SPORT 2021-10-14 KL. 06:17

Hoka trail lockade många till utmanande löpning

Av Peter Jakobsson

Med nästan 1300 löpare till start gjorde Hoka Torekov-Båstad premiär efter att pandemin tvingade dem att ställa in i våras. På den 21,4 km långa banan tampades både motionärer och mer erfarna traillöpare.

Hoka trail lockade många till utmanande löpning
Stöttande applåder när delatagarna tog sig mot mållinjen.

– Vi fick en fantastisk dag och när deltagarna är nöjda är vi det också, säger Elisabeth Hansson som är tävlingsansvarig tillsammans sin man David.

Från deltagarna kom många lovord över banan och hela arrangemanget.
– Det var bra stämning med fint väder. Många hängde kvar efter loppet och var på afterrun på badkrukan. Vissa hade picknick och några badade, berättar Elisabeth.

I startfältet fanns några av de bästa svenska löparna på både dam och herrsidan.

Loppet dominerades på damsidan av en tät fajt mellan Karin Nilsson och Amanda Nilsson som utmynnade i en spurtstrid där Karin var den starkaste.

De mer lättlöpta första 7 km fram till Hovs Hallar var det Amanda Nilsson som låg först, med Karin hack i häl.
– Det var riktigt tajt, det var kul. Jag släppte i början när det var platt då hade jag svårt att hänga med, sakta men säkert kom jag sedan ikapp när det blev stökigare löpning. Vid 10 km var jag ifatt och låg bakom, sedan gjorde jag ett ryck i den långa uppförsbacken. Men när det var 3 km kvar kom Amanda tillbaka igen, jag fick ligga i för att hänga på. Men jag vet att jag har en bra spurt om jag orkar vara med till slutet. Och det gick ju vägen, jag är väldigt nöjd, säger Karin som avgjorde med 150 meter kvar.
My Svensson, Team Billingen X-Trail, var trea, 1.59 från segern.

I herrklassen gjorde Fredrik Bakkman sig av med sällskapet när de kom in i den tekniska löpningen vid Hovs Hallar. Fredrik, som springer för IFK Göteborg Orientering, fick en ensam resa fram till mål.
– Jag öppnade hårt som jag brukar, kanske lite väl hårt. Jag fick med mig Viktor Zackrisson, och släppte upp honom efter ett 3–3,5 kilometer och lät honom dra. När det tekniska partiet kom så tänkte jag att det här är min chans att försöka sätta fart på det här igen. Då fick jag en lucka och sedan dess har jag sprungit själv. När jag kom ner på platten på slutet hade jag svårt att hålla tempot själv, då blev jag lite smått orolig – jag visste ju inte hur stor luckan var, säger Fredrik som var 2.51 före Hector Haines, Team Merrell, som säkrade andraplatsen med en stark andra halva av loppet. Viktor Zackrisson, Enhörna IF, blev trea 23 sekunder efter Haines.

Hände det några olyckor eller blev några skadade under loppet?
– Inget allvarligt, blev någon stukning. Med över tusen deltagare är det inte mycket på ett traillopp. Några bröt loppet för de blev lite för trötta.

Banan var av väldigt olika karaktär och svårighet utmed sträckningen.
– Det var lätt i början och sen kom utmaningar i Hovs hallar, nästan så att man fick klättra vid vissa platser. Men det var även fin löpning i bokskog och över betesmarker, förklarar Elisabeth och fortsätter.
– Många hade inte upplevt Bjäre tidigare och ville komma tillbaka.
Återkomma har loppet tänkt att göra.
– Planen var hela tiden att det ska vara ett lopp på våren. Nästa gång blir sista veckan i mars 2022, redan nu är det öppet att anmäla sig så signa upp och sätt ett mål för vinterträningen, säger Elisabeth som hoppas på många taggade och tränade deltagare till nästa upplaga.

Text: Peter Jakobsson