SPORT 2023-10-29 KL. 10:00

Kapten Bengtsson bekymrad

Av Roger Bengtsson

Rögle BK.s säsongsinledning har inte alls motsvarat de högt ställda förväntningar som det nya lagbygget utlovade inför SHL-starten. Spelmässigt hackar laget betänkligt, mentalt uppvisar gruppen tydliga svaghetstecken.

Kapten Bengtsson bekymrad
Rögle lagkapten Anton Bengtsson konstaterar att lagets säsongsinledning inte levt upp till förväntningarna. – När saker inte gått vår väg har vi tagit i lite för mycket och så har det låst sig. Foto: Bildbyrån

Lagkapten Anton Bengtsson är bekymrad men hyser samtidigt tillförsikt i en intervju med Sporten.

– Jag är övertygad om att vi hittar en väg ut ur det här och når upp till den nivå som vi vet att vi har.

Överkörda borta mot Frölunda, spelmässigt jämna men ändå 4-0-stryk borta mot krislaget HV71 och så kollapsen hemma mot Skellefteå där 3-0 till slut blev 3-6. Invektiven haglar i supporterkretsar samtidigt som frågetecknen är många. Är Rögle inte bättre än så här, trots det på pappret starkaste lag klubben haft på många säsonger? Reser sig laget? Finns det en väg ut ur motgångarna?

Rögles lagkapten Anton Bengtsson ser först och främst tillbaka på en inledande del av säsongen som inte gått på den tänkta rälsen.

– Vi har varit alldeles för ineffektiva, inte varit tillräckligt aggressiva, något som varit vårt signum under senare år. Vi har samtidigt ändrat spelsystem, framför allt i egen zon, och tillåtit oss vara aningen mer tålmodiga. När saker sen inte gått vår väg har vi tagit i lite för mycket och så har det låst sig, förklarar Bengtsson.

Tittar man lite djupare ner i statistikdatabasen och ser vad Rögle presterat under inledningen skönjer man ändå en del ljuspunkter. Anton Bengtsson preciserar.

– Vi är mycket bättre på att komma ut ur egen zon med pucken under kontroll än vad vi var under förra säsongen. Vi kommer oftare ut med pucken på bladet vilket var en av de saker vi verkligen ville förändra inför den här säsongen. Det har gjort att vi också kommer in i offensiv zon med pucken under kontroll i mycket högre grad jämfört med tidigare. Det har fått konsekvensen att vi har aningen lägre fart i vårt spel så där måste vi försöka hitta tydligare och bättre sätt att tempoväxla från egen blå ner mot offensiv zon och kasse.

Samtidigt är Anton Bengtsson 100 procent övertygad om att man kan hantera den stress som uppstått och det finns en väg ut ur de problem som Rögle inledningsvis har haft.

– Ja, absolut, ingen tvekan. Det handlar om att ”släppa ner axlarna”, hitta aggressiviteten men samtidigt vara smart och avslappnad. Men det är klart att vi som tippat topplag inte nått upp till den nivå som vi borde. Då kommer frustrationen, man börjar tveka på sig själv, och får vi ett mål mot oss blir vi små. Både på plan och i våra huvuden.

– Mer än 50 procent av ishockey handlar om självförtroende, det måste vi jobba på, konstaterar Anton Bengtsson.

Spelare för spelare har denna säsongs upplaga av Rögle BK få övermän i klubbens historia. Det är toppspelare med massiva siffror och framgångar på många positioner, däribland tydliga rollspelare som är omvittnat bra på att acceptera och till fullo leverera i de roller som ges.

– Vi har en fantastisk grupp, berättar Anton Bengtsson. Vi har skitkul och trivs bra ihop. Men det handlar om det där lilla sista som ska falla på plats. Exakt vad vändpunkten är eller kommer att bli är omöjligt att förutse, men den kommer, ler Bengtsson.

Anton Bengtsson intygar att årets röglebygge har alla möjligheter att ligga i topp. – Vi har en fantastisk grupp, berättar Anton Bengtsson. Vi har skitkul och trivs bra ihop. Foto: BIldbyrån

Förra säsongens SHL-start var också motig för Rögle. Laget kom från en rad säsonger där man flugit ur startblocken och parkerat i toppen på tabellen, säsongen 22/23 blev ett undantag. Anton Bengtsson gick in i den säsongen sliten och utan någon längre vila i benen. Lärdomarna från förra hösten har Bengtsson nytta av nu.

– Verkligen. Jag har blivit mycket bättre på att hantera press och stress efter förra hösten. Jag vet att jag är en bra hockeyspelare och att jag spelar i ett lag med många bra spelare. Jag tänker inte stressa upp mig över motgångar för det gör bara att man låser sig. Man tar en dag i taget, gör det man ska, jobbar stenhårt, så kommer det att vända. Enkelt, ler Bengtsson.

Årets SHL-tabell antyder det som många förutspådde inför säsongen. De 14 lagen är jämnare än någonsin, alla kan slå alla, skillnaden mellan slutspel och negativt kval kommer sannolikt att handla om några få poäng framåt mars 2024.

– Det är stentufft att ta poäng i den här serien, konstaterar Bengtsson. Du kan inte ha en ”95-procentig” match och tro att du ska vinna. För det kommer du inte att göra. Du måste leverera 100 procent för då har du chansen att plocka poäng, men inte ens då finns det några garantier. Det är vad som gäller i 52 omgångar. Det måste alla förstå, både på isen, i båset och på läktaren.

Samtidigt är organisationen Rögle väldigt stabil, förklarar Anton Bengtsson. Stödet till oss som lag och som enskilda individer är fantastiskt.

I vissa matcher har det varit tydligt att forwarden Anton Bengtsson ”trampat vatten” och inte fått ut sin fulla potential. Frustrerande, menar han.

– Det finns inte en match där jag inte kliver av efter 60 minuter och är helt slut, totalt dränerad. Kanske vill jag FÖR mycket, istället för att spela aningen lugnare och aningen smartare. Det är min personlighet som ishockeyspelare och det finns både för- och nackdelar med det.

Men vi kommer att ordna upp det detta, det kan alla som gillar Rögle vara säkra på, avslutar Anton Bengtsson. Vi kommer göra allt för klubben och för fansen. Varje dag, säger röglekaptenen med allvarsamma ögon.