SPORT 2023-01-19 KL. 16:38

Effektive Larsson bytte klubba och blev ännu bättre

Av Roger Bengtsson

Mer än vart femte skott som han skjuter blir mål. Det gör Ludvig Larsson till en av Rögles mest effektiva ”snipers”. – Allt handlar om självförtroende och så har jag bytt klubba, förklarar Ludvig Larsson. Men var den uppskattade röglecentern tar vägen efter vårens sista nedsläpp vill han inte berätta.

Effektive Larsson bytte klubba och blev ännu bättre
Rögles Ludvig Larsson är en av SHL-lagets mest effektiva forwards. Drygt vart femte skott som Larsson skjuter blir mål. Foto: Bildbyrån

Ludvig Larsson gör sin andra säsong i Rögle BK. En säsong som ser ut att bli ännu bättre än debutåret då han fick en flygande start på Röglesejouren. Larsson kom tillsammans med kedjekamraten Oskar Stål Lyrenäs från allsvenska Mora inför säsongen 21/22 och fick direkt utdelning framåt i det årets upplaga av CHL. I SHL.s grundserie blev det sen 8 mål och 9 assist.
Siffermässigt är Ludvig Larsson dock redan bättre än debutsäsongen i Rögle. Fler poäng och inte minst en väsentligt högre effektivitet. Ett större antal av de skott som Larsson skjuter blir mål, enkelt uttryckt.
– Dels har jag fått större förtroende och större ansvar från tränarna, konstaterar Larsson. Sen hittar jag lite andra ytor den här säsongen än under den förra vilket ger mig lite bättre lägen att hitta målet. Mitt skott har också blivit bättre och därför har jag vågat ta lite fler avslut ”från distans” än tidigare.
Under säsongen 21/22 gjorde Ludvig La-rsson mål på 13.79% av de skott han sk-öt på mål i SHL. Den här säsongen är siffran dr-ygt 20%. En remarkabel förbättring som rögleforwarden inte själv har koll på förrän Bjäre Nu avslöjar siffrorna.
– Kul, det hade jag inte koll på, det kanske är för att jag bytt klubba, ler Ludvig Larsson.
– Utveckla.
– Jag spelar fortfarande med samma fabrikat på min klubba men bytte till en väsentligt lättare och lite mjukare hockeyklubba efter förra säsongen. Jag råkade bara testa några av mina lagkompisars klubbor i slutet av säsongen och en typ jag testade kändes rätt direkt. Mer mig liksom, försöker Larsson förklara. – Det är så klart inte hela förklaringen till min förbättrade statistik, men kan klubban få mig att tro att jag blir bättre när jag spelar med den så är det ju bra.

Ludvig Larsson kommer under vårt samtal hela tiden tillbaka till hur mycket hans spel och framgångar egentligen sitter i huvudet.
– Ja, men så är det till 100% för mig, berättar Larsson. Är jag trygg och stabil i min tro på mig själv så är jag en mycket bättre hockeyspelare än under de perioder när jag tvivlar. Jag försöker jobba rätt mycket med det mentala, för jag har märkt vilken stor skillnad det gör för mina prestationer på isen.
Den Malmöfostrade forwarden har blivit en populär spelare i Rögle BK. Både inom organisationen och hos fansen. Många hoppas att Ludvig Larsson fortsätter spela i Rögle under många år framöver. Men på den direkta frågan om var han spelar nästa säsong duckar Larsson.
– Alla frågor om nästa säsong får du ta med min agent. Jag förstår att du ställer frågan, men mitt fokus är här och nu, på Rögle och på den här säsongen.

Är drömmen om NHL-spel begraven?
– Det blir den aldrig, drömmar ska man ha, slår Larsson fast.

Ludvig Larsson kommer sannolikt inte att vara en del av Rögles spelartrupp nästa säsong, då hade kontraktet redan varit klart och kommunicerat utåt. Bjäre NU sätter fingret i luften och tippar på att ligan i Schweiz blir nästa anhalt. Men innan dess kan du passa på att räkna Larssons skott när Rögle spelar. Vart femte sitter.


Ludvig Larsson har snabbt blivit en populär och nyttig spelare i Rögle BK.s trupp. Dock ser forwarden ut att vara förlorad för klubben till nästa säsong. Foto: Bildbyrån