Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
SPORT 2020-01-16 KL. 09:27

Höjd livskvalitet med träning på äldre dar

Höjd livskvalitet med träning på äldre dar

Redan 2004 började Hälsostudion erbjuda skräddarsydd träning för seniorer. Första gruppen bestod av nitton personer och sedan dess har såväl de äldres tankar kring träning och hela samhället utvecklats otroligt mycket. Idag är träningen en viktig del av livet för många äldre vilket påverkar såväl hälsan som livskvaliteten.

– Faktum är att kroppen börjar åldras redan i trettioårsåldern, inleder Jalle Upphoff när vi träffas på Hälsostudion. Jag läste för ett tag sedan om en undersökning i USA där man jämfört en tränad- respektive otränad 40-åring och samma sak med en 85-åring. Resultaten visade att den otränade 40-åringen och den tränade 85-åringen låg på samma nivå, det säger en hel del om vad träningen betyder för vårt välmående.

Jalle har arbetat med träning i hela sitt liv och under senare år kommit att specialisera sig på träning för äldre. Nyligen blev det klart att han ansluter sig till teamet på Hälsostudion där han kommer att arbeta med Senior Fitness och som personlig tränare. För Hälsostudion är det ett välkommet tillskott, inte minst med tanke på att anläggningen kommit att profilera sig alltmer mot träning för seniorerna, en stor grupp i Båstad där fler och fler börjat inse nyttan av träningen.
– Senior Fitness som koncept kan egentligen enklast förklaras som en anpassad träning för äldre, något som vi i Sverige varit ganska dåliga på tidigare. Det finns många rörelser i den traditionella träningen och passen som helt enkelt inte passar seniorerna och det är där som korrektiv funktionell träning är så viktig, menar Jalle. Vi arbetar mycket med att skapa balans i kroppen och korrigera den obalans som kan finnas i muskler, leder och nervsystem.Jalle har arbetat med träning i hela sitt liv.

Träningen under Senior Fitness är idag förlagd till förmiddagar måndag, onsdag och fredag men i framtiden tror Jalle att även övriga vardagar kommer att inkluderas, intresset är stort. Han berättar att tempot är lite lägre, träningen inte lika hård och samtidigt finns det lite mer tid för honom eller de andra instruktörerna att hjälpa till och se till att alla hänger med.
– På ett vanligt pass är lite så att du hoppar rakt in i det och sedan är det bara att hänga på, här tar vi oss extra mycket tid att hjälpa till och att coacha seniorerna. Vi arbetar med helheten, från kosten till träningen kommer framöver att utveckla konceptet med ett ännu större utbud, workshops och annat.

Att som äldre komma igång med träningen handlar många gånger om att förbättra hela livssituationen. Många som kommit upp något i åren inser en dag att vardagliga situationer som att resa sig från sängen eller skoja med barnbarnen på golvet är såväl svårt som i många fall till och med smärtsamt. Här kan en regelbunden träning verkligen göra skillnad samtidigt som Jalle även lyfter det faktum att fallolyckor är mycket vanliga bland äldre, något som kan förebyggas även detta.
– Sedan ska vi inte glömma den så viktiga sociala biten av träningen, avslutar Jalle. När man blir äldre blir kanske det sociala livet annorlunda, man kanske blir änkling eller skiljer sig och då kan träningen fylla även en social funktion för många. Jag märker hur gruppen av personer lär känna varandra och peppar varandra, samtidigt som de kanske ibland på eget initiativ tar en promenad på stranden tillsammans eller liknande, då har vi lyckats när träningen blir en naturlig del i livet.

Text: Joakim S Ormsmarck
Foto: Joakim S Ormsmarck & Pxhere