Klik venligst
SPORT 2017-11-24 KL. 10:17

Förseningar försvårar för Båstadsidrotten

Förseningar försvårar för Båstadsidrotten

Färdigställandet av såväl konstgräsprojekt som friidrottsarena får, som Bjäre NU skrev förra veckan, skjuts fram till våren 2018. Årets osedvanligt regniga höst har fått alla tidsplaner att försvinna i fjärran för anläggningsföretagen som bygger de nya anläggningarna. I spåren av förseningarna får delar av Båstads föreningsliv försöka lappa ihop ännu en vinter.

Tobias Dock tränar Båstads GIFs herrseniorer och får nu ta sig an ännu en vinter utan möjligheter till uteträningar på den ”egna” anläggningen.
– Vi hade så klart sett fram emot en egen konstgräsanläggning. Sen jag tog över tränarsysslan för ett år sedan har ju mycket av fokus legat på just konstgräset och alla de möjligheter en sån anläggning erbjuder, dels i vår långsiktiga planering och inte minst i samtal med nya spelare som överväger att börja spela i Båstads GIF, förklarar Tobias.
– Men vi får se tiden an, vi vet ju att det kommer att bli bra i slutändan. Och trots att vi var sist i kön för träningstider på konstgräsplanen i Förslöv har vi haft en mycket bra dialog med Förslövs IF, som äger den anläggningen, och lyckats få till bra träningstider i vinter, konstaterar Tobias Dock.

Sedan terminsstarten i slutet av sommaren erbjuder Akademi Båstad en fotbollsinriktning tillsammans med sina ordinarie gymnasieprogram. Utöver sina studier tränar ett tjugotal 16-18-åringar fotboll flera gånger i veckan. Fotbollsprofilen drogs igång med vetskapen om att konstgräsplanen skulle stå klar i november och därmed erbjuda goda träningsmöjligheter under den kalla årstiden. Nu blev det som bekant inte som planerat.
– Allt vårt arbete och all vår planering har gått ut på att konstgräset skulle bli klart i höst, säger Mats-Ola Borglund, fotbollsansvarig på Akademi Båstad. Nu får vi tänka om och försöka lösa den kommande vintern. Positivt är att vi kan använda den befintliga gräsplanen på Drivan så mycket vi vill, för även om vi springer sönder den fullständigt ska den ändå rivas upp till våren och bli konstgräs, resonerar en inte alltför nedslagen Mats-Ola Borglund.Mats-Ola Borglund

– Vi håller nu tummarna för att det inte blir en halv meter snö, för då är vi helt hänvisade till idrottshallen på Drivan och där blir vi rätt begränsade, förklarar Borglund.

För Båstads friidrottare blir förseningen av deras nya anläggning inte någon större sak. Enligt friidrottsnestorn Bo Sveninge hade utövarna nyttjat den färdiga arenan sparsamt under vintermånaderna i vilket fall.Bo Sveninge

– För vår del handlar det mer om alla förväntningar som både jag och alla friidrottare i Båstads GIF har och har haft, menar Bo Sveninge. Vi kunde så klart gjort några pass på banorna under den sena hösten, men när det blir för kallt måste vi ändå hålla till inomhus, förklarar Sveninge.
– Själv har jag väntat på en sån här anläggning i snart 50 år, så några månader till spelar mindre roll i det perspektivet, förklarar Bo Sveninge stoiskt.

I april nästa år hoppas bygg- och anläggningsföretaget Jonab kunna färdigställa friidrottsarenan medan konstgräsplanen på Drivan förväntas stå klar i mitten på maj.

TEXT & FOTO: Roger Bengtsson