SPORT 2022-10-28 KL. 06:00

Grevie spelar i femman 2023

Av Johan W Jönsson

Efter ett jämnt och rafflande kval står det klart att Grevie GIK spelar division 5-fotboll nästa säsong. Konrad Jönsson avgjorde den andra kvalomgångens möte med SoGK Charlo med sina två mål. ”Det är en skön känsla! Det är speciellt med kval”, säger Grevies sportchef Joel Eriksson.

Grevie spelar i femman 2023
Grevie IK firar avancemanget till division 5 efter den avgörande kvalmatchen. Foto: privat

Grevie GIK har gjort en mycket bra säsong i division 6. Det blev blott fyra förluster på 22 matcher under säsongen. Laget hade chansen på förstaplatsen hela vägen men blev till slut trea.
– Vi siktade på serieseger och det var nära. Men en kvalvinst och avancemang den vägen är inte helt fel det heller, säger Eriksson.

Tre lag hade chansen att vinna serien i den sista omgången. Det var dock Vegeholms IF som var i förarsätet och som tog förstaplatsen via seger mot fyran Rössjöholm.

Jonstorp blev tvåa på samma poäng som Grevie. Även Rössjöholm fick en kvalplats till femman. I det första mötet ställdes Grevie mot Hammenhög från Simrishamn.

Grevie vann 3-1 hemma och det blev avgörande. Resultatet innebar att det räckte att förlora med 1-0 borta för att gå vidare till kvalomgång två där Charlo från Ystad väntade.

Hemmamötet slutade 3-3. Charlo ledde med 2-1 i Ystad men då klev Grevies främsta målskytt Konrad Jönsson fram och gjorde två mål. Avgörandet kom med fem minuter kvar att spela.
– Det är speciella matcher när man spelar i ett kval. Man märker vad gruppen är gjord av. Det var jämnt mot Charlo men sett över två matcher tycker jag att vi vann rättvist, säger Joel.

Redan i fjol var Grevie med i toppen av tabellen. Då var det bara ettan som avancerade. På grund av coronapandemin blev det inget kvalspel.
– Vi var så pass bra att vi lika gärna kunde vunnit serien i år. Vi spetsade truppen med ett par duktiga spelare inför säsongen som gjorde oss ännu bättre.

En anledning till att det gått så bra i år är att det varit gott om folk på träningarna. Grevie har legat på 20-25 stycken spelare per pass. Det har gjort att konkurrensen varit god.
– Det är en bra grupp med enormt bra sammanhållning. Det kommer man långt med. En förutsättning för att det ska gå bra är att man pushar varandra.

För nivån har Grevie såväl bra bredd som spets och laget har varit bra både bakåt och framåt. 93 gjorda mål och blott 25 insläppta vittnar om det.
– Nivåskillnaden på botten och toppen i serien är ganska stor. Därför har resultaten sprungit iväg lite i vissa matcher. Vi ser fram emot fler jämna möten nästa säsong.

Joel tror att Grevie har goda möjligheter att etablera sig ett snäpp upp. Fotbollssektionen ska inom kort sätta sig ner och se om truppen ska förstärkas.
– Får vi behålla befintlig trupp ser det bra ut. För tillfället har ingen aviserat att de ska sluta. Men det är alltid bra att få in ytterligare lite spets så att vi ger oss själva chansen ordentligt.

Någon spelare som stuckit ut under säsongen?
– Konrad (Jönsson) gjorde 16 mål på 13 matcher. Men många har varit bra. Egon Kant bakåt och Jonatan Arvidsson på mitten. Det finns fler. Det är laget som gjort det här, avslutar Joel Eriksson.