Klik venligst
SPORT 2024-04-08 KL. 19:04

Förslöv vann första derbyt i bjärefemman

Av Johan W Jönsson

Under säsongen väntar hela åtta derbyn mellan bjärelag i division 5. Det första spelades redan i premiären och det var Förslöv som drog det längsta strået. Vinst med 2-1 efter ledning 1-0 i paus.
– Jag hade inte protesterat om det blivit kryss men det var självklart skönt för oss som nykomlingar att knipa en trea direkt, säger Förslövs tränare Hasse Wennström.

Förslöv vann första derbyt i bjärefemman
Det var tuffa tag mellan Båstad och Förslöv i seriepremiären tillika grannderbyt där Förslöv drog det längsta strået och vann med 2-1 (1-0). Foto: Peter Jakobssoon

Ja, för Förslöv är nya från division 6 inför den här säsongen och siktar först och främst på ett etablera sig som ett division 5-lag. Favorittrycket inför matchen låg på Båstad.

– Båda lagen var väldigt taggade inför mötet. Det var god derbykaraktär på matchen. Vi var inte favoriter och kunde gå in med lagom anspänning och låg press, säger Wennström.

Hemmalaget stöttades av en hejarklack och hade vinden i ryggen i första halvlek. Båstad satte press på Förslöv. Trots det var det bortalaget som tog ledningen i matchen.

Hampus Henrysson höll sig framme på en omställning och tryckte dit 1-0 till Förslöv. Även om Båstad hade initiativet stod laget inte riktigt att känna igen sett till försäsongsmatcherna.

– Jag tycker inte att vi kommer upp alls i den nivå som vi haft under försäsongen. Vi får inte spelet att stämma. Det var en viss anspänning, säger Marcus Arvidsson, tränare i Båstad.

Båstad lyckades få till en kvittering efter paus. Hemmalaget rullade boll i motvinden i andra och redan i minut 53 satte Faris Farizi dit 1-1-målet till hemmapublikens jubel.

I minut 77 rann dock ex-BoIS:aren Felix Strömberg igenom på en lång utspark från inhoppande målvakten Johannes Eliasson i medvinden och spikade slutresultatet 2-1 till Förslöv.

Båstad hade ett par målchanser mot slutet av matchen men Förslöv lyckades hålla undan och fick med sig samtliga tre poäng från premiären och derbyt.

Matchen präglades av mer kamp än skönspel, som sig bör i ett derby. De tuffa tagen vittnar inte minst åtta gula kort om. Det var hårt spel men ändå ingen ful match.

– Förslöv var välorganiserade, fysiskt starka och bra i sina omställningar. Det var ungefär som förväntat. De straffar oss ett par gånger om i omställningarna, säger Arvidsson.

Förslöv straffade Båstad i omställningarna och vann med 2-1 på ett publiktätt Örebäcksvallen. Foto: Peter Jakobsson

Trots att Båstad inte fick spelet att klaffa så skapade man ändå ett antal lägen utöver målet man gjorde. I denna matchen saknades dock skärpan för att sätta dit bollarna.

Speglar resultatet matchbilden?

– Även om vi inte får spelet att stämma riktigt så skapar vi ett antal målchanser, främst i andra halvlek. Jag önskar att vi gjort mer än ett mål men sådan är fotbollen, säger Arvidsson.

– Det var typisk derbykaraktär på matchen med kamp över hela banan där vinden satte sin prägel. Solen lyste, det var gott om publik och vi lyckades kamma hem tre poäng, säger Wennström.

Men du hade inte protesterat mot ett kryss?

– Nej, det hade jag inte. Det får man vara ärlig och säga, berättar Wennström samtidigt som han plussar för laginsatsen och nämnde inhoppande unga målvakten Johannes Eliasson.

Besvikelse i Båstad efter matchen så klart. Men inte allt för nedslaget. Coach Arvidsson påminner om att det var en match av 22 och laget tog direkt sikte på nästa uppgift.

– I Båstad tar vi en match I taget. Så vi har redan lagt den här matchen bakom oss och har istället fullt fokus på nästa match, vilket är bortaderbyt mot Västra Karup, säger Arvidsson.

Blir det annan karaktär på den matchen?

– Med tanke på att det också är ett derby så tror jag att det blir mycket kamp även där. Men i den matchen ligger favorittrycket på Västra Karup, ler en taggad Arvidsson.

Västra Karup tog en mycket välförtjänt seger mot Croatia med 2-1 (1-0) i sin premiär. Oscar och Victor Gustafsson gjorde Västra Karups mål i matchen.

Förslöv möter Kullavägen i sin hemmapremiär. De slog ett annat bjärelag i Grevie i sin premiär (4-2 (1-0)). Anton Svensson och Lukas Mårtensson gjorde Grevies mål.

Förslöv fick en fin start på säsongen med tre poäng direkt och det i prestigemötet med Båstad. Foto: Peter Jakobsson

Båstad fick inte riktigt spelet att stämma sett till hur det sett ut på försäsongen men kunde mycket väl fått med sig en poäng från matchen mot Förslöv. Foto: Peter Jakobsson