SPORT 2021-12-18 KL. 09:00

Förslövsfostrade Edling efter guldet Det har varit glada dagar

Av Johan W Jönsson

Han fostrades i Förslövs IF. Nu är Jonathan Edling en av Sveriges VM-hjältar. Målvakten var tungan på vågen när Sverige tog tillbaka guldet från Finland. “Jag har knappt hunnit smälta det än. Det är en häftig känsla”, säger Edling.

Förslövsfostrade Edling efter guldet Det har varit glada dagar
Förslövsfostrade Jonathan Edling var en viktig pjäs i laget som vann VM-guld i Finland. Foto: Swiss Unihockey

Det är en något trött men väldigt glad Jonathan Edling som svarar när Bjäre NU ringer upp. Ett VM-guld är värt att fira och det gjorde det svenska innebandylandslaget.
– Det var bra firande! Det blev bankett direkt när vi kom till hotellet efter finalen. Det blev käk, lite dryck och vi fick träffa en del fans och nära och kära som var på plats.
– Det började där och sedan tog det fart, kan man säga, skrattar Jonathan Edling.

Hur är känslan med några dagars distans?
– Man försöker landa på något vis och ta in det som man har gjort. Men det är fortfarande något svårt att smälta allt. Jag har försökt att kolla lite bilder. Det är svårt att beskriva.

Vid det senaste VM:et var Edling inte lika delaktig som han var den här gången. Men han hoppade in vid straffavgörandet där Finland drog det längsta strået.
– När jag fick reda på att jag inte skulle stå finalen är det ju i ett sådant läge man vill komma in. Men just där och då gick det inte vägen och det var en stor besvikelse.

Nu fick Edling stort förtroende av landslagsledningen. Det var han som stod i de avgörande matcherna och han gjorde det riktigt bra.
– Det har varit ett mål, både för mig och laget, sedan förra VM, att ta det där guldet och nu har vi det.

Hur kändes det att få det förtroende som du fick under VM?
– Det var väldigt skönt att känna det, så att man vet vad som gäller. Då kan man förbereda sig på bästa sätt inför matcherna och det fungerade ju väl.

Jonathan gjorde en bra turnering med många fina ingripanden. Inte minst i den rafflande finalen mot värdlandet i ett kokande Hartwall Arena då han storspelade.
– Jag är absolut nöjd med min egen insats. Jag lyckades pricka in så att jag stod för bra prestationer i både semi och final och det är jag väldigt lycklig över.

Edling hyllar sina målvaktstränare Daniel Pålsson i Helsingborg och Klas Skoglund i landslaget.
– De har ett stort finger med i spelet. Jag har fått de bästa förutsättningarna för att kunna prestera i de två avgörande matcherna när det betydde som mest.

Efter att VM-guldet säkrats blev det kramkalas vid Jonathan Edlings mål. Lagkamraterna var minst sagt tillfreds med sin burväktare.
– Jag fick höra att mina medspelare var nöjda med mig efter matchen och den bekräftelsen blir man alltid glad för, säger han och fortsätter:
– Det är jättemånga som hört av sig och grattat. Det känns jätteroligt. Det har verkligen varit glada dagar här nu sedan vi tog VM-guldet.

Finalmatchen blev synnerligen rafflande. Finland gick upp till 2-0. Sverige vände till 4-2 innan Finland kom tillbaka till 4-4. Sverige avgjorde sedan matchen mot slutet.
– 2-0 i baken är ju inget man vill ha i en final. Men vi var mentalt starka och vi behöll lugnet och visste att vi skulle kunna vända och göra match av det.
– Vi matade på och tog över i den andra perioden. Där kändes det riktigt bra. Sedan gör de två snabba i tredje och har ett stort stöd i publiken. Då blev man lite stirrig.

Men då klev Tobias Gustafsson in och dunkade 5-4 i mål med en och en halv minut kvar och sedan lyckades Sverige hålla undan.
– Det var inte klart för fem öre vid 5-4 men det var skönt att få det målet och sedan lyckades vi rida ut stormen. Det var lite häftigt att få tysta publiken, säger Edling.

Jonathan är bördig från Förslöv men har under de tio senaste säsongerna tillhört Helsingborg FC. Upp till innebandyn på elitnivå jobbar han full tid på Bravida.
– Jag tog ledigt på måndagen efter VM-guldet men sedan var det tillbaka till verkligheten, skrattar Jonathan.
– Det var skönt med någon dags ledigt. Man behöver komma hem och landa och träffa familjen som man varit utan ett tag, fortsätter han.
Jonathan Edling stod för flera avgörande ingripanden i finalmatchen mot Finland. Foto: Salibandy