Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
SPORT 2017-12-08 KL. 15:09

Fotboll på schemat lockar många elever

Fotboll på schemat lockar många elever

Den första terminen på Akademi Båstads fotbollsprofilprogram börjar närma sig slutet. Ett 20-tal fotbollsspelande gymnasister har under hösten provat på att kombinera studier och träning, ett koncept som fallit väldigt väl ut.

Det sköra krasandet av rimfrostiga grässtrån som bryts under studsande fotbollsskor blandas med uppmaningar om högre tempo, bättre tillslag och skarpare fokus. Det är tidig decembermorgon på Drivanplanens dödsdömda och frostvita gräsmatta i Båstad. 18 gymnasieelever i åldrarna 16-18 år gör ännu ett tidigt fotbollspass under överinseende av fotbollsprofilens ansvarige tränare Mats-Ola Borglund. Intensiteten är hög. Fattas bara annat när luften är krispigt kall och solen ännu inte orkat upp över åskanten.
– Vi lägger mycket fokus på teknik och på den individuella utvecklingen som fotbollsspelare, förklarar Mats-Ola under en paus i de pågående passningsövningarna. Jag tycker vi har fått en närmast perfekt start på fotbollsprofilen. Det har blivit precis så bra som vi förutsåg, menar Mats-Ola Borglund.

I sitt jobb som assistent på Akademi Båstad såg Mats-Ola potentialen för en fotbollsprofil med en centralt placerad skolbyggnad med närliggande träningsmöjligheter på Örebäcksvallen och Drivan. Vid terminsstarten i augusti förverkligades Mats-Olas planer.

Ett drygt 20-tal gymnasieelever sökte fotbollsprofilen och har allt sen dess två träningspass i veckan utöver sina ordinarie studier. Eleverna är från alla tre årskurser på skolan och för att få gå fotbollsprofilen krävs att man är seriös med sitt fotbollsspelande och aktivt spelar i en förening.
– Det här är en perfekt lösning för mig, förklarar 16-åriga Elinor Larsson som är en av fem stycken tjejer som går Akademi Båstads fotbollsprofil. Fotbollsträningen läggs utöver mina studier på ekonomiprogrammet så jag missar inget i skolan, förklarar Elinor. Eftersom jag även spelar ishockey i Halmstad är det nästan en förutsättning att jag kan träna fotboll på morgonen, annars hade det varit svårt att få ihop tiden, menar Elinor. På frågan om det inte kan bli för mycket fotboll är det raka svaret från Elinor ett ”nej”, även om hon medger att det vissa morgnar kan vara jobbigt att kliva upp 06:10 hemma i Östra Karup för att hinna i tid till träningspasset på Akademi Båstad.
– Samtidigt vet jag hur mycket energi man får av den tidiga fotbollsträningen, nåt som hjälper en väldigt mycket under resten av skoldagen, förklarar Elinor.Akademi Båstads fotbollselever är först ut att kombinera studier och träning på skolans nyinrättade fotbollsprofil.

17-årige Axel Malmquist håller med. Axel går andra året på Akademi Båstad och blev överlycklig när han förstod att hans gymnasieskola skulle starta en fotbollsprofil.
– Det här ger mig möjligheten att kunna träna mer fotboll och verkligen prova på hur bra jag kan bli med mina förutsättningar. Samtidigt kan jag sköta mina studier, nä, det här är verkligen bra, konstaterar Axel nöjt.

Eleverna på fotbollsprofilen representerar de flesta klubbar på Bjäre, berättar Mats-Ola Borglund som på sikt hoppas att även spelare från andra klubbar, mer långväga ifrån, söker sig till skolan.
– Men vi skyndar långsamt, vårt fokus är att ha kvalitet i det vi gör, varje dag. Men på sikt är vi inte främmande för att bli en så kallad lokal idrottsutbildning, snäppet under riksidrottsgymnasierna och de nationella idrottsutbildningarna.
– Vägen dit är lång, men den här första terminen och de kommande förutsättningarna med bland annat konstgräs på Drivanplanen har gett oss blodad tand, förklarar Mats-Ola.

Det är dags att avsluta morgonen träningspass. Något som visar sig bli lättare sagt än gjort. Det står 1-1 i den pågående spelövningen och något lag måste vinna, förklarar eleverna.
– 18 tonåringar som frivilligt vill vara kvar utomhus i minusgrader och rimfrost på en knutig gräsplan, ler Mats-Ola Borglund rävaktigt.
– Spela på!

TEXT & FOTO: Roger Bengtsson