Klik venligst
SPORT 2021-07-28 KL. 14:59

Det blev tennisfest trots pandemitider

Av Jenica Paulsson

Två veckor av tennis är över. Första upplagan av Nordea Open kunde genomföras med restriktioner på grund av pandemin men stämningen var god bland spelare och den begränsade publiken.

Det blev tennisfest trots pandemitider
Christer Hult som är Tournament Director för Nordea Open.

Ytterligare två namn ska nu pryda banderollen vid landläktaren där alla vinnare är uppradade. Det är spanjorskan Nuria Parrizas Diaz och norrmannen Casper Ruud som tog hem segrarna i Nordea Opens WTA-125 och ATP-250. Därmed tar de båda ett skutt upp i rankingen och fick även med sig sköna prispengar.

Under herrfinalen var läktarna näst intill så fyllda de kunde med tanke på restriktionerna och publiken hejade fram norrmannen Ruud till vinst.
– Det kändes som att spela på hemmaplan, sa Ruud efter vinsten.
Arrangören Arena Båstad har haft mycket extra att tänka på för att kunna arrangera turneringen trots pandemitider.
– Med tanke på omständigheterna så har båda veckorna varit superlyckade. Vi kunde ju inte släppa in så många som vi hade önskat men det blev god stämning ändå, säger Christer Hult som är Tournament Director för Nordea Open.

Svenska spelare lockade publiken till arenorna.
– På damveckan var det stort intresse då vi hade ett antal svenskor med i turneringen och att Mirjam Björklund vann dubbeln var otroligt kul. Även kvalet till herrveckan drog mycket publik då vi flyttade in matcherna med svenskarna till centercourten, förklarar Christer.

Startfältet på herrveckan var väldigt bra detta år.
– Vi hade säkert fyllt arenan om vi hade kunnat. De biljetterna som vi kunde sälja gick åt fort. Sen var det väldigt varmt så folk orkade inte sitta och titta hela dagarna. Därför släppte vi lite extra biljetter så stolar fylldes, berättar Christer.

Spelarna uppskattade tävlingarna.
– Samtliga spelarna var tacksamma att få komma hit och spela. Att överhuvudtaget få tävla och med publik uppskattades.

Inne på hotellet hade spelarna hade sina egna lokaler och matsalar för att förhindra smittspridning.
– Sen var de ute och kollade in stan också. Spelarna gillar verkligen Båstad som spelplats med allt som finns runtomkring.

Under turneringarna utfördes rigorös testning för corona på spelarna.
– Vi utförde runt 1400 tester på två veckor. Bara det var en stor kostnad för oss.

Vilka var veckornas höjdpunkter?

– Ruuds vinst och potentialen i våra svenska damspelare är riktiga höjdare. Även några av de yngre herrspelarna gjorde bra ifrån sig utifrån deras kapacitet.

Inför årets tennis var det tre nya huvudpartners.
– Det har varit idel positiva lovord från alla samarbetspartners och sponsorer. Trots omständigheterna blev det ett väldigt bra evenemang och inför 2022 kan det bara bli bättre. Tennisintresset verkar rent generellt öka, säger Christer Hult.

Nu byter centercourten skepnad och padelbanor byggs för att först genomföra Euro Finans Invitational och sedan America vs Europe där flera av de bästa padelspelarna i världen ska göra upp i landskamp liknande tennisens Laver Cup och golfens Ryder Cup där Amerika ställs mot Europa.

Text: Peter Jakobsson
Foto: Johan Lilja