Klik venligst
SPORT 2024-01-18 KL. 07:25

Derbysäsongen närmar sig snabbt

Av Johan W Jönsson

I division 5 vankas flera heta derbyn och riktiga publikmatcher under kommande fotbollssäsong. Bjäre NU har kollat läget med de fyra lokala lagen i serien så här precis i upptakten av försäsongen. Västra Karup är en av favoriterna i serien. Med sju nyförvärv på pluskontot siktar laget på att studsa tillbaka till fyran direkt.
– Det är inget snack om den saken, säger sportchefen Per Lindström.

Derbysäsongen närmar sig snabbt
Egon Sterner är ny i Båstads GIF från Vejby IF. Foto: Mikael Falk

Båstads GIF lyckades rädda kontraktet i femman under sluttampen av säsongen i fjol. I år kan förhoppningsvis bågen spännas under nye tränarren Markus Arvidssons ledning.

– Det har varit lugnt och harmoniskt i truppen för oss i Båstad. Vi har ett par spelare ut och ett par spelare in. Två spelare har valt att komma ”hem”, vilket är roligt, säger Arvidsson.

De spelare som är nya inför säsongen är Egon Sterner från Vejby IF och William Nilsson senast i Halmstad BK:s akademi. Båda har skolats i lag på högre nivå.

– Båda är duktiga fotbollsspelare och Båstadkillar som nu har valt att komma tillbaka till oss. Det är den typen av spelare som står högst upp på önskelistan, säger Markus.

Båstadtränaren är mycket nöjd med truppen. Han menar att det finns en god balans mellan äldre och yngre spelare samt spelare med offensiva och defensiva egenskaper.

– Det enda som vi möjligtvis saknar är en back up på målvaktsplatsen men där finns alternativ i vår ungdomsverksamhet för det fall vår förstekeeper blir skadad.  

Båstad har haft fyra veckors uppehåll och kör igång igen vecka tre med tre träningar per vecka. Första träningsmatchen är den 17 februari då man Lilla Tjärby hemma på sin konstgräsplan.  

William Nilsson är ny i Båstads GIF från Halmstads BK U19. Foto: Mikael Falk

Förslövs IF är nykomlingar i femman i år. Tre spelare har kommit till och truppen är intakt så när som på juniormålvakten Elliot Maynard som valt att testa lyckan i Ängelholms FF.

– De vi har fått in är unga, motiverade och duktiga spelare som höjer konkurrensen i laget. Så vi är mer än nöjda med hur truppen ser ut, säger tränaren Hasse Wennström.

Olle Svensson, Marcus Eriksson och Edvin Jansson är nya från Vejbys juniorlag och Felix Strömberg är ny från andra sidan länsgränsen och Hasslöv.

Förslöv drar igång med träning och uppstartsmöte den 20 januari. Första träningsmatchen spelas den 3 februari mot Klippans FF. I mars blir det träningsläger i Danmark.

Charlie Boson är ny tränare i Grevie GIK. Han hann endast med två pass med truppen i november innan det var dags för vinteruppehåll. Vad han vet har ingen spelare lämnat föreningen.

– Däremot finns det några spelare som är lite osäkra på hur mycket tid de kommer kunna lägga på fotbollen i år. Förhoppningsvis kommer de vara med så mycket dem hinner, säger Boson.

På pluskontot finns försvarsspelaren i Andreas Santesson som senast spelade i Båstad. Det kommer även komma några provspelare när träningen drar igång under vecka tre. 

– Allt som allt sitter jag lugn i båten. Truppen som finns landande på en sjätteplats förra året och det brukar alltid trilla in ett par spelare under försäsongen, säger Boson.

– Även om det hade varit nyttigt med några kvalitetsspelare till så är jag relativt nöjd med det som finns satt tillgå redan idag, fortsätter nye Grevietränaren.

Träningen drar igång tisdagen den 16 januari. Första matchen spelas den 17 februari mot Hovs GoIF. Sedan väntar försäsongsmatcher varje helg fram till premiären. 

Filip Kant är ny underifrån i Gevie GIK... Foto: GGIK

... Liksom Sak Svensson. Foto: GGIK

Västra Karups IF degraderades ur fyran i fjol och siktar på att studsa tillbaka direkt. De grönvita är en av favoriterna i serien men också laget som de andra helst av allt vill slå.

VKIF har som bekant två lag i representationsserierna. Ett lag i femman och ett i sexan. Totalt har man förstärkt med sju spelare till de båda trupperna. Namnstarkast Noel Dock från Båstad (tidigare Vejby).

Nya är även Edvin Mattsson (Lilla Tjärby), Albin Hansson (Hasslöv), Benjamin Stefansson (Båstad), Wicha Khuiklang (Rössjöholm) samt Martin Svensson och Oskar Gustafsson (båda Skottorp).

– Vi vill tillbaka till fyran direkt. Med mängden nyförvärv vi fått in så kommer vi att ha två starka lag och vi siktar på toppen i sexan även den här säsongen, säger sportchef Per Lindström.

Västra Karup börjar träna den 20 januari. Första träningsmatchen spelas mot Lilla Tjärby den 10 februari. Sedan väntar matcher varje vecka fram till seriepremiären.

Noel Dock är namnstark återvändare i Västra Karup efter en säsong i Båstads GIF/Vejby IF. Foto: Annika Lindström

Oskar Gustafsson, Martin Svensson och Wicha Khuiklang är nya i Västra Karups IF. Foto: Per Lindström