighet både mot sig själv och laget kommer att hjälpa dig ur den situationen.

Cam Abbott reser sig ur stolen. Det återstår ännu en knapp timme i gymmet. För honom själv. 39-åringen (24 oktober) är i fysisk topptrim.
– Jag försöker alltid ge mitt yttersta. Ser övriga ledare och spelarna i truppen att jag är seriös och lägger all kraft jag har på att vara i form och prestera på alla plan så hoppas jag att det kan inspirera.


Rögles matcher kommande vecka
Torsdag 20 oktober kl. 19:00 Frölunda HC - Rögle BK
Lördag 22 oktober kl. 15:15 Timrå IK – Rögle BK