Klik venligst
SPORT 2024-01-26 KL. 06:12

Det här löser Rögle. Tack vare Malmö.

Av Roger Bengtsson

Rögles ”6-poängsmatch” borta mot HV 71 på torsdagskvällen fick exakt den dramaturgi som man kunde förmoda på förhand. Två krampaktiga gäng på jakt efter en mirakelkur som ska fixa till de uppenbara bristerna. Rögle kom ur ställningskriget med en poäng efter en övertidsförlust. 1-2 innebar Rögles fjärde raka nederlag.

Det här löser Rögle. Tack vare Malmö.

Rögle kom till spel i Jönköping utan backarna Adam Engström och Samuel Jonsson medan Adam Tambellini och Dennis Everberg saknades framåt. Alla på grund av sjukdom. Lägg därtill att Simon Ryfors fick utgå med en sårskada i ansiktet redan efter 38 sekunder. För några säsonger sen hade det forwardstappet orsakat övertidsjobb för personalen på nordvästskånes avloppsreningsverk. Så icke denna säsong. Dom individuella prestationerna på nämnda forwards denna säsong är inte av den graden att deras frånvaro automatiskt innebär förlust. Rögle i januari 2024 spelar ungefär samma spel lite oavsett hur formationerna och besättningen ser ut. Försvarsspelet är i första rummet. Stänga mittzon, hålla motståndarna på utsidan, riskminimering. På torsdagskvällen innebar det endast ett insläppt mål bakom förträfflige målvakten Christoffer Rifalk. När dessutom Anton Bengtsson kunde valla in en passning från Michael Kapla via en HV-skridsko betydde det också poäng. Det var ganska tydligt under matchens sista minuter att Rögle är ytterst medvetna om hur SHL-tabellen ser ut. Det var viktigare att säkerställa en egen poäng och därmed att HV som mest kunde knapra in en poäng istället för tre.

Rodrigo Abols visade återigen att han är en rasande skicklig ishockeyspelare. Skapar ytor, tid och rådrum åt sina lagkamrater i såväl offensiv som defensiv zon. Jo, letten har gått mållös länge nu, men är likafullt en avgörande pjäs för detta dysfunktionella Rögle. 18-årige Felix Nilsson fick förtroendet bredvid Abols och Bengtsson och skötte sig med den äran. Fick till och med styra powerplay, dock utan målmässig framgång. En tydlig vink från tränarstaben inför nästa säsong var det likafullt.

Som sagt, Rögles defensiv funkar riktigt bra. Rifalk, Bichsel, Kapla och Ekeståhl Jonsson tillsammans med tränarstabens taktikskruvande ger en stadga som inte fanns i början på SHL-säsongen. Men framåt är Rögle fortfarande lika spännande som nätcasinoreklam. Glöden saknas, ofta också de tydliga idéerna. De individuella infallen, finterna, överraskningarna är väldigt få. Sena höstvärvningen Henry Bowlby bryter mönster. Visst var det fler än jag som tyckte att han hade en puck inne mot HV? I övrigt gnistrar det inte framåt.

Ett ångestmöte är avklarat för Rögle, fler återstår. I omgång 46 kommer HV 71 på besök till Ängelholm. Man behöver inte ha skadligt många poäng på Nostradamus-universitetet för att gissa på två gäng i desperat behov av poäng.

På tisdag väntar Örebro på bortaplan. Ett Örebro som smet förbi Rögle i tabellen efter övertidsvinst i Skellefteå. Närkingarna har hittat syre med nygamle Niklas Eriksson på tränarbänken.

Rögle behöver vinna fem matcher till på de 15 omgångar som återstår. Då landar man på 62 poäng. En summa som bör räcka för att undvika negativt kval i en tokjämn bottenstrid. Fullt möjligt. I så fall måste HV 71 vinna sju på de avslutande 14 matcher som återstår för smålänningarna för att laget ska gå om Rögle i tabellen. Hittills har HV tio trepoängare på 36 omgångar.

Men om nu jönköpingssönerna skulle utföra mirakel och hitta nästa växel så finns det fler bottenkollegor som sitter hårt fast i dyn. Malmö har poängsnittet 0,7 på sina tio senaste SHL-matcher. Skånerivalerna tog en trendbrytande straffseger mot Färjestad på torsdagskvällen men är förmodligen dom som slutgiltigt löser Rögles tabellångest.

Sannolikt kommer alltså Rögle att överleva ännu en säsong i landets högsta ishockeyserie. Målbilden och pengarullningen i Rögle inför de senaste säsongerna har ju dock inte handlat om överlevnad utan om SM-medaljer. Jag förutsätter att någon i klubben just nu gör en djupgående analys på vad som gått snett och så småningom presenterar handfasta åtgärder.

Skellefteå hemma på lördag. Skulle inte förvåna om Rögle vinner.