Klik venligst
SPORT 2024-06-15 KL. 07:00

”Hoppas få med åtta svenska spelare”

Av Peter Jakobsson

Sofia Arvidsson fortsätter sitt uppdrag som Tournament Director för WTA-turneringen under Nordea Open i sommar. Där hoppas hon få chansen att ge lovande svenska spelare en möjlighet att komma med i en större tävling.

”Hoppas få med åtta svenska spelare”
Halmstadtjejen Sofia Arvidsson spelade proffstennis i 15 år. Nu är hon bland annat Tournament Director för Nordea Open WTA. Foto: Peter Jakobsson

Troligen är Sofia Arvidsson den enda kvinnan som vunnit SM-guld i pingis, tennis och padel.

Under 15 år spelade hon tennis på proffsnivå och var som bäst rankad 29 i världen. 2016 la hon tennisracket på hyllan. Efter det har hon vunnit framgångar inom padel men kopplingen till tennis har hon kvar genom uppdraget som Tournament Director för Nordea Opens damtävling.

– Jag gillar det uppdraget. Efter jag slutade spelade så tyckte jag det var svårt att se andra spela men nu har jag fått distans till tennisen och tycker det är kul att se på tennis och vara lite involverad i sporten, berättar Sofia.

Sofias uppdrag är att ha kontakt med spelare och dela ut Wildcard.

– Det är knepigt att locka toppspelare då andra veckan på Wimbledon spelas samtidigt som Nordea Open och de som går långt där kan ju inte komma till Båstad. Men sen är Båstads WTA en tävling där vi kan lyfta fram lovande svenska spelare. Även andra kommande världsstjärnor kan lockas till Båstad. Vi hade ju med Rybakina för några år sedan och sen vann hon ju Wimbledon. Det är ganska coolt att vi haft med spelare som sedan slår genom stort, säger Sofia och tillägger:

– Båstad har gott rykte och vi försöker dra i lite trådar för att få hit några bra spelare. Eventuellt kan Båstad locka vissa spelare som sedan ska till OS för då får de möjlighet att spela lite på grus under Nordea.

På herrsidan verkar grusspel inför OS vara lockande då det redan är ett otroligt startfält klart till ATP i Båstad. Flera top-10 rankade spelare är redan klara. Så bra spelare kan dock inte damtennisen få.

– Herr och damtennisen i Båstad är lite olika då det är olika nivåer på tävlingarna. Själva genomförandet av tävlingarna i Båstad är lika bra för båda men då damturneringen är en 125-tävling så finns det lite regler. Vi får inte ha några top-10 spelare och endast max två spelare som är rankade mellan 10 och 50. Förr när WTA i Båstad var 250-tävling så kunde vi ha duktigare spelare.

Sofia under sin spelarkarriär. Foto: Bildbyrån

De svenska spelarna lockar dock mer publik än de kanske lite duktigare utländska.

– Svenskorna som spelar i Båstad har haft jättebra publik de senaste åren. Det är kul för vissa är ganska ovana men det men det ger dem bra erfarenheter av större matcher och möjligheten att få känna känslan av att spela på WTA-touren.

Är det någon speciell spelare du hoppas få hit i sommar?

– Caroline Wozniacki eller någon annan stjärna vore jättekul att få till Båstad. Sen har vi några unga svenska lovande framtidslöften som vore kul att få med. Vi delar ut fyra wildcards till svenska spelare som vi tror på. Sen har vi två wildcards som vi kan ge till top 50-spelare som trillar ur Wimbledon.

Hur många svenska spelare tror du ni får till Nordea Open?

– Beror lite på aktuell ranking när vi närmar oss tävlingen. Rebecca Petersson och Mirjam Björklund har tappat lite ranking på grund av skador men det bästa vore om de kunde komma in på ranking för då kan vi få med fler svenskor. Får vi med åtta svenska spelare så vore det fantastiskt. Minst fyra blir det i alla fall.

Förra årets dammatcher var väldigt välbesökta. Delvis beroende på att det var fritt inträde under damveckan. Det var fullt på arenan mot slutet av turneringen.

– På finalen var det väldigt härlig stämning på hela arenan och det var fullt på läktarna. Nu är ju drömmen är ju en svensk i finalen. Jag hoppas det kan bli av nu när jag gör femte året, säger Sofia och skattar.

Sofia påpekar att det är de på Arena Båstad som jobbar mest med tävlingarna och gör det mesta.

– Jag är med i en dryg månad och gör min del, men nu börjar det dra ihop sig.

Vad ska du göra mer i sommar?

– Precis innan tennisen i Båstad så ska jag spela mix-SM i Padel på Örjnas vall. Men sommarens stora händelse blir ju Nordea Open i Båstad. Sen blir det lite semester med familjen också.