SPORT 2023-09-09 KL. 11:00

Full pull är målet Traktorpulling

Av Diana Larsson

Muller, maskiner, mat och trevligt folk utlovas när NSPK riggar för Traktorpulling på Tvängstorp, utanför Åstorp.
– Det blir ren underhållning med allt från gräsklippare till det värsta och största vi har i Sverige – Farmstock 4,6, säger Camilla Göransson, NSPK.

Full pull är målet Traktorpulling
I takt med att man kör blir släden allt tyngre. Endast de riktigt starka traktorerna lyckas med Full Pull. Foto: Timothy Smith

Fram med hörselkåporna, lämna husdjuren hemma och styr kosan mot Tvängstorp den 23 september. Klockan 10 är det start för standardtraktorerna att göra en rejäl kraftmätning med släden som motstånd. Klockan 12 tar Hotfarm och Farmstock vid och däremellan finns det matservering och aktiviteter för barnen.

På Tvängstorp kommer Sveriges elit att vara på plats eftersom årets sista SM-deltävling ska avgöras.

Camilla Göransson konstaterar att traktorer fascinerar de flesta och att många av traktorerna kommer från Skåne. På Tvängstorp körs det på dubbla banor, något som är en klar fördel för publiken. När de vrålande motorerna tar sig an släden har föraren målet inställt på att komma så långt som möjligt och samtidigt bjuda publiken på en häftig upplevelse. Camilla som kör en John Deere i Hotfarm 4,4 delar med sig av tankarna precis före start.

– Jag är nervös för att traktorn ska gå sönder. Jag har tittat lite på de andra för att få en uppfattning om banan är tung, lätt, blöt eller torr - det avgör valet av växel. Det är fullt fokus fram och jag varken ser eller hör något runtomkring.

Är det traktorn eller föraren som avgör hur många meter släden dras?

– Det hänger mycket på traktorn, men också på vilket växelval man gör. Man får inte använda kopplingen under ett drag, men däremot snabbväxeln. Man vill ju ha farten med sig så att man får kraften från traktorn när det börjar gå tungt. Det gäller att växla i rätt ögonblick.

Standardklasserna som i början på Tvängstorps Traktorpulling-era fylldes av lokala ekipage där märke och modell tävlade mot varandra med en viss jargong förarna emellan har med åren försvunnit. De traktorer som då gick i lantbruket har förarna experimenterat med så pass att de inte längre fungerar på åkrarna. Framåt har istället de lite större standardklasserna gått.

– De har blivit riktigt vassa. Grabbarna optimerar inom regelverket och vet exakt hur de kan laborera med vikt och luftmängd i däcken. De två tunga standardklasserna är riktig roliga att titta på och många kör med antika grejer som funkar jättebra.

Fotnot: NSPK står för Nordvästra Skånes Traktor Pulling Klubb