Klik venligst
SPORT 2024-01-27 KL. 10:00

Ekeståhl Jonsson hoppas ge defensiv stadga

Av Roger Bengtsson

Proffsäventyret i schweiziska Kloten slutade efter halvannat år med bittert bänknötande för 27-årige backen Lucas Ekeståhl Jonsson. Valet att återvända till Skåne och Rögle BK var, när allt kom omkring, ett lätt beslut. Inför den rafflande avslutningen på SHL.s grundserie ser Ekeståhl Jonsson många tecken på att Rögle kommer att lösa tabellkrisen.

Ekeståhl Jonsson hoppas ge defensiv stadga
Med ett nysignerat 4-årskontrakt med Rögle ser Lucas Ekeståhl Jonsson fram emot att få landa på en och samma plats i mer än något år. – Jag trivs väldigt bra i nordvästskåne. Foto: Bildbyrån

– Vi måste börja göra fler ”tråkiga” mål!

Lösningen på Rögles offensiva kris i SHL låter enkel men kryptisk på en och samma gång när backen Lucas Ekeståhl Jonsson gör en analys.

– Det måste kosta mer för motståndarna att möta oss och vi måste bli starkare och vassare precis framför offensiv målbur, fortsätter röglebacken. – Strunt samma om det inte ser så flashigt eller snyggt ut. Defensivt tycker jag att vi har fått ordning på vårt spel. Vi ger oss själva chansen att vinna när vi släpper in två, tre mål bakåt, nu ska vi bara hitta rätt framåt också. Spelarna och potentialen finns i vårt lag, saker behöver bara falla på plats.

Lucas Ekeståhl Jonsson ger ett lugnt och avspänt intryck. Rögles turbulenta säsong med det ena snedskäret efter det andra tycks inte påverka den 27-årige västerbottningen. Ekeståhl Jonsson kom till Ängelholm och Rögle BK sommaren 2020. I ett pandemistängt Sverige rev han kontraktet med Färjestads BK och drog söderut. I jakt på att bli en mer komplett ”tvåvägsback”. Alltså att behärska backspelet i både defensiv och offensiv zon.

– I Färjestad var jag en utpräglat back för spel i offensiv zon, jag ville utveckla mitt defensiva spel men fick inte riktigt den rollen i Karlstad.

I Rögle BK landade han i en backbesättning med Moritz Seider, Niklas Hansson och en skadefri Erlend Lesund. – Jag utvecklades mycket den säsongen. Miljön med Cory Murphy som backtränare och de andra i laget lärde mig mycket, konstaterar Lucas Ekeståhl Jonsson.

Under sin andra säsong i Rögle lossnade mycket för Lucas. Mycket istid, stadig poängmaskin framåt, CHL-mästare, SM-semifinal. Schweiziska Kloten lockade med mycket speltid, vackra vyer och en rejäl dusör i hjälmen. Första säsongen i Schweiz gick bra, men när klubben bytte sportslig ledning hamnade Lucas Ekeståhl Jonsson längre och längre från den centrala roll han blivit lovad. I november förra året flyttade Ekeståhl Jonsson tillbaka till Ängelholm.

– Karriären är kort, för mig handlar allt om att få spela mycket hockey. Det visste jag fanns i Rögle, jag tvekade aldrig när chansen att flytta hem dök upp, förklarar Lucas Ekeståhl Jonsson.

En och en halv månad efter Lucas återkomst till skånsk elitishockey fick tvillingarna Abbott sparken från sina uppdrag i klubben. På isen tog Roger Hansson över tränarsysslan från Cam Abbott.

– Det är två helt olika tränarpersoner kan man konstatera, säger Lucas Ekeståhl Jonsson. Cam var väldigt rak och jag uppskattade honom mycket när han var här. Men med det sagt tror jag generellt att det är väldigt svårt att vara headcoach i en och samma organisation så länge som Cam var. Dessutom i en förening med spelare som också varit på samma plats länge. När allt funkar och rullar på är det frid och fröjd, men när saker går trögt och resultaten uteblir är samma röst och samma problemlösningar kanske inte det som bäst behövs, resonerar Ekeståhl Jonsson.

– Som spelare känner man samtidigt en stor delaktighet i att resultaten uteblir och att det får stora konsekvenser. Med Roger Hansson är det en helt annat ledarfilosofi. Lugn, individanpassad och som ger ett stort ansvar till den enskilda spelaren. Vi har fått viss effekt av små förändringar som vi gjort tillsammans, till exempel slog vi Växjö borta. I matcherna som vi förlorat har vi fokuserat aningen för mycket på vår defensiv, för att den ska sitta. Det har gett effekt bakåt men samtidigt har vi tappat kraft i offensiven, vi måste få ihop delarna, förklarar Ekeståhl Jonsson.

Med ett nysignerat 4-årskontrakt med Rögle ser Lucas Ekeståhl Jonsson fram emot att få landa på en och samma plats i mer än något år.

– Jag trivs väldigt bra i nordvästskåne. Trots att jag är från Västerbotten är jag ingen skoter- och snömänniska. Klimatet i Skåne passar mig väldigt mycket bättre, inte minst eftersom jag gillar att spela golf på min lediga tid.

– Rögle BK är inne i en förändringsresa som jag gärna vill vara en del av. Jag vill fortsätta utvecklas som ishockeyspelare och vill verkligen vara backen som ska styra Rögle. Att vinna ett SM-guld med den här klubben är ett tydligt mål, avslutar Ekeståhl Jonsson.