Klik venligst
SPORT 2023-11-11 KL. 15:30

I en rad andra klubbar hade Abbott fått sparken

Av Roger Bengtsson

Det skulle bli en Röglesäsong där klubbens SHL-lag tidigt skulle ta tätposition, skapa goda förutsättningar och vanor inför slutspelet och framåt vårkanten ge Ängelholm möjligheten att formera långa nattliga bilkaravaner med motorburen ungdom och unisont få vråla ”SM-guld, SM-guld, SM-guld”! Därav blev intet. Än så länge, är nog dock bäst att inflika.

I en rad andra klubbar hade Abbott fått sparken

Alla som följer Rögles herrar har satts på hårda prov även i upptakten av denna SHL-säsong. Slutsumman i våras blev en niondeplats och räddad ära efter en knackig säsong bara tack vare två ”krokus-insatser” under play in-spelet i Leksand. Rögle och sportchefen Chris Abbott byggde om, byggde nytt. Tunga centervärvningar togs in i form av Rodrigo Abols och Simon Ryfors. Defensiven tryfferades med poängmaskinen från finska ligan, Thomas Gregoire. Brandon Davidson skulle stå för kraft och styrka. Det uttalade målet från hela Rögles organisation var entydigt. ”Vi ska slåss om SM-guldet”.

Efter 16 omgångar i en haltande SHL-tabell konstaterar vi följande: Rögle ligger på 12.e plats av 14 lag. Laget har producerat näst minst mål framåt av samtliga SHL-lag. Laget har tagit en poäng mindre än vid samma tidpunkt förra året. Lagets powerplay har hittills, mestadels varit bottenlöst uselt. Prestigevärvningen Ryfors har -5 i statistik.

Rögle imploderade i bortamatchen mot Frölunda. 2-8. Laget ledde efter en period hemma mot Skellefteå med 3-0. Slutresultat 3-6 efter en hockeymässig härdsmälta modell Tjernobyl. Med dryga 7 minuter kvar hemma mot Örebro satt Rögle i en stabil hemmaledning, 4-2. Örebro vann på straffar, 5-4. Först i 16-e omgången, mot Luleå, kom säsongens första bortavinst.

Varje liten motgång har fått detta bygge att uppträda som korgossar inför en katolsk präst. Man har blivit små, krampaktiga, tvivlande och ibland förlamade i sitt agerande på isen.

I denna tidnings intervju med Dennis Everberg i förra veckan konstaterade Rögleanfallaren att han ”vägrar tro att drygt 20 spelare plötsligt gått och blivit dåliga”. Det tror inte jag heller. Men att en spelartrupp av den här kalibern underpresterar så grovt måste ha någon förklaring. Spelare för spelare har Rögle BK en av SHL.s vassaste lagbyggen. Men helheten lyser fortfarande mestadels med sin frånvaro. Ansvaret för att få ut kapaciteten av spelarmaterialet faller otvetydigt på tränarstaben, med Cam Abbott i spetsen. Under perioder av hösten har det känts som om Cam Abbott famlat i mörkret. Ambitionen, drivet och passionen har funnits där, men förmågan att kanalisera den till truppen och hitta ett vägvinnande spel har varit som bortblåst.

Foto: Bildbyrån

Efter 12 omgångar med skral poängskörd tackade HV 71 sin tränare Thomas Montén för visat intresse. Djurgården lät klubbikonen, förre förbundskaptenen, Johan Garpenlöv få 13 allsvenska grundomgångar på sig innan det var tack och hej för hans del. I många andra klubbar hade Cam Abbott hängt mycket löst som Rögletränare efter ännu en bedrövlig säsongsinledning. I en rad andra klubbar hade Abbott fått sparken. I Rögle sitter Cam Abbott enligt min bedömning än så länge ganska säkert. Dels har tränartvillingen högt förtroende och extremt mycket ”good will-kapital” att falla tillbaka på. Cam Abbott har lett Rögles A-lag till klubbens i särklass största framgångar någonsin. Det direkta ansvaret för att förändra på tränarpositionen i Rögle BK har sportchefen Chris Abbott. Cam är några minuter äldre än sin bror men i dom här sammanhangen kan man betrakta de båda tvillingbröderna som en individ. Antingen har man båda eller ingen.

Kommer näste man i hierarkin, Rögles VD, Daniel Koch, att öppna falluckan för Abbotts? Nej, absolut inte. Koch tror på långsiktighet, små steg i taget, förtroende. Att sparka tränare till höger och vänster har Rögle BK tillräcklig erfarenhet av genom decennierna. Dessutom är det sällan en väg till framgång, även om det händer.

Men. Skulle det allsvenska kvalspöket slå sina diffusa armar runt klubben några veckor in på nästa år kan dock allt ställas på sin spets. Värderas då risken för en förlorad SHL-status högre än uttalad långsiktighet och en invand trygg tillvaro med bekanta ansikten på Catena Arena? Vem ska i så fall hålla i bilan?

Rögle har några veckor på sig efter det pågående landslagsuppehållet att få ordning på grejorna, att börja skörda poäng, att hitta rätt. I annat fall har förmodligen klubbens ledning ”förtroende för tränaren tills vi inte längre har det”.