Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
SPORT 2017-10-21 KL. 18:44

Förslöv lyckades fixa division 5-kontraktet

Förslöv lyckades fixa division 5-kontraktet

Efter en motig fotbollssäsong slutade ändå året i dur för Förslövs IF. Laget kunde via en starkt spurt i serieavslutningen och via ett framgångsrikt kvalspel fixa nytt kontrakt i den så kallade Superfemman. Därmed fick klubbens seniorlag broms på de senaste säsongernas negativa resultatutveckling.

Länge såg Förslövs IF ut att tvingas ta steget ner i division 6 nästa säsong. Klubben var ruskigt nära att åka rakt igenom femman efter förra höstens degradering från division 4. Men plötsligt hände något med Förslöv. Av säsongens sex avslutande matcher vann laget fem. Prestationen räckte för att först fixa en tionde plats i division 5 nordvästra och därmed få en chans att kvala sig kvar i femman.

Laget ställdes i kvalet mot Bunkeflo FF som slutade trea i division 6 sydvästra. Malmölaget hade allt att vinna efter en positiv säsong. Förslöv hade gott om saker att förlora. Kvalspel är alltid raffinerade tillställningar med mängder av psykologi.

I en tät första match på Brovallen i Bunkeflostrand kunde Förslöv vinna efter straffmål av Markus Candell i mitten på andra halvlek. Bunkeflo hade också en straff som laget dock missade.
När det var dags för retur på Bjärevallen var det alltså resultatmässig fördel för Förslövs IF. Men matchen inleddes med ett massivt tryck av gästerna. Tio hörnor för Bunkeflo talar sitt tydliga språk. Gästerna satte också 0-1 efter en knapp halvtimmes spel och Förslöv lilla övertag var nu borta. Resultatet stod sig till paus och det var många oroliga miner runt Bjärevallens regnmjuka gräsmatta.

I andra kom dock Förslöv ut som ett helt annat lag. Laget tog kommandot direkt och redan efter tre minuter satte Fredrik Karlsson 1-1 på ett makalöst vackert distansskott som borrade sig upp i Bunkeflomålvaktens vänstra kryss. Bunkeflo skickade allteftersom matchen led mer och mer folk mot Förslöv straffområde, lägen för mål fanns men ett samlat Förslöv och eminente målvakten Shpetim Vatovci stod emot. På en spelvändning revs Förslövs anfallsräv, Dan Martinsen, ner i Bunkeflos straffområde och Markus Candell stegade fram med uppdraget att skjuta kvar Förslöv i division 5. Candells straff satt stenhårt nere i målvaktens högra hörn och 2-1 till Förslöv betydde att Bunkeflo var tvingade att göra två mål på dom dryga tio minuter som återstod på Bjärevallen.Förslövs anfallare Dan Martinsen revs ner i Bunkeflos straffområde med dryga tio minuter kvar av kvalmatchen.

Allt eftersom minuterna tickade iväg sjönk också humöret hos gästerna som efter två utvisningar tvingades avsluta matchen med åtta utespelare. Bunkeflo lyckades kvittera i 93e matchminuten men glömde defensiven för direkt på avspark kunde Haakon Christensen göra 3-2 efter att kommit ensam med målvakten. Slutsignalen gick sekunderna senare och glädjescenerna på plan och på Förslövs tränarbänk skvallrade om många månaders press som helt plötsligt försvann.
– Jag är sjukt stolt över det här gänget som samlar ihop sig så här på slutet, makalöst, konstaterade Förslövs assisterande tränare Peter Haarala sekunderna efter slutsignalen.
– Det här trodde jag faktiskt inte på själv, fortsätter Haarala. Vi var så uträknade, säsongen har varit så tung och så motig, vi har fått jobba i motvind hela året, men när det gällde som mest så föll allt på plats. Nu blir det fest, avslutade Peter Haarala innan han kastade sig in i den röd-vita högen av kvalsegerfirande hemmaspelare.

Tränaren Mattias Bengtsson stod en bit bort. Med ett nöjt leende bakade han en rejäl segersnus. När halvkilot var intryckt i skallen summerade Bengtsson säsongsavslutningen.
– Det här visar vad kontinuitet betyder. Vi fick in Pelle Gustavsson från Vejby och Markus Candell anslöt. Vi kunde spela med samma startelva och defensiv flera matcher i rad och vi fick vårt spel att stämma. Samtidigt kunde vi skicka Micke Widén längre upp i banan och få bättre utdelning på hans spelförståelse och offensiva kvalitéer. Just nu är man bara så sjukt nöjd, strålade Mattias Bengtsson.

Huruvida Bengtsson stannar som tränare efter sitt första år i Förslövs IF är ännu oklart. Laget fick ihop fotbollen i säsongsavslutningen och fick positiva saker att ta med sig över vinteruppehållet för första gången på ett antal år. Frågan är vad klubben kan fylla på med under de mörka månaderna för att slippa en lika nervdallrande avslutning 2018?

TEXT & FOTO: Roger Bengtsson