Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
SPORT 2018-01-21 KL. 11:01

Fyra dagars fotbollsfest när Bjäre Cup avgjordes

Fyra dagars fotbollsfest när Bjäre Cup avgjordes

Årets Bjäre Cup i futsal blev i vanlig ordning en succé. Nästan 600 spelare fyllde under fyra dagar Strandängsskolans idrottshall i Båstad och för arrangerande klubben Västra Karups IF innebar turneringen ett välkommet tillskott i klubbkassan.

Välfyllda idrottshallsläktare med hejande föräldrar och syskon och på golvet hårt kämpande tjejer och killar som gör allt för att överlista motståndarlaget. Det mesta var sig likt under årets upplaga av Bjäre Cup i Båstad som blev en fotbollsfest över fyra dagar med nästan 600 deltagare. Det var överhuvudtaget imponerande siffror som omgav den 43.e upplagan av inomhusturneringen i Båstad. Eller vad sägs om 72 lag, 17 domare, 149 matcher och 28 timmars effektiv fotboll.
– Jo, det är en stor apparat att dra runt och organisera, medger turneringsgeneralen Lars Mårtensson för Bjäre Nu. – Men samtidigt fantastiskt roligt och att se alla dessa barn och ungdomar komma hit till idrottshallen och få känna glädjen och gemenskapen i fotbollen gör det värt allt arbete, fortsätter Mårtensson.

Årets Bjäre Cup var den första någonsin där samtliga deltagare och åldersklasser spelade enligt Svenska fotbollförbundets futsalregler. Kortfattat innebär det sarg utmed långsidorna, begränsningar i hur mycket du får spela hem till din egen målvakt samt en intrikat system där det efter tre utdömda frisparkar mot ett lag automatiskt blir straff för det andra laget vid alla efterföljande spelförseelser.
– Vi i tävlingsledningen har varit väldigt tydliga i vår information till de deltagande lagen inför turneringen kring att det är dom här reglerna som gäller, säger Lars Mårtensson. Och det fick effekt, årets turnering blev väldigt juste och vi slapp det mesta av ”utomhusspelet” med tuffa tacklingar och istället blev det fokus på den tekniska och följsamma fotbollen, konstaterar Mårtensson.72 lag kämpade i årets upplaga av Bjäre Cup.

Mest imponerade vinnarna i damseniorklassen, Dösjebro IF. Kävlingelaget inledde med att släppa in ett mål mot ÄFF/Bjärelaget men vände till vinst med 3-1 och spikade sen igen bakåt under resten av turneringen. Sex raka vinstmatcher och 22-1 i målskillnad för Dösjebro.
– Otroligt imponerande insats och så himla roligt att dom ville komma hit till Bjäre Cup och spela, menar Lars Mårtensson. Och samtidigt en inspiration för våra ”egna” tjejer från Bjäre hur bra man kan bli om man tränar och jobbar målmedvetet.

Men fyra dagars fotbollsfest gör inte sig själv. Bakom turneringen står mängder av frivilliga timmar från ledare och föräldrar i arrangerande Västra Karups IF. Jens Nygren är ordförande i den grönvita föreningen och förklarar:
– Tävlingsledning, kioskpersonal, städning, körning, ungdomsdomare, det är mycket ideellt arbetet bakom. Höga domarkostnader gör turneringens ekonomi ansträngd men tack vare att Bjäre Kvarn sponsrade domarkostnaderna så gör Bjäre Cup ett visst överskott och dom pengarna går oavkortat till ungdomsföreningen Bjäre United som därmed kan åka på en fotbollscup i sommar. Vi är också väldigt tacksamma mot Båstads kommun som tillhandahåller idrottshallen, menar Jens Nygren.
Turneringsgeneral Lars Mårtensson fyller i: – Ja, teknik- och serviceavdelningen på Båstads kommun är fantastisk som hjälper oss med lokalerna, öppnar och låser och fixar allt vi behöver hjälp med, helt ovärderligt för oss.

Under trettonhelgen 2019 är det dags för Bjäre Cups 44.e upplaga, och att döma av leendena hos Mårtensson och hans ledningsstab längtar dom redan.

TEXT & FOTO: Roger Bengtsson